Војни полигон

Обарање америчког авиона Ф16Ц код Мркоњић Града

На данашњи дан, 2. јуна 1995. године, Војска Републике Српске оборила је амерички авион Ф16Ц помоћу ракета СА-6, у близини Мркоњић Града. Пилот Скот О’Грејди се том приликом катапултирао из кокпита авиона. На основу овог догађаја 2001. године снимљен је амерички филм „Иза непријатељских линија“, а на каналу Национална географија је 2007. године приказана емисија о овом догађају у оквиру серијала „Критична ситуација“.

Пилоти, Скот В. О’Грејди (кодно име Basher 52) и капетан Роберт Г. Рајт (кодно име Basher 51) су 2. јуна полетели из НАТО базе у Авиану. Они су деловали у склопу 555. ловачке ескадриле 31. ловачког пука, а имали су задатак да спроведу одлуку о забрани летова на ваздушном простору Босне и Херцеговине. Летели су у авионима Ф-16Ц на висини од 26.000 стопа, а надлетали су подручје Бихаћ-Бања Лука-Босански Петровац. Положаји српских противваздушних јединица су им били познати од раније, тако да се нису очекивали значајнији проблеми током мисије.

Крајем маја 1995. године, злочиначки НАТО авиони су дејствовали по објектима и јединицама ВРС, па је Главни штаб ВРС наредио команди РВ и ПВО ВРС да дејствује по агресорској НАТО авијацији.

Неколико дана је једна самоходна ракетна батерија Куб била у „заседи“ у рејону Кључа. Команда РВ и ПВО ВРС је организовала премештање батерије Куб, јужније, у Бравско Поље изнад кога су редовно летели НАТО авиони.

Током ноћи између 29. и 30. маја батерија је извршила марш и посела ватрени положај у рејону села Бравско, општина Босански Петровац, и тако направила заседу за долазеће авионе. Три дана је батерија пратила летове НАТО авијације по подацима таласа обавештавања без укључивања зрачења сопствених радарских система.

Поподне 2. јуна, када се пар ловаца Ф-16Ц приближио на 20 км од ватреног положаја батерије, укључен је осматрачки, а по захвату вође пара и нишански радар. У том тренутку авиони су се удаљили иза планине Срнетица. Пошто гађање није било могуће зрачење је искључено послије 3-4 секунде. Исти пар авиона се након петнаестак минута поново приближио зони дејства батерије. Послуга је у међувремену променила фреквенцију нишанског радара и када је циљ био удаљен 22 км укључила је антену осматрачког радара. На 20 км откривен је и други авион. Тада је укључен и нишански радар. Захват је извршен на 18 км. Гађање је извршено са две ракете. Прва је лансирана када је циљ био на 17 км од ватреног положаја, а друга три секунде касније. Погодак и уништење циља било је на даљини 15 км и висини 5,5 км.

После експлозије бојеве главе прве ракете циљ се располовио, а друга ракета је погодила један од делова авиона. Остаци авиона су пали на две локације удаљене око 1,5 км у области Ваганца.

Пилот је успео да се катапултира и падобраном спусти на удаљењу око 6 км од олупина авиона.

Батерија је одмах искључила средства прешла у маршевски поредак, удаљила се и маскирала. У току ноћи је премештена на положај удаљен око 100 км. Нишански радар је укупно зрачио 26 секунди.

Након приземљења, Скот О’Грејди је оставио падобран и сакрио се у оближњу шуму. Припадници Војске Републике Српске су безуспешно покушавали да га пронађу. Тек 6. јуна је сигнализирао свој положај, а следећег дана око 2 сата после поноћи је употребио и радио. Снаге америчких маринаца након жестоких борби са припадницима Војске Републике Српске су га ипак спасиле 8. јуна и хеликоптером одвезле у базу у Италији.

Коментари (1)

  1. Zoran каже:

    Штета што је преживео.

Напиши коментар