петак, 5. марта 2021.

ИЖИВЉАВАЊЕ ВУЧИЋЕВОГ РЕЖИМА: Ћатама пола године плаћеног одмора!

Вучићев режим се обавезао да ће својој, ионако прекобројној армији ботова и нерадника, исплаћивати јубиларне, солидарне и годишње награде, давати екстра одмор за рекреацију, чак и финансирати слободне дане за испраћај детета у војску!

vlada-srbije-lopovi-pljacka-afere-kradja-izdaja

Запослени у судству и државној управи су новим колективним уговором, који су јуче потписали са Вучићевим лоповом Кори Удовички, добили права која радничка класа у приватном сектору може само да сања.

Вучићев режим се обавезао да ће својој, ионако прекобројној армији ботова и нерадника, исплаћивати јубиларне, солидарне и годишње награде, давати екстра одмор за рекреацију, чак и финансирати слободне дане за испраћај детета у војску!

У поређењу са посебним колективним уговором из 2008. године, којим су запосленима у државном сектору гарантоване многе привилегије, управо потписани документ омогућио је додатни комодитет, и то у време када су у државном врху свима пуна уста приче о штедњи и стезању каиша. Додуше, било је и појединих измена патриотско-државотворног карактера, па ће тако, уместо новогодишњег бонуса, јавни сектор следовати годишње награде, које ће се исплаћивати на Дан државности, Сретење.

Ако је судити према овом ПКУ, и крв државних службеника више вреди од крви нас, обичних смртника. Они ће моћи три дана да пландују када добровољно дају крв, док је за остале довољан предах и од два дана. Приликом потписивања уговора са синдикатима, Вучићева министарка Удовички је нагласила да су њиме заштићени „процес унапређења рада и социјални услови и права запослених“.

Према ономе што смо уочили упоређујући јуче потписани уговор са Законом о раду, једини који су заштићени овим документом јесу „бели оковратници“. Државни службеници нарочито су профитирали у делу уговора који дефинише плаћено одсуство. Уместо пет случајева за које је Закон о раду предвидео плаћене слободне дане, тек потписани документ раширио је ова права на чак 17 ставки, тако да би током године, теоретски, један ћата могао да проведе невероватних 114 радних дана на плаћеном одсуству, не рачунајући редовни одмор!

Осим уобичајених околности, Вучићев режим је својим службеницима дао слободне дане за разне „ваннаставне активности“, па тако чак седам дана за учешће у такмичењу у организацији синдиката, исто толико за рекреативни одмор у организацији синдиката, четири радна дана за обављање волонтерских дужности у хуманитарним организацијама, седам дана за полагања испита… Уколико се у овој чиновничкој армији појави неки репрезентативац Србије, он ће моћи да одсуствује чак 45 радних дана током међународних спортских такмичења.

Познато је да је у Србији укинуто обавезно служење војног рока, али су се државни службеници изборили да и ту буду посебни. Тако су за слање, што мушке, што женске деце у војску, обезбедили два слободна дана. И поред свих набројаних привилегија, председник Синдиката управе Србије Његош Потежица истакао да синдикати нису у потпуности задовољни јер сви циљеви нису постигнути, али су кључне ствари добро дефинисане и постигнут је одређени ниво социјалне правде.

Запослени у државном сектору, за разлику од свих осталих, по новом ће добијати и по једну целу плату када им се роди дете. Ова одредба је утолико чуднија ако се зна да је, на пример, град Београд под изговором штедње прошле године жестоко скресао новчана давања породиљама. И деца државних службеника ће, по свој прилици, имати срећније детињство од осталих, пошто је по уговору држава њима гарантовала новогодишње пакетиће, за разлику од досадашње одредбе да пакетићи могу, али не морају бити обезбеђени.
1 коментар

  1. darens

    Kakve su ovo gluposti,ko smislja te dane ?!Normalan covek se zbuni u ovoj njihovoj caroliji…,zar na jednom mestu moze da prodje sve ovo?Dotakla je drzava dno sa ovakvima koji upravljaju njenim institucijama!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *