Србија

КФОР уклања, Срби подижу нове барикаде

Окупиране територије – Срби су у четвртак, после подне, поново поставили препреке на магистралном путу Приштина – Рашка, у месту Рударе код Звечана, на северу окупираних територија и тако само десетак сати након што је Кфор, у трочасовној акцији, уклонио бетонске препреке са магистралног пута Косовска Митровица – Рашка.

У зору КФОР склонио бетонске барикаде, а поподне Срби поново блокирали пут

У зору КФОР склонио бетонске барикаде, а поподне Срби поново блокирали пут

На овом магистралном путу, на пар локација, Срби су истоварили метарска дрва. Саобраћај није заустављен, али се обавља успорено.

Дан је почео тако што су рано ујутру, припадници америчког контингента Кфора тешком механизацијом уклонили бетонске блокове које су Срби поставили пре неколико дана како би спречили пролазе Тачијевих службеника и пограничних полицајаца ка интегрисаном административном прелазу Јариње.

Оклопним возилима и војницима под пуном ратном опремом, били су блокирани сви путеви који воде ка овом месту. Сирене за узбуну које су се огласиле у Косовској Митровици и Звечану окупиле су велики број грађана код моста у Звечану. Мирно су стајали све до пет сати и 30 минута, када су путеви деблокирани.

Са грађанима је до ране зоре био и председник општине Звечан Драгиша Миловић који је у разговору са одговорнима у Кфору обавештен „да они подржавају мирне протесте грађана, али сматрају да барикаде на путевима не могу да буду константно постављене“.

„Акција Кфора је срамна и несхватљива. То је било право демонстрирање силе. Звечан је био блокиран за саобраћај готово три и по сата“, рекао је Миловић и додао да није било потребе да се толика војска употреби и да се грађанима ускрати слобода кретања због те њихове акције.

Директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин позивао је међународну заједницу и мисију Кфора да покажу максимално стрпљење и уздржаност од било каквог насиља, будући да су, како је рекао, исто стпрљење и уздржаност небројано пута демонстрирали Срби и српска држава.

„Насиље одговара само онима који желе да преговори постигнути у дијалогу Београда и Приштине не заживе, а да постигнути споразуми пропадну“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, да би било какав споразум био спроведен и било какви преговори успели, потребно је да се са њима сложи и српска заједница.

„Она једноствано мора и да их спроведе, да живи са тим можда чак више него остали актери у самом споразуму. Да би то било могуће, мора се обезбедити могућност да се Срби увере да се не ствара никаква граница, да њихови послови неће постати послови некакве друге државе, а њихове фирме неће морати да буду регистроване у туђем пореском и фискалном систему и да ће се стварно успоставити Фонд који ће радити за добробит свих који живе на простору Косова и Метохије“, поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Халбауер: КФОР ће разоружати “цивиле”

Командант Кфора Фолкер Халбауер, изјавио је у четвртак да Кфор има право да реагује ако се Цивилна заштита или нека друга групација наоружавају или постану претња по сигурно и мирно окружење.

Халбауер је рекао да је свестан да постоји “самопроглашени” Корпус Цивилне заштите (КЦЗ) у општинама на северу окупираних територија и да припадници ове и сличних организација немају право да носе оружје.

Командант Кфора је казао да, уколико се КЦЗ или било која друга групација наоружавају или постану претња по сигурно и мирно окружење, Кфор има овлашћења да реагује брзо и одлучно.

Обијају цркве и краду српску имовину

Напади на Србе, њихову и имовину СПЦ на окупираним територијама Космета не престају. У четвртак и среду увече у покрајини су забележени нови инциденти. У општини Штрпце, по речима оца Стефана Марковића, локалног свештеника, обијена је Црква Светог Јована, док је у повратничком селу Грабац, у општини Клина, демолирана црпна станица због чега су мештани остали без пијаће воде.

„На Цркви Светог Јована разбијена су врата, поломљени прозори и узет сав новац“, прича свештеник Стефан, који напомиње да су претходних дана оскрнављене још две светиње, Црква Свете Петке у Беревцу и Црква Светог Димитрија у селу Доња Битиња.

У среду по подне непознати починиоци демолирали су црпну станицу која напаја водовод у селу Грабац код Клине и украли пумпу за воду и тако угрозили снабдевање повратничких породица.

„Ово није први пут да нам краду пумпу која снабдева село. Више пута обијане су и пљачкане наше куће, крадена је механизација, али починиоци ни за једно дело још нису пронађени“, каже Радоња Магић, представник села Грабац .

 

И. Радуловић / Новости / Васељенска ТВ

Напиши коментар