Свет

„Историјска“ олуја прети североистоку САД

Североисточне области Сједињених Америчких Држава биће суочене са великом олујом, са снежним покривачем до пола метра

Североисточне области Сједињених Америчких Држава биће данас суочене са великом олујом, са снежним покривачем до пола метра који би могао да створи велике проблеме густо насељеним областима од Њујорка до Бостона.

Олуја, коју су многи назвали „историјском“, донеће америчким градовима на источној обали и дубоко у унутрашњости тог дела САД снег, поледицу и јак ветар.

Из предострожности је отказано више од 2.600 летова, што ће имати утицај на авиосаобраћај широм земље, а данас неће радити школе у Бостону, Провиденсу и Род Ајленду. Становништво прави залихе хране и других потрепштина, а екипе на путевима посипају со и песак уочи доласка олује од које многи страхују да ће изазвати прекид у снабдевању струјом и плављење обалног појаса који се још није опоравио од супер олује „Сенди“ у октобру прошле године.

Снег би требало да почне да пада овог јутра, а највеће количине падавина очекују се вечерас и сутра, док ће ветар достизати брзину урагана до 105 километара на час, преноси АП.

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг рекао је да су стављене у приправност машине за чишћење снега и око 250.000 тона соли.

„Надам се да су претерали са прогнозама о висини снега, али никад не можете да знате“, рекао је Блумберг у вези са најавом да ће Њујорк прекрити снежни прекривач до 40 центиметара.

Упозорења од снежне олује издата су у Њу Џерзију и Лонг Ајленду, као и у регионима Нове Енглеске, укључујући Масачусетс, Род Ајленд, Конектикат, Мејн и Њу Хемпшир. Прогностичари су најавили да би у Новој Енглеској и Бостону ово могла да буде једна од 10 највећих снежних олуја које су погодиле те области.

Ова олуја долази у тренутку кад Нова Енглеска обележава 35 година од снежне мећаве која је паралисала од 5. до 7. фебруара 1978. године ту област, доносећи снег који је био већи од пола метра.

Напиши коментар