Србија

Шиптари нападају Високе Дечане, КФОР и КПС штите манастир!

Епархија рашко-призренска тврди да локалне албанске власти желе да притисцима и претњама оборе одлука Врховног суда Косова и овом манастиру одузму 50 одсто његове имовине

Епархија рашко-призренска саопштила је да је манастир Високи Дечани под опсадом и да Кфор и КПС кордонима блокира приступ манастиру коме екстремисти желе да приђу.

Приступ манастиру је блокиран снажним снагама полиције и КФОР-а уз учешће италијанских карабињера.

Општинске власти воде медијску и политичку кампању да се притисцима и претњама обори одлука Врховног суда Косова и манастиру Дечани одузме 50 одсто његове имовине.

– Руководиоци општине и екстремне групе желе да се пробију пред манастир да би протестовали. Кфор и полиција блокирају кордонима приступ манастиру – пише у саопштењу те епархије.

Због претњи од стране руководства општине Дечани и група које већ данима организују демонстрације у овом граду против манастира Високи Дечани, а посебно њихове намере да данас протествују пред самим манастиром, игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава одлучио је да затвори капије манаситра за све посетиоцепрви пут у току последњих 13 година.

Манастир и свештена лица су већ данима изложени најувредљивијим порукама и отвореним претњама поводом одлулке Врховног суда Косова да потврди имовинска права манастира.

– Овакво понашање које је директно у супротности с владавином права доживљавамо као отворену безбедносну претњу и не можемо дозволити да се претње преносе у непосредну близину ове светиње која је и на листи Светске културне баштине УНЕСКО и која је већ четири пута до сада оружано нападана од стране оних који данас форсирају ову кампању – саопштава Епархија рашко-призренска.

Напиши коментар