Србија

Одржан протест против ГМО хране у Србији

Протест због коришћења генетски модификованих организама (ГМО) у храни у Србији одржан је данас у центру Београда, а организатори из невладине организације „Здрава земља“ траже од државе да пооштри контролу усева и контролу увоза хране.

Према раније објављеним подацима Министарства пољопривреде, ове године у Србији генетески модификована соја била је посејана на 23 хектара.

Биљана Ђоровић и Мара Кнежевић из „Здраве земље“ рекле су данас новинарима на Тргу Републике у Београду да је потребно повећати свест пољопривредника и грађана колико су такви производи штетни за здравље људи.

„Циљ данашње акције је да се људи обавесте о опасности од ГМО хране. Ми смо сваки дан на улици и увек нам приђе неко нов ко о томе до сада није знао ништа“, рекла је Ђоровићева.

За време акције на Тргу Републике активисти „Здраве земље“ су на паноима писали пароле против америчке компаније Монсанто, водећег произвођача ГМО семена у свету.

Активисткиња „Здраве земље“ Мара Кнежевић сматра да држава не сме да попусти пред захтевима оних који желе легализацију ГМО хране у Србији.

„Држава планира да промени закон и дозволи ГМО храну. Ми то не желимо и хоћемо референдум, јер је то питање битно за будућност свих нас“, рекла је Кнежевићева.

У мају је и у Србији, као и широм света, одржан протест против америчке компаније Монсанто која производи генетски модификовано семе, прилагођено штеточинама, корову и хемикалијама, те зато и успешније од обичног семена.

Коментари (2)

  1. Aleksandar каже:

    I treba tako raditi da svi shvate da narod sa ovog podrucjanece to iako se svi trude da to i tekako urade po svimosnovama.od tajkuna do pliticara i nasih cuvenih poslanika.A da nepricam o poljprvrednim drzavniminstitutima ciji su ljudi tamo.A kao dodatak na skupocu dezurne policjce rosida i ostale svite u tome.I treba da se svi mi bunimo daim se stavi do znanja da otorve iz sveta i Eu necemo.

  2. Hitman каже:

    Na žalost, džaba im. Radim na mestu gde sam na izvoru informacija što se ovih stvari tiče…

    Do kraja godine, odnosno početkom sledeće, dozvoliće se na mala vrata, uvoz GMO soje iz Brazila i Argentine. Ona je u proseku jeftinija 50-70 EUR po toni od nemodifikovane. Mogu i da Vas obavestim kad to krene, pa vidite da se preko nekoga organizuju protesti. Ona 23 hektara GMO soje kod nas nisu bila džabe zasejana. Taj koji ih je posejao, računao je na ovo što sam napisao, ali je malo poleteo pred rudu. Više nećemo biti bezbedni što se tiče GMO.

Напиши коментар