Србија

Устав каже: Стефановић за два месеца мора да распише изборе на северу КиМ

Пише: Диана Милошевић

Једини основ да се формирају нове четири скупштине су резултати избора које је дужан да распише председник Народне скупштине – а то није Јахјага и то нису избори 3. новембра.

Након распуштања четири општине на северу АП Косова и Метохије – једини ко има право да распише нове изборе је председник Народне скупштине Републике Србије, сваки други избори су противуставни, а резултат  тих„избора“ нелегитиман! Тако каже закон. Међутим, оно што се од народа Србије крије је да је Небојша Стефановић у директној законској обавези да у наредна два месеца распише изборе за одборнике скупштина које је Дачићева Влада расформирала!

Питамо господина Стефановића: да ли ће испунити ову своју уставну обавезу?

Да ли ће, пошто се заврше Јахјагини нелегални избори, расписати легалне изборе у складу са законом о локалној самоуправи? Или ће – по налогу Брисела – до краја спровести покренуту ликвидацију српских државних институција на КиМ и најбруталније подрити уставни поредак земље чијим парламентом председава?! 

Сам чин распуштања скупштина био је политичко насиље које је Влада Србије спровела над Србима на КиМ, јер Устав прецизно каже да Влада ово право сме да користи само да би омогућила грађанима да користе своје право на самоуправу. А не да грађанима то право буквално укине!

Да још прецизније изложимо апсурд: Влада је злоупотребила овлашћења која јој даје Устав да подрије уставни поредак земље! 

Очигледни циљ Владе-тачније речено режима- је да се, сходно одредбама бриселског споразума, након Јахјагиних избора конституишу органи локалне самоуправе у оквиру уставно-правног поретка „републике косово“, а да Стефановић никада не распише изборе у оквиру уставно-правног поретка Србије. Тако Влада чини двоструки злочин: према сваком грађанину Републике Србије који живи на том делу државне територије и према властитој држави – која на КиМ више не била територијално организована према Уставу Србије, већ би се територијална организација препустила дефинитивно уступила „републици косово“.

Влада је овим прекршила следећа уставна начела: 
– начело суверености грађана
– начело владавине права и јединства правног поретка
– начело о територијалној аутономији и локалној самоуправи

Влада је овим повредила основно право на коме се темељи демократија, а то је изборно право грађана, као и низ других људских права и слобода које јемчи Устав.   

Влада је овим ставила ван снаге Закон о локалној самоуправи, нарочито оне одредбе (глава 5 Закона) које регулишу однос  органа Републике, територијалне аутономије и органа локалне самоуправе.

Подсећања ради, Влада је распустила четири скупштине иако није био задовољен ниједан од услова које прописује Закон о локалној самоуправи. Ти услови су следећи: да Скупштина не заседа дуже од три месеца, да се не донесе статут и буџет у законском року или да се месец дана од конституисања не изабере председник и веће. То аутоматски значи и да се привремена управа  уводи без икаквог законског основа.

Истовремено, Влада преко медија објашњава грађанима да ће ти привремени органи деловати до формирања нових скупштина општина после нових избора –како прописује Устав Републике Србије. Једино о чему се у Србији ни шапатом не сме рећи је да: те изборе (3. новембра) није расписао Небојша Стефановић и да зато на основу њих баш ништа не може да се формира!

 

Извор: Двери

Напиши коментар