Република Српска

26 година од агресије Хрватске (ВИДЕО)

На данашњи дан прије 26 година у Брод су ушле регуларне војне снаге Републике Хрватске из Славонског Брода, које су заједно са паравојним хрватско-муслиманским снагама, у вечерњим часовима почеле прогон ненаоружаног српског становништва.


Брод, годишњица агресије / Фото: РТРС

То је и званично прва класична агресија Хрватске. Тим поводом одржан је помен убијеним Брођанима, запаљене су свијеће и положени вијенци на споменик у Бродском пољу.

Михајло Сремац са тугом се сјећа тог 3. марта када су агресорске снаге затвориле мост, и на табли исписале: Забрањен пролаз псима и Србима.

Једва је то вече, каже, успио да сачува живу главу пред кишом метака. Стоодстотни је инвалид.

– Када сам се враћао кући на мене су пуцали, за длаку сам остао жив. Заузели су све институције града, народ малтретирали, протјерали, прича Михајло.

Агресор је након неважећег референдуам 1. марта плански артиљеријом и пјешадијом из Славонског Борда кренуо у окупацију Брода.

Послије 3. марта настављено је масовно убијање недужних и ненаоружаних српских цивила и протјеривање у подручја под српском контролом.

– Увертира пред протјеривање српског народа била је 25. марта, када су убијене породице Дујковић и Мартић. То је била увертира за покољ Срба у Сијековцу, који се десио 26. марта у рану зору, како је ми називамо – црна Сијековачна зора, истиче Зоран Видић, предсједник БОРС-а Брод.

Час историје у Бродском пољу је сваке године, прије свега због подсјећања на злодјела која су континуирано чињена против Срба да се овај дио Посавине стави под несрпску контролу.

– Данашњи датум издвајамо од других због почетка агресије на наш град. Све оно што је овдје данас речено, треба да остане записано за оне који долазе, наглашава Горан Гарачић, замјеник начелника Брода.

За шест мјесеци загребачке владавине у Броду, убијено је 55 српских цивила, у десет логора утамничено око двије хиљаде Срба Брода, Дервенте, Модриче и Оџака…Пронађено је 20 несталих, а још се трага за 36 лица.

Казне за планирање, егзекуцију и систематско уништавање имовине, још нема.

 

РТРС

Напиши коментар