Република Српска

СКЕЛАНИ: Сјећање на Србе убијене прије 23 године (ВИДЕО)

Институције Републике Српске неће одустати од захтјева да починиоци злочина над Србима у Скеланима одговарају и да ће на томе истрајавати све док правда не буде задовољена, изјавио је изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић у Скеланима гдје је данас служен парастос за 305 Срба из овог краја које су муслиманске снаге убиле у протеклом рату.

Он је истакао да је жалосно што ни 23 године након злочина над Србима у Скеланима нико није одговарао.

– Ми ћемо одавати почаст убијенима и причати о овом злочину. Нећемо дозволити да икада буде заборављен, поручио је Драгичевић.

Предсједник Пододбора Владе Српске за обиљежавање значајних догађаја Велимир Дуњић рекао је да је Српска створена у миру 9. јануара 1992. године, а да је брањена и одбрањена у наметнутом рату. Према његовим ријечима, за Српску и слободу српског народа на овим просторима живот су дала 23.184 припадника Војске и полиције Републике Српске и око 10.000 цивила, међу којима су и жртве из Скелана.

Предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић изразио је наду да предстојеће суђење ратном команданту муслиманских снага у Сребреници Насеру Орићу пред Судом БиХ за злочине над Србима на подручју Сребренице и Братунца неће бити фарса и да ће оптужница бити проширена.  Савчић је изразио очекивање да ће ово бити само почетак суђења за злочине почињене над Србима у средњем Подрињу.

– Предстоји још много предмета који треба да буду процесуирани за злочине почињене над српским народом овог краја како би правда била задовољена, јер је она овдје слијепа и глува, рекао је Савчић и позвао позвао све који имају неке доказе да их приложе и да буду свједоци на суђењу Орићу и свима који буду процесуирани за злочине над Србима, додајући да се само тако може доћи до правде и одговорности починилаца.

Он је истакао да се мора учинити више да се помогне Србима којима су осумњичене за злочине на овом подручју да докажу своју невиност.

Потомци погинулих српских војника и цивила из Скелана са данашњег скупа поручили су да је срамно то што је оптужница против ратног команданта муслимаских снага Сребренице Насера Орића обухватила само три, од више од 3.000 српских жртава убијених под његовом командом и личним учешћем, међу којима је 305 из овог мјеста, од којих је 69 убијено на данашњи дан прије 23 године код њихових кућа.

У Скеланима и околним српским селима тог дана убијено је 69 Срба од којих 15 жена, 165 их је рањено, а 30 заробљено, од којих половина није жива, док се четворо још води као нестало.

Сва српска имовина у овом крају је опљачкана. Тог дана је, осим у дијелу Скелана, Црвице и Петриче, гдје муслиманске снаге нису успјеле проћи, попаљено и нестало још 15-ак српских села и заселака која још нису обновљена и већи број преживјелих становника нема гдје да се врати.

За масовни злочин над скеланским Србима, као ни за све остале почињене над Србима у средњем Подрињу, ни послије 23 године нико није одговарао, што је, према оцјени, мјештана срамота међународног и правосуђа БиХ. Ни актуелна оптужница против Насера Орића није обухватила овај злочин.

Код Централног споменика у Скеланима, данас је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 305 Срба из овог мјеста и околних села. Више стотина становника Сребренице и сусједне општине Бајина Башта, те бројне делегације присуствовале су парастосу за 305 убијених Срба од којих су више од половине били цивили – жене, дјеца и старци, а четворо се још води као нестало.

Цвијеће на споменик положили су и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић и делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Пошту је одала делегација Борачка организације Српске, предвођена предсједником Миломиром Савчићем, те представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логараша Српске, те делегације општина и локалних борачких организација из регије Бирач, као и сусједне општине Бајина Башта, те страначке делегације.

 

СРНА

Напиши коментар