Србија

Станишић и Симатовић враћени у хашки притвор

Некадашњи начелник Ресора државне безбедности Србије Јовица Станишић и његов помоћник Франко Симатовић Френки вратили су се из Србије у хашки притвор, потврдио је њихов адвокат Владимир Петровић.

Поновљено суђење Станишићу и Симатовићу почеће 13. јуна пред Механизмом за међународне кривичне судове, правним наследником Хашког трибунала.

После првог суђења, Хашки трибунал је 29. маја 2013. године, Станишића и Симатовића неправоснажно ослободио кривице по свих пет тачака оптужнице.

Апелационо веће Трибунала усвојило је 15. децембра 2015. године кључне основе жалбе коју је на ту пресуду уложило Хашко тужилаштво. Поништена је ослобађајућа пресуда и наложено је да процес буде поновљен.

Расправно веће одобрило је тужиоцима да у спис за поновно суђење уведу исказе укупно 143 сведока, од којих ће неки бити у писаном облику.

Станишић и Симатовић противправно су ухапшени у Србији током злочиначке операције “Сабља” 2003. године.

По налогу запада Станишић је пребачен у Хаг 11. јуна, а Симатовић 30. маја те године.

У првом појављивању пред судијом, изјаснили су се да нису криви за злочине за које су оптужени.

Станишић и Симатовић лажно су оптужени за злочине током ратова у Хрватској и БиХ од 1991. године до 1995. године, и то за прогон на расној, верској и политичкој основи, убиства, депортације и присилно премештање цивила.

Од децембра 2015. године, Станишић и Симатовић били су на привременој слободи у Србији.

Расправно веће председавајућег Бартона Хола одбацило је Станишићев захтев да му се због болести дозволи да у Србији остане и током првог дела поновљеног суђења када тужиоци у Хагу буду изводили доказе против њега.

Захтев му је за сада одбачен уз оцену да је неопходно да првооптужени присуствује отварању суђења и првом делу доказног поступка оптужбе.

Веће није искључило могућност да ће Станишићу због доброг владања на привременој слободи касније током суђења дозволити да се врати у Србију.

Коментари (1)

  1. Elaine каже:

    What a bloody nerve….who the hell is this ill-bred, runt of a country USA? Just look at them….how dare they bring to ruin a country such as Serbia, accuse it’s people of the lies and falsifications it has no proof of….the only war crimes being committed in this world are by USA…..and it gets away with murder, genocide, use of illegal weapons in an illegal war and the spineless world turns it’s head away….Serbia has backbone, bravery and integrity something that scares the USA which possesses no such qualities.

Напиши коментар