Војни полигон

Куповина Ми-17 – Србија узима најсиромашнији пакет опреме

Пише: Живојин Бранковић

Како Tango Six сазнаје, нови хеликоптери Војске Србије стићи ће, према тренутним плановима, 25. јуна на Батајницу авионским транспортом.

Ми-17В5
Два српска Ми-17В-5 имаће веома скромну опрему сходно тренутним финансијским могућностима / Фото: Министарство одбране

У исто време, најновији број британског војно-ваздухопловног часописа Air Forces Monthly доноси вест о куповини хеликоптера Ми-17 за Србију. Наш познати војно-политички коментатор Александар Радић изнео је неке детаље ове набавке.

890. мешовита хеликоптерска ескадрила „Пегази“, 204. ваздухопловне бригаде са Батајнице примиће крајем јуна два нова Ми-17В-5 чији су пробни летови почели још почетком априла на фабричком аеродрому у Казању.

Због ограниченог буџета хеликоптери неће имати тзв. „стаклени“ кокпит већ ће бити опремљени аналогним инструментима. За оба примерка набављена је само једна дизалица СЛГ-300, један рефлектор ФПП-7М као и један комплет за медицинску евакуацију са 12 носила.

Стандардну опрему чини метео радар 8А-813Ц а светла у кабини су прилагођена употреби наочара за ноћно летење (НВГ). У транспортној кабини може да седи 25војника а на подтрупној куки са системом „Вектор“ може да се окаћи терет масе до 4 тоне. За гашење пожара користиће се ведра ППВ-2000 које Србија већ поседује.

Аутор вести подсећа и какво је тренутно стање инвентара транспортних хеликоптера у РВ и ПВО. Ову флоту чине један Ми-17 као и 6 Ми-8 произведених 1980. од којих лете само два. Животни век Ми-8 истиче између 2017. и 2019. па се, како на крају наводи Радић, размишља о набавци још хеликоптера Ми-17В-5.

 

Извор: Tango Six

Напиши коментар