Наоружање

Брод вредан милијарде потапа једна ракета

Брод је рањив на хакерске нападе, а може да га онеспособи само једна непријатељска ракета, која немора да буде испаљена са брода, већ са копна

Амерички медији све више указују на скупе, гломазне и рањиве пројекте Војске САД, а најновији је борбени брод LCS (Littoral Combat Ship). Пројекат је коштао 37 милијарди долара, има смањену радарску видљивост, али може да га потопи само једна непријатељска против-бродска ракета.

Замишљен као пројекат са карактеристикама „стелт“ технологије и дизајна, брод LCS карактеришу велики технички проблеми, пише амерички портал Блумберг, који је дошао у посед једног војног извештаја.

Проблеми су осим високих трошкова и техничке компликације, али и немогућност да брод испуни чак и најједноставније задатке пристајање у лукама.

LCS је замишљен као брод за три борбене намене, лов на подморнице, чишћење мина и нападе са мора на копно. На брод могу да слећу хеликоптери, беспилотне летелице, може да служи и као лансера ракета, а има модуларну конструкцију, односно може да мења облик како би се прилагођавао наменама. Међутим, у пракси та модуларност не функционише.

Циљ америчке морнарице био је да брод може да промени модул за 96 сати, како би се прилагодио разним кризним ситуацијама. Амерички портал пише да проблем није толико у потребном времену од 96 сати за промену модула, већ у томе да брод треба да пристане у одговарајућу луку у којој се налази модул за инсталацију (опрема за слетање хеликоптера, лансери ракета или уређај за лов на против-бродске мине). То захтева велико планирање унапред и транспорт наоружања и војне опреме по америчким и светским лукама, где инфраструктура зна да буде у лошем стању.

Рањив на хакерске нападе издржљивост брода је такође проблематична, јер према извештају америчке војске, може да га онеспособи само једна непријатељска ракета, која немора да буде испаљена са брода, већ са копна.

За брод који вреди 440 милиона долара (иако је у почетку цена била 220 милиона), поразна је чињеница да у потпуности може да га уништи само један погодак ракете.

Максимална брзина брода износи 81 километар на час, а пловило опслужује 40 чланова посаде. Основне наоружање су ракета AGM-176 „грифин“ домета 20 километара и топ Mk 110 калибра 57 мм, ефикасног домета од 8.500 метара.

Према извештају у који је амерички портал имао увид LCS може без икаквих проблема да савлада мање и брзе бродове (које најчешће користи иранска ратна морнарица), али не и пловила сличне величине која имају против-бродске ракете.

Такође, стручњаци за информатичку безбедност су утврдили да је информационо-комуникациони систем на броду рањив на хакерске нападе. Пореске обвезнике, такође брине и то што је пројекат испао скупљи него што је планирано и достигао је 37 милијарди долара.

Међутим, Блумберг наводи да је то права „ситница“ у односи на пројекат вишенаменског ловца F-35 JSF за који је до сада утрошено 200 милијарди долара.

 

Напиши коментар