Досије

HAARP – Ултимативно оружје за масовно уништење

Пентагон је формулисао контуре глобалне војне агенде „дуги рат“ – рат без граница. „Рат временским условима“ је ултимативно оружје за масовно уништење са потенцијалима да дестабилизује непријатељев екосистем, уништи му пољопривреду, онемогући мреже за комуникацију. Другим речима, технике за модификовање времена могле би да поткопају читаве економије држава, осиромаше милионе људи и „униште нације“ без распоређивања војних трупа и тешке артиљерије.

Технике модификовања природног окружења за војне потребе представљају, у тренутним околностима, ултимативно оружје за масовну деструкцију. У дебатама које се воде на тему глобалних климатских промена ретко се обзнањује чињеница да временски услови могу бити коришћени као део нове генерације софистицираног електромагнетног оружја. Како Русија, тако и Америка, развиле су технике за манупулације климе у војне сврхе.

Технике модификације природног окружења САД примењује више од пола века. Амерички математичар Џон фон Нојман, у вези са америчким министарством одбране, започео је са истраживањем модификовања временских услова крајем четрдесетих година у јеку Хладног рата, предвидевши „неслућених могућности различитих форми климатског рата“. Током рата у Вијетнаму коришћене су технике сејања облака,  почев од тзв. пројекта Попај, са циљем да се пролонгира сезона монсуна и блокирају руте за снабдевање непријатеља намирницама поред Хо Ши Мина.

Америчка војска је развила напредне могућности које пружају могућност селективне промене временских шаблона. Технологија, која је била усавршена под High- frequency Active Auroral Research Program (HAARP)  високофреквентни активни ауролални истраживачки програм – представљала је додатак Стратешкој одбрамбеној иницијативи „Звездани ратови“ (the Strategic Defense Initiative – ‘ Star Wars’). Са војне тачке гледишта, HAARP је оружје за масовно уништење, које делује из атмосфере и које има моћ да дестабилизује агрикултурне и еколошке системе широм света.

У документу Америчког ратног ваздухопловства (AF 2025 Final Report) стоји следеће: “пружа ратној страни широк спектар могућности, опција за победу односно за принудну промену непријатељских околности, на пример: изазивање поплава, урагана, суша или земљотреса; модификовање временских услова постаће део унутрашње и међународне сигурности и може бити покренуто унилатерално… Могло би да служи како у офанзивне, тако и у дефанзивне сврхе. Способност да се стварају магле, падавине, олује на Земљи, или да се мења време у свемиру део је интегрисаног скипа (војних) технологија”.

Године 1977. Генерална скупштина УН је ратификовала међународну конвенцију којом је забрањена “војна или друга непријатељска употреба техника модификације временских услова са дуготрајним или тешким последицама”. Тада су “технике модификовања окружења” дефинисане као “било које технике којима могу да се мењају – кроз намерну манипулацију природним процесима – динамика, композиција или структура Земље, укључујући и литосферу, хидросферу, атмосферу, или свемир“, према Конвенцији за забрану војне или било које друге употребе техника модификовања природног окружења (УН, Женева, 18.05.1977. године).

И док је суштина конвенције из 1977. године била поново потврђена на Конвенцији УН о климатским променама, на самиту у Рију, 1992. године, дебата о временским модификацијама у војне сврхе постала је научни табу.

Војни аналитичари и научни остају неми на ову тему. Метеоролози не истражују ово питање, нити је могућност климатских манипулација као дела војне и обавештајне агенде тема у широкој дебати око климатских промена коју организује УН. Док је дискусија о војној примени климатских и временских услова као дела стратегије САД после Хладног рата и даље остала табу тема, америчко ваздухопловство је, било како било, објавило стратешку важност техника модификације климе као дела неконвенционалног рата на модерном ратном попришту, укључујући и спровођење, од непријатељских скривених „тајних“ операција модификовања временских услова.

У овом тренутку наше историје, америчке и НАТО снаге су распоређене широм света. САД и њени савезници не циљају само на Сирију, Иран и Северну Кореју, већ прете и Русији и Кини. Пентагон је формулисао контуре глобалне војне агенде „дуги рат“  рат без граница.

„Рат временским условима“ је ултимативно оружје за масовно уништење са потенцијалима да дестабилизује непријатељев екосистем, уништи му пољопривреду, онемогући мреже за комуникацију. Другим речима, технике за модификовање времена могле би да поткопају читаве економије држава, осиромаше милионе људи и „униште нације“ без распоређивања војних трупа и тешке артиљерије.

Текст који следи, са изузетком малих измена, први пут је био објављен у септембру 2004. Тај чланак се надовезивао на претходну студију коју је аутор назвао „Вашингтонско оружје Новог светског поретка има способност да покрене климатске промене“ (Washington’s New World Order Weapons Have the Ability to Trigger Climate Change), http://www.globalresearch.ca/articles/CHOO201A.html.

Овај есеј је посвећен Розали Бертел, која је на само почетку открила дијаболичну природу пројекта HAARP, као дела неконвенционалног оружаног програма: „HAARP је везан за педесет година интезивног и веома деструктивног програма да се разуме и контролише горња атмосфера. HAARP је интегрални део дуге историје истраживања свемира. Војне импликације комбиновања ових појеката су алармантне. Способност да HAARP – Spacelab комбинација испоручи огромну количину енергије, у поређењу са нуклеарном бомбом, било где на Земљи, путем ласера или зракова честица, застрашујућа је. Овај пројекат ће, по свему судећи, бити „продан“ јавности као свемирски штит против евентуалне употребе оружја, односно, за оне лаковерније, уређај за поправљање озонског омотача“.

Искрено се надам да ће овај чланак обновити дебату о опасностима рата временским условима, и да ће допринети постизању ширег циља – светског мира – за који ће бити неопходно да се истог момента „разоружа“ САД – НАТО војни апарат.

Рат временским условима

Значајна експанзија америчког арсенала за ратовање временским условима, приоритета Министарства одбране, није предмет дебате или дискусије. Док еколози криве Бушову администрацију што није потписала Кјото протокол, питање „временског рата“, тачније, манипулације временским шаблонима у војне сврхе никада се не помиње.

Америчке ваздухопловне снаге имају могућност да манипулишу климом било у сврхе тестирања, било у потпуно војно-обавештајне сврхе. То значи да располажу постројењима којима могу да изазивају поплаве, урагане, суше и земљотресе. Последњих неколико година америчко Министарство одбране издваја значајне своте новца у сврхе даљег развоја и усавршавања ових постројења.

И, док не постоје чврсти докази да су постројења за рат временским условима америчког ваздухопловства заиста намерно намењене за модификацију временских околности, за очекивати је да би макар, уколико би се ове околности развиле у војне сврхе, могле бити објекат рутинског тестирања много више и на исти начин као и тестирање нових конвенционалних и стратешких оружаних система.

Сувишно је рећи да је главна ствар научни табу. Могућност климатских и еколошких манипулација као део војне и обавештајне агенде никада није уважавана као релевантна.

Иронично, Пентагон се, препознајући способност модификације светске климе у војне сврхе, придружио консензусу глобалног загревања. У својој великој студији, Пентагон је до детаља анализирао импликације различитих сценарија глобалног загревања.

Пентагонски документ је згодна маска. Ни једном речју се не спомиње његов главни програм за рат временом: „Високофреквентни активни ауролални истаживачки програм“, The High – Frequency Active Aurolal Research Program (HAARP), са базом у Гокони, Аљасци, којим удружено управљају америчко војно ваздухопловство и морнарица.

Постоји неколико објашњења намењених широким народним масама, везаних за време и климатске промене, од којих ниједно у потпуности не објашњава веома необичне и непредвидиве климатске промене, да не помињемо људске жртве и разарања које су довеле до дестабилизације читавих пољопривредних целина и екосистема. Не треба рећи да ова објашњења никада не покривају питања климатских манипулација у војне сврхе.

Климатске манипулације америчке војске: програм HAARP

HAARP постоји још од 1992. То је део нове генерације софистицираног наоружања под америчком стратешком одбрамбеном иницијативом (US Strategic Defense Initiative, SDI). HAARP представља систем моћних антена којима се могу креирати „контролисане локалне модификације јоносфере“ (горњег дела атмосфере):

„HAARP ће бити коришћен да изазива мале локализован промене јоносферске температуре, што ће резултирати физичким реакцијама које би се могле проучавати било да су близу или на самој области где је лоциран HAARP“ (информација са сајта HAARP-a).

Николас Бегич, који је активно укључен у кампању против HAARP-а, описује HAARP као: супермоћну радиоталасно-зрачећу технологију која подиже делове јоносфере усмеравајући зрак и загревајући те делове. Експериментални таласи тада одскачу натраг на земљу и продиру како у живи, тако и у неживи свет“.

Светски призната научница др Розали Бертел описује HAARP као „гигантски грејач који може да проузрокује огромне поремећаје у јоносфери, стварајући не само рупе, већ и друге резове у заштитном слоју који задржава смртоносну радијацију да не бомбардује планету“.

Према Ричарду Вилијамсу, физичару и консултанту лабораторије  „Дејвид Сарноф“ у Принстону, HAARP представља „један неодговорни акт глобалног вандализма“. Он и многи други боје се сцене број два, у коме би HAARP „одашиљао много већу количину енергије у јоносферу. То би могло изазвати озбиљне поремећаје у горњем слоју атмосфере, на једној локацији, на који би били произведени ефекти који би се годинама брзо ширили Земљом“.

HAARP је јавности представљен као програм научног и академског истраживања. Амерички војни документи, ипак, наговештавају да је главни циљ HAARP-а да се „експлоатише јоносфера за потребе Министарства одбране“. Без експлицитног указивања на програм  HAARP, студија америчког војног ваздухопловства указује на употребу „индукованих јоносферских модификација“ као средства за мењање временских образаца, као и за ометање непријатељске комуникације и радара. HAARP такође има способност да покрене искључења електричне енергије читавих региона. Анализа изјава које долазе од стране америчког војног ваздухопловства указује на незамисливо: прикривена манупулација временским обрасцима, комуникационим системима, електричном енергијом као оружјем за глобални рат, пружа могућност Америци да доминира читавим регионима широм света.

Ратовање временским приликама против „непослушних држава“

Необичне климатске промне у Сједињеним америчким државама и Западној Европи су широко документоване. Међутим, оно што су медији пропустили да назначе јесте број необичних и драматичних климатских промена које су се догодиле претходних година у земљама које су означене као потенцијалне мете од стране администрације у Вашингтону, а у складу са њеном доктрином превентивног рата.

Обрасци временских прилика у Северној Кореји, на пример, од средине деведесетих обележени су серијом суша које прате поплаве, што за резултат има уништење целокупног пољопривредног система. На Куби, образац је веома сличан поменутом у Северној Кореји. У Ираку, Ирану и Сирији разорна суша догодила се 1999. У Авганистану четири сушне године претходиле су инвазији америчких снага 2001, доводећи притом до потпуног уништења руралне привреде и масовне глади. Иако не постоје докази да су ове временске појаве резултат климатског рата, Phillips Geophysics Lab, која је партнер на HAARP пројетку, нуди курс војном особљу у војној бази Hanscom у Мериленду под називом „Технике модификације временских прилика“. Курс експлицитно предвиђа нацрт за покретање олуја, урагана и сл. за војну употребу (http://www.dtc.army. mil/tts/1997/proceed/abarnes/open PowerPoint presentation at http://www.dtc.army.mil/tts/tts97/abarnes.zip).

Манипулација временским приликама предстаља врхунско оружје у превентивном рату. Може бити уперено против непријатеља, али и против „пријатељских земаља“, без њиховог знања. Рат временским приликама представља тајни облик превентивног рата. Манипулисање временским приликама може бити коришћено да се дестабилизује економија непријатеља, екосистем и пољопривреда (нпр. Северна Кореја и Куба). Непотребно је рећи да може да изазове хаос на финансијским и робним тржиштима, и потенцијално се може користити као инструмент „повлашћене трговине“ зарад стицања финансијске користи. Има способност дестабилизације институција једне земље. Истовремено, поремећај у пољопривреди ствара већу зависност од помоћи у храни и увоза жита за САД и других западних земаља.

Вашингтон је претио неколицини земаља, укључујући Кину и Русију, превентивним нуклеарним ударима. Може се претпоставити да циљање ових непокорних држава постоји и када је у питању и употреба техника модификације временских прилика. Иако не постоје докази о употреби овакве врсте рата против тзв. „отпадничких држава“, смернице политике „технике интервенција помоћу временских прилика“ су успостављене и технологија је у потпуности оперативна.

Превод са енглеског: Катарина Бунтић-Марковић

Коментари (1)

  1. LOLI 53 каже:

    genocidna nacija ali bog postoji vrati ce im s,kamatom

Напиши коментар