Регион

Укидање ћирилице уз усташке песмице

Пише: Никола Јоксимовић

На предлог градоначелника Вуковара Ивана Пенаве, Градско веће одлучило је да укине ћириличне натписе на јавним установама. Српски већници напустили су седницу Градског већа и затражили су оставке градских челника који су певали усташке песме.

ustase-vukovar-cirilica

Нетрпељивост према Србима у Хрватској је у порасту и сваким новим даном као да се долива уље на ватру. Током викенда непознати починиоци оскрнавили су спомен плочу убијеним цивилима у последњем рату у селима Трнава и Медари, вуковарски челници на свадби певају усташке корачнице, а Градско веће Вуковара, изменама Статута града донело је одлуку о укидању ћириличних натписа на јавним институцијама.

За Србе у Хрватској закон постоји само на папиру, каже члан вуковарског градског већа из Српске народне странке Небојша Бајић.

„Питање двојезичности у Вуковару уопште није комплексно и компликовано питање. Закон је ту врло концизан и јасан — двојезичност се уводи по сили закона тамо где Срба има преко 33 одсто. Срба у Вуковару има преко 34 одсто. Срби се ту нису ништа питали, требало је само поштовати закон. Међутим, владајућа већина коју предводи ХДЗ неће да поштује ни Устав ни законске норме“, каже Бајић.

Став ХДЗ-а је да ћирилица подсећа на злочине и убиства.

„Наш став је да писмо не убија. Шта би онда требало ми да кажемо враћајући се на 1941. годину? Злочин је индивидуалан и ми га осуђујемо, са сваке стране, ко год да га је направио. Народ не може сносити колективну кривицу, а посебно писмо, јер ћирилица није само српско писмо“, објашњава Бајић.

Бајић каже да је ХДЗ 2009. године уводио ћирилицу у Вуковар, када није био законом обавезан на тако нешто, али тада су му били потребни гласови српских одборника.

„Онда када су потребни гласови Срба, тада се закон може спроводити, а када то није потребно, тада се закон не спроводи“, закључује он.

Ни ХДЗ ни СДП не смеју да Србима дају право на употребу свог писма, јер се боје да ће изгубити гласаче, каже Бајић. Он је затражио оставке градских функционера Игора Гаврића и Маријана Павличека који су снимљени како певају усташку корачницу „Ево зоре, ево дана“ на једној свадби.

„Питао сам доградоначелника из редова Хрватске конзервативне странке какав је то начин да се велича држава у којој је убијено на хиљаде Срба и не само Срба. Ту је страдало много нашег народа. Из моралних разлога тражио сам да поднесе оставку на ту функцију, јер сматрам да било ко ко велича фашистички режим не може обављати иоле озбиљнију функцију. Његов одговор је био кратак да неће поднети оставку“, каже Бајић.

Српска заједница у Вуковару нема велики маневарски простор после овакве одлуке градског већа. Једино што може да уради јесте да се обрати хрватском Министарству управе, каже Бајић.

Председник Заједничког већа општине Драган Црногорац каже да ће тражити да Уставни суд и Влада Хрватске пониште одлуку градских власти Вуковара и да распишу нове изборе у том граду.

„Ово стварно нема више смисла и надамо се да ће Влада да преузме посао који ова неспособна градска власт не може да уради и да изменама закона крајем септембра месеца реши то питање као што је и најавила“, коментарише Црногорац.

Према изменама закона, хрватска влада би поставила поверенике који би спроводили закон.

 

Спутник

Коментари (1)

  1. srdjo каже:

    Boze razbise ve muslimani

Напиши коментар