Свет

Цео свет се дигао против ГМО хране!

На улицама 200.000 људи. Протести против генетски модификоване хране одржани у чак 40 земаљаСтотине хиљада људи марширало је јуче у 40 земаља у знак протеста против генетски модификоване хране (ГМО) и мултинационалне злочиначке компаније „Монсанто“, која је производи. На шест континената одржане су протестне шетње против биотехнолшке фирме, коју оптужују да генетским инжењерингом храну претвара у отровну и смртоносну.

ГМО лоши по здравље

Глобални протест организовао је, преко Фејсбука, покрет Марш против „Монсанта“, а његове вође процењују да је више од 200.000 активиста учествовало на демонстрацијама широм света. Светске владе не желе ништа да предузму, па су грађани у стотинама градова захтевали забрану ГМО. Улице Мелбурна и Бризбејна у Аустралији, Њујорка, Чикага, Сан Франциска и Вашингтона у САД, Монтреала у Канади, Кејптауна у Јужној Африци, Париза, Берлина, Брисела, Москве и многих других градова биле су пуне људи, који су носили транспаренте и узвикивали слогане против предузећа „Монсанто“.

Директор покрета Марш против „Монсанта“ Американац Ник Бернејб изјавио је да генетски модификована храна може да утиче лоше на здравље свих људе, укључујући и оне који се за њу залажу.

Није добро обележена

– Оно што покушавамо да урадимо јесте да укажемо на опасности од ГМО и да подигнемо свест. Желимо да покажемо разлике између обичне и генетски модификоване хране и како их препознати – каже Бернејб.

Активисти указују и на то да се ГМО не обележава правилно у продавницама и да нигде није истакнуто како је та храна добијена.

Недовољно испитана

Бернејб објашњава да и „Монсанто“ тврди да ГМО није довољно истражен и поуздан, али да су преко различитих веза у влади САД успели да издејствују да храна коју праве буде доступна. Они су чак лобирали и притискали стране владе у свету да уведу ГМО у своје земље како би увећали профит.

На протесту у Београду 150 људи

Генетски модификована храна нарушиће углед Србије као произвођача органске хране!

Протест против ГМО одржан је јуче и у Београду, на Тргу републике, а њему је присуствовало око 150 грађана. Окупљање је организовао Покрет 99 одсто, и то под слоганом „Грађани имају моћ“. Учесницима скупа, али и пролазницима, чланови покрета с маском из филма „В као вендета“ делили су летке с карактеристикама ГМО. Један од организатора, Владимир Миленковић је објаснио да је скуп едукативног карактера.

– Стоп ГМО, а аргументи за то су економске и еколошке природе. Корпорације које лобирају за ГМО имају сопствено семе и патент. То значи да ће наш сељак морати да плаћа како семе, тако и дозволе за сетву, а то с друге стране значи контролу производње – рекао је Миленковић и додао да би се уласком ГМО у нашу земљу нарушио углед Србије, која важи за произвођача органске хране.

Чињенице о  ГМО:

– ГМО у себи носи ген пестицида, који нас трује директно
– убија друге природне организме (пчеле…)
– сељак мора сваке године да га купује заједно с патентима и правима произвођача
– земљиште са ГМО наредних 10 година је јалово за друго семе
– ГМО доказано повећава алергијске реакције и ствара нове
– ГМО доказано изазива карцином
– ГМО је срмтоносан!

Компанија убица

– „Монсанто“ је злочиначка мултинационална компанија, која се у прошлости бавила производњом хемијског оружја. Сад им је основна делатност биотехнологија
– компанија је највећи произвођач генетски модификованог семена с тржишним учешћем од 90 одсто
– међу најпознатијим производима је семе соје „раундап реди“, које је модификовано тако да соја може да поднесе хербицид „раундап“ док све остале биљке увену, што омогућава производњу без корова. Такође, производе и хормон раста за говедину
– још један од проблема са ГМ семеном које производи ова компанија је што, кад се оно једном засеје, на том земљишту више ништа друго не може да расте
– према неким истраживањима која су рађена у Енглеској, доказано је да производи ове компаније трују и изазивају разне болести код људи, и то се вешто прикрива

Напиши коментар