Србија

Дачић: Народ се не пита, ми водимо државу!

Премијер Ивица Дачић рекао је данас да је његова влада донела одлуку да подржи бриселски споразум и да ће он бити примењен, а да „одбијање свега“ Србију може пуно да кошта.

„Нико нема права да ову земљу доводи у ситуацију да идемо у даље пропадање, нарочито јер тај споразум није уперен против нашег народа“, рекао је Дачић, гостујући на ТВ Пинк.

„Влада Србије, нагласио је, нема шта с ким да преговара. Ми смо донели одлуку да подржимо споразум и он ће бити примењен. Остаје само да видимо како да последице свега тога буду што мање за наш народ, да се заједно договоримо са представницима општина (на северу КиМ) који не морају да подржавају споразум“, навео је премијер.

На питање шта ако се не договоре, Дачић је подсетио на сличне ситуације у новијој историји Србије и да је Милошевић имао такве проблеме у односима са Радованом Караџићем и руководством Републике Српске Крајине, „да смо ми имали неке националистичке захтеве 1999. на Косову“.

Споразум, истакао је, није уперен против нашег народа јер, напротив, ми желимо да институције Србије на Ким трансформишемо у институције заједнице српских општина.

С друге стране, Србија није признала независност КиМ, није Приштини омогућила чланство у УН и ОЕБС, рекао је Дачић и додао да се истовремено иде ка трајном решењу које „нема везе са овим“.

Додао је да је председник Србије Томислав Николић предложио да се Закономо о суштинској аутономији заједници српских општина омогући да буде саставни део уставно-правног система Србије.

Дачић је поновио да нема разлога да се Срби са севера КиМ боје јер „албанска чизма“ не може тамо да дође.

Говорећи о референдуму, он је истакао да би на референдуму највероватније победила опција која подржава споразум, „не зато што људи мисле да је споразум добар, већ зато што је људима преко главе да се баве само овим питањем“.

Упитан ко одлучује да ли ће бити референдума, Дачић је рекао да „немамо ми кога другог да питамо, ми водимо државу“.

„Желели смо да саслушамо Србе с Косова, они су то тражили. Сада испада да није важно ни када би био референдум, да неће признати резултате“, рекао је премијер.

Дачић је такође навео да су у току разговори о општем плану и роковима за имплементацију споразума, за сада пре свега за полицију и правосуђе, и да радна група прошле недеље није успела да се договори јер предлог који је стигао из Приштине нама не одговара.

„Ми се и даље боримо за наше људе. Одбијање свега Србију може пуно да кошта као што нас је много коштало у прошлости“, истакао је премијер и додао да држава има механизме да спроведе споразум, али не жели то да уради без људи са севера КиМ.

Премијер је нагласио да је одбио да 3. маја иде у Брисел на наставак преговора са Тачијем, рекавши: „Велики петак је довољно велика Голгота да не морам да га проводим са Тачијем“.

У осврту на случај Медикус он је рекао да је добро што је донета осуђујућа пресуда, јер то потврдује да је било трговине органима на Косову и наводе Србије да су жртве, између осталог, били и Срби који су нестали на КиМ.

Коментари (5)

 1. Rodoljub каже:

  Kosovo je Srbija sve drugo je izdaja

 2. Данко Б. Марин каже:

  Ради квислинг свој прљави посао – не подржавају га без ОЗБИЉНОГ, БИТНОГ разлога Савет за спољне послове и Трилатерална комисија! Име Вука Бранковића услед конкретних историјских недоречености пада у заборав – име за издају постаје : Ивица Дачић!

 3. pepe каже:

  @Danko nemoj tako, Vuk Branković NIJE IZDAO NA KOSOVU ne čitaj lažiranu istoriju.

 4. Marija каже:

  Kosovo je Srbija sve dok dise i poslednji Srbin!Sve ostalo je i neistina i izdaja!

 5. miki каже:

  pa izdajnik je jaci od nepretelja nego ti sto si vidijo ivana nespavaj nego se brani treci srpski ustanak

Напиши коментар