Србија

Тринаест година од убиства српске деце у Гораждевцу

У Цркви Пресвете Богородице и на гробљу у Гораждевцу код Пећи данас је служен помен Ивану Јововићу (19) и Пантелији Дакићу (12), који су мучки убијени пре 13 година када су на њих, док су се са још педесетак српске деце купали на реци Бистрици, из аутоматског оружја пуцале „непознате особе“.

gorazdevac_masakr_deca_zlocin

Убиство у Гораждевцу, за које до данас нико није процесуиран, спада у један од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију.

13. августа 2003. године тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13), а полиција самопроглашеног Косова је након убиства саслушала 75 сведока, међу којима су била и рањена деца, и претресла 100 кућа, али без резултата.

Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и из године у годину понављају да су то рекли и КФОР-у.

“Није ово обичан злочин. Ја разумем да може неко неког да убије, да киднапује, али да пуцаш у 100 голе деце, са 78 метака у два рафала и једном појединачно, то је злочин над злочинима”, рекао је раније отац убијеног Пантелије Дакића.

Убиство деце осудили су домаћи и страни званичници, а поводом тога одржана је и хитна седница Савјета безбедности УН.

Истрагу о убиству је по доласку на Космет преузео УНМИК, који је расписао награду од милион евра за информацију о убицама, али је Еулекс касније, услед недостатка доказа, затворио.

Пре нешто више од годину дана, у серији напада на повратнике у Клини и инцидената у Гораждевцу, непознате особе бациле су молотовљев коктел на спомен-обележје српских жртава рата и деце страдале на Бистрици, а споменик је додатно оштећен када су на њега крајем прошле године пуцале непознате особе.

Убице су остале некажњене као и у случају убиства у Старом Грацку, Обилићу и код Подујева.

У Старом Грацку убијено је 14 жетелаца, у Обилићу породица Столић, а код Подујева 12 путника када је аутобус “Нишекспреса” који је ишао на задушнице дигнут у ваздух.

У Гораждевцу данас живи 700 Срба, што је трећина њиховог броја од пре 1999. године.

Коментари (1)

  1. Татьяна каже:

    Люди, встаньте и защитите Сербию от ублюдков (американских и их подсобных) ! Они и сейчас у власти и продают вашу страну тем, кто сделал эти убийства. НЕУЖЕЛИ МАЛО? НЕУЖЕЛИ ПАМЯТЬ КОРОТКАЯ? Так встаньте же все и боритесь – никто, кроме вас самих не сделает это – мы поддержим, но сбросить с плеч эту нечесть нужно вам самим!!!!

Напиши коментар