четвртак, 2. 02. 2023.

Бабо

(17 коментара)

1.500,00 дин.

Бабо је осамнаеста по реду књига Милорада Улемека Легије, која је, како каже, најтеже потекла из њега, од свих које је до сада написао. Књига сведочи о недавној, новој изложености српског живља злу које је насрнуло на њега.

Издавач: Чопор
Број страна: 450
Повез: броширан
ISBN: 978-86-XXXXX-XX-X
Година: 2022

Нема на залихама

Опис

Од свих књига, које сам до сада написао, ова књига је најтеже потекла из мене. Она је проживљено и истинито сведочење о догађајима који су се десили пре више од две деценије, а који су у мени, као flashback-ови, будили веома јака осећања, која су, у великој мери, била подстакнута и мојом емотивном везаношћу за тај очев завичај, који сам посећивао у моме детињству. Реч је о подручју у близини Петрове горе, на коме је од давнина живео и опстајао српски живаљ, као и на подручју целе Крајине. Ту је живео и преживео усташке прогоне и клања.

Књига сведочи о недавној, новој изложености српског живља злу које је насрнуло на њега са исте стране. Овога пута тај живаљ није успео, а могао је да је било куражи и умећа, да се одбрани, па је морао да масовно напусти свој завичај.

Срдачно Ваш,
Милорад Улемек Легија

(…)
Ишао сам за тимом који је водио Буба Занети. Видео сам како показује својима ко да намести тромблон на цев, а ко да спреми бомбе. Овде друго и није могло. Скучен простор и слабо прегледно. Само бомба.
Стигли смо до места одакле се малопре преговарало. Чучали смо један иза другог. Буба Занети подиже руку и видим како четворица повадише осигураче из својих бомби. Када је спустио руку, они се усправише и завитлаше бомбе ка главном бункеру. Чим су детонације одјекнуле, тројица, који су имали намештене тромбоне, усправише се и испалише их у истом правцу. У том моменту с наше леве стране и мало испред места на коме смо стајли, зачу се пуцњава.
Шуца је почео са „роштиљањем“. Исмет је ударио са своје стране, где год да се налазио. Тутњава и повици су одјекивали са свих страна. Оквири су пражњени и мењани. Бомбе су бацане. Фијукало је са свих страна. Били смо тако распоређени да смо скоро сви свима били на линији ватре. Меци су прелетали из свих праваца преко траншеја у коме смо били. У том момету на везу ме је цимнуо Раша, који је са својима био на другој страни, где је био и Метални.
– Реци, Рашо! Је л’ има помака?! – питао сам га вичући из свег гласа, јер је пуцњава око мене била заглушујућа.
– Има, има! Ево упали смо им овде у ров! Ови Бабини чисте. Сад их и ви стисните са ваше стране! – викао је задихано у своју моторолу.
– Добро, добро, само цепај! Сад их не пуштамо! – викао сам.
Видео сам како момци залазе иза ћошка и пробијају се ка главном бункеру. Кренуо сам за њима. Наишао сам мало даље на још једно рачвање, али се са њега видело главно утврђење на неких двадесетак метара. Видео сам неку шипку која је сада била накривљена, раније је вероватно, док је на овоме месту постојао ред и поредак, служила као јарбол за заставу.
Буба Занети је поделио свој тим и свака екипа је отишла другом траншејом. Како је Буба Занети повео једну екипу, ја сам остао са другом. Десет метара даље ров је опет скретао. Стали смо, и видео сам вођу екипе како је иза ћошка истурио огледалце и у њега вири. „Паметан мали“, помислио сам. Све ове форе смо научили током претходних борби широм ратишта. Нажалост, и то учење је скупо плаћено, уосталом као и свака друга школа. Али, нема везе, битно је да се учи, па макар и на својим грешкама.

17 коментара за Бабо

 1. Никола

  Књига је одлична, као и свака од аутора коју сам прочитао.

 2. Lena

  Knjiga je fenomenalna procitala sam je za dan…pozdrav za autora…drzi se LEGENDO…

 3. Dragan

  Pozdrav da li ce se uskoro pojaviti u prodaji knjiga Babo.Hvala

  • ЈЕДИНИЦА

   У припреми је друго издање књиге Бабо.
   Поздрав

 4. Tajana

  Kada ce biti opet knjiga u prodaji?

 5. Dajana

  Da li znate kada će biti drugo izdanje?

 6. Citalac

  Kad ce drugo izdanje?

 7. Zlatko

  Da li ce uskoro biti drugo izdanje knige?

 8. Željko Milovac

  Poštovanje! Zanima me, da li će biti ponovo u prodaji knjiga ”Babo”? Hvala.

  • ЈЕДИНИЦА

   Тренутно није у плану друго издање књиге Бабо. Припремамо нове наслове.
   Поздрав!

 9. Boksa

  Postovani ,kako mogu da kupim knjigu ja sam iz Makedonije ,procitao sam vecinom knjiga pocevsi od gvozdeni rov pa do tigrovom gnezdu .. moze li da mi posaljete racun a ja cu da vam dam srpaku adresu na koji moze da se posalje .. hvala vam unapred..

 10. Tanja

  Da li će ponovo biti u prodaji knjiga Babo,za nas koji nismo uspeli da kupimo u prvom tiražu?

  • ЈЕДИНИЦА

   Биће, припремамо друго издање књиге Бабо.

 11. Лутовац

  Поштовани, знате ли кад ће “Бабо” поново бити у продаји? Хвала унапред.

 12. Srbija ne u EU

  Kako do knjige babi jer vidim da je rasprodata.

 13. 1br. NoZB

  Kako do knjige… Čistokrvni Babin.

 14. Владимир

  Да ли ће у скорије време бити књига “Бабо”.

 15. Tijana

  Zanima me da li će knjiga “Babo” ponovo biti u prodaji…?

 16. Sanjin

  Pozdrav. Knjiga “Babo”. Molim vas napravite vise primeraka ili postavite negde online da se kupi. Hvala.

 17. wandal

  Poštovani jel moguće ikako doći do knjige BABO? Nigde na internetu je više nema u prodaji.

Напиши коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *