Република Српска

ЕУ забринута због намере Републике Српске да купује оружје од Русије

Парламент Европске Уније по ко зна који пут је усвојио резолуцију на штету Републике Српске у којој се осуђује свака, по њиховим речима децентрализација државне заједнице, те се у резолуцији поново указује да Република Српска нема овлаштења, која су по њиховом мишљењу, у надлежности државне заједнице.

СЈП и ПТЈ

Бриселу је очито засметало и слање припадника специјалних снага МУП-а Републике Српске на обуку у Руску Федерацију, те се један од закључака Резолуције односи се и на споразум између МУП-а Републике Српске и МУП-а Руске Федерације, а који се односи на слање припадника Специјалне полиције Републике Српске на обуку у Русију, набавку руског оружја и размене информација, а због којег су, наводи се у резолуцији, парламентарци у Европи дубоко забринути.

“Европски парламент је дубоко забринут због изјаве министра унутрашњих послова Републике Српске о обуци припадника специјалних полицијских јединица Републике Српске у Руској Федерацији, продубљивању сарадње, нарочито у погледу размене информација, и намере да купује руску војну опрему. ЕП позива власти у Републици Српској да не води самосталну спољну и безбедносну политику која подрива политику на државном нивоу”, каже се у резолуцији.

“Међуполицијска сарадња не може се спречавати ни на који начин. Она мора бити унапређена и да функционише. Свакако нам треба таква обука и са полицијом Русије”, истакао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, те је навео да ова одлука с аспекта безбедности нема никаквог смисла.

fdr(4)
Потписивање Споразума између МУП-а Републике Српске и МУП-а Русије

За други референдум, о Суду и Тужилаштву државне заједнице БиХ (поред референдума о Дану Републике Српске), који би требало да се спроведе у Републици Српској, такође се опет бавио Европски парламент. У резолуцији коју су донели, европски парламентарци траже од Народне скупштине Републике Српске да потпуно одбаци питање референдума, те наводе да по Дејтонском споразуму Република Српска нема право на отцепљење, иако у Републици Српској нико отцепљење није ни помињао.

У Европском парламенту су затражили потпуно одбацивање идеје о референдуму о Суду и Тужилаштву државне заједнице БиХ, која по њима, угрожава кохезију, сувереност и интегритет земље.

Коментари (2)

  1. Б каже:

    Интересантно демократе критикују најдемократскије доношење одлука(референдум)а ништа нераде да се уклоне разлози за изјашњавање народа.

  2. aleksandar sekaric sekira каже:

    neka se zabrinu malo radikalizacijom vehabizma pod pokroviteljstvom cia-e,s.arabije,iranske tajne sluzbe “vivak”,serijatskim policijama u bosni,,,,,vrlo brzo,na zalost apaticnih srba,u republici srpskoj,ukoliko se dozvoli,nastupice scenario,ukrajine,jemene,libije sirije,,,,bosanski isis,isil,vehabije,odlaze dolaze obuceniji,spremniji,za alaha spremni,da sprovedu konacni cin ukidanja republike srpske,,,samo radikalnijim srpstvom,rodoljubljem ,moze se odgovoriti osmanlijskom islamskom fundamentalizmu iz sultanskog satora bakira izetbegovica….svi cutimo,gledamo,a uveliko se srpska urusava,,,canvas je imao generalnu probu u :udar tuzla 2014″ godine,,,,anuliranje institucija srpske,grba zastava,predsednika,praznika,je vredjanje grobova onih koji su zivote dali za srpsku,,,opzicija jednostavno formirana i placana da slusa naredbe stranih centara,ima direktora koji je na celu sipe,,,koja marsira vredja upada u policijske stanice republike srpske,a na teroristicke ibuke u selima dubnica ,ratne poklice imama fahadove dzamije blagonaklono gleda,,,uspravite se srbi,,ceka nas scenario egipta,sirije libije,,,jer plan unistenja rep.srpske nazvan :nedovrseni posao” u geopolitickom dilu amerike i s.arabije uveliko traje…ustanite svi,recite ne sudu bih,tuzalistvu,sarajevu,….”obilicevi zavetnici”

Напиши коментар