Регион

500 вехабија у центру Тузле?!

Предавачи на трибини су били вехабије из Бужима Билал Боснић и Нусрет Имамовић који су до сада више пута хапшени и саслушавани због терористичког деловања и подстрекивања на тероризам

У присуству 500 радикалних исламиста у хотелу Тузла, у центру Тузле, одржана је трибина на тему “Савршенство шеријата – погубност демократије”, а предавачи су били вехабије из Бужима Билал Боснић и Нусрет Имамовић који су до сада више пута хапшени и саслушавани због терористичког деловања и подстрекивања на тероризам.

Упркос негативном реаговању тузланске јавности поводом најаве овог догађаја трибина, ипак, није забрањена.

Упоредо са трибином испред хотела Тузла је одржан протестни скуп на којем се, међутим, није окупио већи број грађана.

Учесници синоћње трибине нису желели да дају изјаве за медије, а портпарол МУП-а кантона Тузла Изудин Шарић је за РТ Републике Српске рекао да је скуп могао бити забрањен само у случају да је постојала изричита судска забрана јавног иступања уводничара или организатора.

Председник Форума грађана Тузле Вехид Шехић изјавио да одржавање трибине представља нарушавање темељних вредности босанско-херцеговачког друштва.

И стручњак за тероризам Џевад Галијашевић упозорио је да се ради о екстремистичким идејама које су у ствари противуставно деловање усмерено на рушење постојећег дејтонског устава на коме је базирано босанскохерцеговачко друштво.

Скуп је прошао без инцидената, а обезбеђивали су га припадници полиције и других безбедносних агенција.

Иначе, министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић оптужио је у недељу Странку демократске акције (СДА) и њеног високог функционера и члана Председништва Бакира Изетбеговића да су довели вехабије у БиХ и да са Исламском заједницом не чине довољно да се супротставе ширењу тог покрета.

Министар, наиме, сматра да Исламска заједница и СДА морају да политички едукују вехабије јер је то, каже, “првенствено њихова одговорност”.

Радончић је рекао и да су СДА и Изетбеговић довођењем вехабија највиште штете нанели бошњачком народу, јер они практикују веру која није аутохтона.

Вехабизам као радикални исламски покрет честа је тема у медијима БиХ, Србије и Црне Горе, као и у неколико европских градова, а најопаснијима се сматрају припадници тог покрета из Горње Маоче, код Брчког.

Последња њихова терористичка активност на овим просторима изведена је у Сарајеву крајем октобра прошле године када је Новопазарац Мевлид Јашаревић испалио више од сто метака на амбасаду САД у том граду и том приликом ранио једног припадника обезбеђења.

Вехабије следе пут Мухамеда бин Абдул Вехаба који је живео у 18 веку и деловао на подручју Саудијске Арабије, Ирана, Ирака, Сирије и Индије.

Проповедао је радикално придржавање ислама.

Експерти за теоризам тврде да су управо чланови овог покрета објавили свети верски рат – џихад, с циљем да противнике силом натерају да се придруже вехабизму.

Суштина вехабизма се углавном састоји у “искорењивању свих новотарија које су се временом одомаћиле међу муслиманима”.

Вехабије се препознају по томе што носе дуге браде и широке панталоне до чланака.

Не рукују се са женама, нити је женама вехабија дозвољено да се рукују са мушкарцима.

Познаваоци ислама тврде да на вехабије, које припадају радикалном исламском покрету, не треба гледати као на религијску, већ као на криминалну групу која злоупотребљава религију ради остваривања својих циљева.

 

Извор: Курир

Напиши коментар