Регион

„Жута кућа“ у Албанији није једина

Тирана / Окупиране територије – „Жута кућа“ није једина зграда смрти за Србе који су отети на окупиране територије. У јужној српској покрајини још пре бомбардовања постојало је више илегалних болница у којима је скончало неалбанско становништво.

„На КиМ су још 1998. постојале илегалне болнице у којима су шиптари држали Србе и узимали им крв до последње капи“, тврди у ексклузивном разговору за С медиа портал некадашњи оперативац Криминалистичке полиције, Славко Никић.

Славко Никић је, заједно са својим саборцима, 1998. године открио једну од илегалних болница у селу Блаце крај Суве Реке. Потресно сведочанство, као и фрапантну исповест команданта дивље болнице Никић је описао у роману „Нулта крвна група“.

Документарна прича обилује детаљима од којих се диже коса на глави. Због тога је на корицама књиге одштампана и порука – „Забрањено особама са слабим срцем“.

Где су нестали извештаји о злочинима?

Из разговора са командантом Агимом, саговорник С медиа портала сазнао је да је илегалних болница попут те у Блацу било на више места на сада окупираним територијама. За дивљи „центар за трансфузију“ крај Суве Реке доставио је извештаје својим тадашњим шефовима. Шта се са тим извештајима догодило, никада није сазнао.

У Тужилаштво за ратне злочине Никић не жели да иде. Опорим гласом каже да „неће крочити у зграду окићену сликама на којима се српски тужиоци грле са Карлом дел Понте“. Дубоко разочаран у српско ћутање, с пуно горчине говори о припадницима ОВК, аболирању њихових челника, независном Косову, злочинима који су остали неоткривени.

Ипак, верује да ће Русија урадити оно што Србија није могла или није хтела:

„Надам се да ће Министарство спољних послова Русије, које је саопштило да је покренута истрага, бити истрајно и да ће истражити све детаље у вези са илегалним болницама које су држали шиптарски терористи. Видимо да ЕУ до сада ништа конкретно није урадила, а јасно је да траг води до Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја!“

Дивље болнице као центри за трансфузију

„У исто време када је Никић објавио овај роман, Руси су најавили да ће покренути истрагу о трговини органима на Косову. Они су, очито, неповерљиви према истрази коју води ЕУ, а која би требало да расветли улогу челника ОВК – Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја – у трговини органима.“

„Шиптари су отимали Србе и узимали им крв до последње капи“, каже Никић за наш портал.

„То ми је, уосталом, признао командант Агим, син шиптарског полицајца и Српкиње, којег сам затекао у илегалној болници у Блацу и који ми је, пре него што ће извршити самоубиство, до детаља открио злодела шиптарских зликоваца!“

Српска крв за шиптарске терористе

Присећајући се ране јесени 1998, када је са својим саборцима из полиције открио једну од „кућа смрти“ на сада окупираним територијама, Никић приповеда:

„Добили смо дојаву да у Блацу постоји илегална болница. Претпостављали смо да они ту доводе своје рањенике, међутим кад смо упали у тај објекат, затекли смо шиптарске војнике, четворицу муџахедина и главнокомандујућег који је плакао крај ногу мртве старице. Научени да максимално будемо на опрезу, нисмо веровали да ће командант бити благонаклон према нама. Међутим, његово психичко стање говорило је другачије. Тражио је да разговара са мном и ја сам, иако је то неуобичајено, пристао. Тада сам сазнао све детаље ужаса које су шиптари чинили да би спасили своју војску, али и да би финансирали рат против Срба.“

Отмице, откупи, убиства

Командант Агим потврдио је Никићу да је сваки шиптар могао да напредује у хијерархији ОВК уколико би убио макар једног српског полицајца. Открио му је, међутим, и до тада строго чуване тајне: да су их обучавали муџахедини и да је доказ лојалности ОВК био заклати неке од киднапованих Срба пред целим стројем!

„Новац за финансирање рата прибављали су што од продаје наркотика, што од породица отетих Срба – наставља Никић. – Снимили би српске мученике како поручују породицама да су живи и здрави, а онда би те снимке преко ‘својих људи’ достављали њиховим породицама. Уз снимак је ‘ишла’ и ‘пратећа порука’: платити неколико десетина или хиљада немачких марака да отети Срби буду ослобођени. Људи су продавали све што су имали не би ли поново видели своје најмилије. Међутим, када би дошли у зону коју су држали Шиптари да би предали новац и преузели своју браћу, мужеве и синове, и сами би били киднаповани и завршавали би као даваоци крви до последње капи! Та крв је касније достављана болницама у којима су лежали рањени Шиптари. Команданти ОВК су, заправо, остајали у животу захваљујући српској крви!“

 

Извор: Васељенска

Напиши коментар