Србија

Влада Србије прихватила да Косово добије међународни позивни број +383

Остало је Дачићу још само да преда и Газиводе, па да и ове „преговоре“ прогласи за свој најновији велики успех. Кршење Устава и велеиздаја немају алтернативу.

Према незваничним сазнањима, Београд је прихватио да Косово добије посебан међународни позивни број +383, који ће једини остати у употреби на овој територији после 2015, до када ће се користити и позивни број Србије.

У дипломатским круговима спекулише се да је могуће одлагање договора о енергетици, иако не обухвата хидроенергетски систем Газиводе, о коме би, наводно, требало да се разговара у оквиру теме водоснабдевање. Београд је, како се прича, прихватио да преносни енергетски систем на КиМ буде у оквиру Косовске енергетске корпорације (КЕК).

Од данашњег сусрета Дачића и Тачија с високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност очекује се и да разјасни све спорове у вези са локалним косовским изборима 3. новембра. Дачић је најавио је да ће условити учешће косовских Срба на тим изборима уколико на гласачким листићима буде ознаке државности Косова.

– Влада Косова не одлучује о изгледу гласачких листића, нити је у њеном мандату да о томе разговара у Бриселу. То је питање за Централну изборну комисију Косова, а ми ћемо само поштовати одлуке ЦИК – изјавио је јуче Хашим Тачи, који најавио да ће се поред телекомуникација и енергетике разговарати и о правосуђу и спорту на Косову.

Тачијева заменица у влади Едита Тахири изјавила је да ће једна од тема бити и споразум о процесу локалних избора, посебно када је реч о тумачењу дела који говори да се гласање 3. новембра спроводи по косовским законима. Приштински медији најављују да ће изборе на северу Косова пратити неколико стотина страних посматрача и да је ОЕБС званично затражио да ЕУ прати гласање, о чему би, како се наводи, требало да да се данас разговара у Бриселу.

– Договор да се лого Косова изостави са гласачких листића је могућ, али питање је шта ће све Дачић заузврат морати да прихвати. Статусна неутралност је идеолошко замлаћивање. Ово су избори за косовске институције, који ће се спровести по косовским законима, где су симболи мање важни од чињенице да је Србија прихватила, мотивисала, а сада и приморава косовске Србе да на тим изборима учествују. Много важнија питања од симбола су пријављивање странака за изборе и регистрација бирача, која је у централној Србији прошла тихо: вест о томе у медијима појавила се прекјуче, кад је регистрација завршена – каже за Данас политички аналитичар Душан Јањић.

Напиши коментар