Србија

Вучић пушта низ воду и север Косова, и СПЦ у Црној Гори, и Додика

Власти Србије почеле су активну кампању „решавања“ српских проблема у једном „пакету“ и то не само на северу Косова, него и у Републици Српској, Хрватској и Црној Гори, процењује се у коментару руске информативне агенције Рекс.

У тексту објављеном под насловом „После капитулације на Косову, власти Србије одлучиле да се преда и Српска православна црква и Република Српска“ – истиче се да „бриселска капитулација поводом Косова, упркос отпору Срба на северу Косова, у пракси изгледа неће бити усамљен случај, захваљујући потпредседнику Владе Србије и лидеру Српске напредне странке Александру Вучићу“.

„Чини се да је у питању пакет мера прописаних из Брисела. Прво су на то скренуле пажњу изјаве председника Србије Томислава Николића да СПЦ у Црној Гори треба се да усагласи-договори са локалном самозваном и непризнатом Црногорском православном црквом, затим подршка на изборима Милу Ђукановићу, а демонстрирана је и хладноћа у односима са српским локалним организацијама.

Затим је председник Србије рекао да су за њега Срби у БиХ Босанци и демонстративно троугао односа на релацији Сарајево-Бањалука-Београд превео у билатерални однос Београд–Сарајево“, истиче се у коментару агенције Рекс.

Љутит због неуспелих преговора са косовским Србима, наводи се у тексту, Александар Вучић, који је и координатор свих безбедносних структура у Србији, одлази корак даље и изненада посећује Хрватску.

„Током кратке посете, он је говорио о доласку председника Томислава Николића на прославу приликом предстојећег уласка Хрватске у ЕУ, направивши тако и нови, неуобичајени корак за Београд – одбивши да се састане са неоспорним лидером локалних Срба Милорадом Пуповцем, који је традиционално присуствовао готово свим састанцима између Хрватске и Србије“, наводи се у тексту.

Агенција Рекс истиче и да је Александар Вучић у ауторском тексту-колумни „Срби морају у Европу“, поводом 9. маја, Дана Европе, „изразио кајање за своје националистичке илузије из младости, а одушевљење ЕУ приказао јарким бојама“, те позвао Србију да „мења однос према Европи и западном свету, као и према Русији, коју поштује и уважава, при томе преставши да се забавља илузијама“.

Агенција Рекс наглашава И да је „у српским медијима, нарочито у београдском листу Курир, кога контролишу напредњаци, последњих дана покренута цела кампања компромитовања и измишљених критика против Пуповца и председника Републике Српске Милорада Додика“.

У тескту се оцењује да „посебно добро смишљену кампању Александар Вучић, уз помоћ строго контролисаних српских медија, води против Српске православне цркве, укључујући и неке црквене великодостојнике – из Црне Горе митрополита Амфилохија, из Херцеговине епископа Григорија, а затим председника Републике Српске Милорада Додика“.

„Све ово наводи да је, без сумње, у питању пакет аранжман који поред предаје севера Косова, изискује и занемаривање и кидање блиских веза са лидерима Срба у Босни, Хрватској и Црној Гори. Српска православна црква то не одобрава и оштро је то критиковала.

Упркос оценама и рејтинзима које доносе контролисани режимски медији, мало је вероватно да ће ова политика у Србији наићи на одобрење и подршку већине Срба из Србије, као и Срба из региона – из Републике Српске, из редова оних који се боре за права СПЦ у Црној Гори, од хрватских Срба који су деведесетих година били изложени геноциду, а да не помињемо Србе из северног дела Косова, који ће попити сву горчину окупације Албаније у блиској будућности“, закључује се у коментару руске Информативне агенције Рекс.

 

Извор: Факти

Напиши коментар