Србија

Гашић: Поносан сам на акцију спасавања бебе у којој је пао хеликоптер

Министар одбране Србије Братислав Гашић изјавио је да је поносан на акцију спасавања бебе из Новог Пазара и да би поново наредио такву акцију.

bratislav-gasic

Међутим, он није желео да коментарише одлуке Војног дисциплинског суда у вези са падом хеликоптера Ми-17 и смрти седам особа, јер је у току жалбени поступак.

Гашић је новинарима у Београду рекао да не може, нити жели да коментарише пресуде у „случају хеликоптер“.

Војни дисциплински суд неправоснажно је осудио команданта Ратног ваздухопловства и ПВО Ранка Живака и команданта 204. ваздухопловне бригаде Предрага Бандића, због пада хеликоптера 13. марта 2015. године. Окривљеним генералима изречена је дисциплинска казна забране унапређења у виши чин или напредовања на виши положај, генералу Живаку у трајању од једне године, а Бандићу током две године.

„Када се мешам, кажете што се мешам. Ту не желим да се мешам. Првостепени орган, за њега је задужен (начелник Генераштаба) генерал (Љубиша) Диковић. Оформио је комисију. Дисциплински суд је донео своје одлуке. Ја не желим да се мешам у њихове одлуке. Жалбени поступак је у току и мислим да не би било примерено да на било који начин коментаришем“, навео је Гашић.

Он је рекао да не жели да коментарише ни цивилно тужилаштво које треба да донесе своје закључке и изађе пред јавност.

„Нисте питали власт до 2012. године када су се давали хеликоптери у зимским условима да хране коње на Власини. Тај исти који мене данас прозива (бивши министар одбране Драган Шутановац) никада се не пита да је он на исти начин давао хеликоптере за потребе снимања филмова ‘Парада’, не знам већ како су се звали… и на исти начин је наредио четири пута на захтев Сулејмана Угљанина спасавање једног болесника из Новог Пазара“, рекао је Гашић.

Он је рекао да испада да је „тада процедурално могло да се нареди, али данас не“.

Ми сви јако искрено жалимо за губитком наших пријатеља и колега, пилота и медицинског особља. Учинили смо све да помогнемо у превазилажењу тешких тренутака. Максимално смо уз породице. Једном месечно се састајемо са њима. Помажемо“, рекао је министар одбране.

Осим тога, Гашић је показао папире на којима су како је рекао подаци о броју летова хеликоптера до 2012. године у „много тежим и горим условима а за које нико није питао“.

Према његовим речима, трошени су ресурси војске, а да се у неким папирима и наводи да је „Шутановац наредио“.

 

Бета / Васељенска

Коментари (1)

  1. Titov Vojnik каже:

    Ако је то тако…Зашто се не испитују ти нек папири ШТА ЈЕ ШУТАНОВАЦ НАРЕДИО.. Зашто од наше војске правите Дечије обданиште!!!

Напиши коментар