Регион

ВЕЛИКА СРАМОТА: Србија помаже усташама да добију пензију!

Кољачи усташке НДХ који нису успели да од Хрватске добију потврду о учешћу у тим формацијама, добили су је од Србије!

Нечувено!

Усташе, то јест бивши припадници војне формације некадашње Независне државе Хрватске (НДХ), који су одговорни за страдање стотине хиљада Срба током Другог светског рата, данас добијају пензију захваљујући Србији. 

Добили негативан одговор

Наиме, према тврдњама хрватског Јутарњег листа, досад је 1.683 припадника хрватских оружаних формација усташа и Павелићеве телесне задруге који се налазе у евиденцији хрватског Завода за пензионо осигурање, а који нису од своје државе успели да добију потврду о учествовању у оружаним снагама НДХ, помоћ добило од Војног архива наше земље.

Влатка Лемић, директорка Хрватског државног архива (ХДА), тврди да је чак 70 одсто од 1.683 особе које су у последњих 20 година тражиле потврду да су биле припадници војне гарде НДХ од њих добило негативан одговор. То значи да ХДА није имао те информације јер се већина података о војној гарди НДХ чува у Београду, у Војном архиву српског Министарства одбране. Одатле је велики део хрватских ветерана и успео да добије потребна документа.

Институције НДХ које су издавале документа о учешћу у оружаним снагама више не постоје, а у хрватском Заводу за пензионо осигурање кажу да су грађани ветеранским задругама морали да поднесу потврду Хрватског државног архива или неки други документ, у овом случају српски, којим би се потврдила њихова припадност снагама НДХ.

Највише захтева 1994.

Иначе, до краја 2012. захтев за издавање потврде о учешћу у оружаним снагама НДХ поднело је 1.683 грађана из Хрватске и БиХ. Највећи број поднет је 1994, затим 1995. и 1996. 

За усташе издвојено 45 милиона евра

Према тренутним подацима, број припадника усташких јединица, домобрана и оружаника, или чланова њихових породице који након смрти својих рођака наслеђују пензије данас је чак 13.011. Према подацима Јутарњег листа, до краја ове године за њихова примања издвојиће се укупно 45,7 милиона евра.

Коментари (3)

  1. bdorotej каже:

    СРАМНО.Биће да у том архиву раде људи који су велики издајници Српског народа или би за неку кинту и душу ђаволу продали.Од мене не би добили никакве податке,па макар хлеба немао да једем ( нормално да сам запослен у такавој институцији).

  2. Aleksandar каже:

    Sramota je sta sve radi u ovoj Srbiji i onda konam je kriv.Kada sve radimoprotiv nas.A ovamo se svi kunemouneko srpstvo i ostalo kada ovo radimo i samo u cijuje to korist i po kojim ugovorima ako uopsteon postoji.Pre bi bilo da to se radi po necijoj diktaturi i naredznju.Ovo treba da seobustavi i da sve potvrdeponiste do jedne.Ovonije dobro za nikoga.Iocemo neku ravnopravnost i jednakostiizjedncaavanja zlocinaca i zlocina.O cemu seovde radi i za koga.O V O J E S R A M O T A V E L I K A.

  3. Корнелиjе Кодреану каже:

    Србиjом влада олош! Па jебем вам, све вам jебем да ли сте ви нормални?! Какви лудаци маjко моjа!

Напиши коментар