Досије

Како је 300 НАТО војника силовало српску девојчицу Елу Милутиновић

Овај текст је замишљен као приказ најновије књиге „Разбојничка држава: Косово у светској политици“ руске професорке Јелене Георгијевне Пономарјове, али сматрам да је само један детаљ те књиге довољан да свако потрчи у најближу књижару, купи је и прочита. Обичан приказ, нажалост, не привлачи много читалаца, али трагичан детаљ, предочена конкретна несрећа која се свакоме може десити, носи тежину која интригира, оставља бол на души и дугу мисао пред очима о томе каква звер човек може постати. Објављена је у јануару текуће године у издању Evrobook-a, а писана за руску публику ова књига даје преглед познатих и непознатих појединости из западног процеса отимања Косова.

Ипак, сажетак пре него пређемо на тему наслова: књигу Професорка започиње историјом Косова од раног средњег века до распада Југославије. Други део књиге бави се историјом настанка, финансирањем и развојем ОВК, као и биографијама злочинаца Адема Јашарија, Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Агима Чекуа. Трећи део књиге је део који нам открива многе ствари са којима је српска јавност, углавном, уопштено упозната. Уједно, он је и најпотреснији. У њему анализира албанску мафију као сегмент међународног криминала, а посебно елементе трговине наркотицима, сексуалног ропства и трговине органима. Вађење органа је посебна ставка анализе: оно се обављало и у Албанији и у Приштини, а према подацима преко 500 људи је нестало у периоду од јуна 1999. до 2003. године, од чега око педесет Руса који су дошли да се боре на страни Срба, и завршило свој живот као инкубатори органа. Албанска мафија је пронашла и метод нуђења велике своте новца сиромашним људима за органе, а онда би их преварили. Тако је преварена и Рускиња Ана Русаленко, којој су извадили бубрег, и свој живот је трагично окончала у Истанбулу.

На крају, поред отмица за вађење органа, бавили су се (и баве) отмицама жена које продају у робље или користе у секс индустрији. Тако је први јавни доказ отмица жена за коришћење у секс индустрији пронађен у марту 2001. године у случају несрећне Еле Милутиновић, двадесетогодишње ученице београдске медицинске школе, која је отета у јуну 2000. године. Претворена је у сексуалну робињу коју је те године силовало више од 300 НАТО војника! Триста НАТО злочинаца је силовало двадесетогодишњу српску девојчицу! У марту 2001. успела је да побегне и обратила се органима правде. Судски процес је одржан у Приштини, а њу је 24 часа дневно чувао цео вод полиције и војске. Случај се окончао кажњавањем четворице мањих преступника. Нико од вођа албанске мафије и натоваца није одговарао.

Нека овај ужасан случај и трагична судбина несрећне Еле Милутиновић и многих несрећних девојака исте и сличне судбине, које су постале жртве оваплоћеног апсолутног зла данашњице, буде разлог да купите и прочитате ову књигу. Нека њена жртва и књига професорке Пономарјове буду подстрек за нова дела на ове теме. Ела и друге жртве толико заслужују од нас.

Ненад Узелац / Видовдан

ИЗАШЛА КЊИГА “РАЗБОЈНИЧКА ДРЖАВА: КОСОВО У СВЈЕТСКОЈ ПОЛИТИЦИ”

У Србији је изашла књига “Разбојничка држава: Косово у свјетској политици”, аутора Јелене Пономарјеве, која у дјелу упозорава да су у намјери да створе етнички чисто Косово Албанци чинили све што је у Конвенцији УН из 1948. године описано као геноцид, осим узимања српске дјеце у албанске породице.

“Стварање `републике Косово` само је почетак албанизације југа Европе и врло је чудно како Европљани то не разумију”, навела је Пономарјева, која је познати историчар, социолог и публициста.

Она је навела да су “Хашим Тачи и криминалне структуре у потпуности преузеле власт, искључиво захваљујући интервенцији војних и политичких сила Запада.

Пономарјева пита зашто је НАТО “гарант” спровођења бриселског споразума и безбједности Срба на Косову и Метохији, како је могуће ослободити човјека против којег свједоче његове жртве и ко је архитекта логора “донора” органа на Косову и у Албанији, саопштио је издавач књиге – београдски “Евро бук”.

Књига “Разбојничка држава: Косово у свјетској политици” нуди исцрпне, утемељене, али и застрашујуће одговоре на многа питања у вези са догађајима у српској јужној покрајини, анализирајући генезу непријатељства, сукоба и криминалног система који је постао основа најмлађе европске државе.

Јелена Георгијевна Пономарјова је познати историчар, социолог и публициста, доктор политичких наука, професор Теорије међународних односа на Московском институту за међународне односе при Министарству спољних послова Русије, један од водећих специјалиста у области новије историје Балкана.

Аутор је неколико уџбеника, више од 100 научних публикација у домаћим и страним издањима и шест монографија, међу којима “Политички развој постјугословенског простора /унутрашњи и спољашњи фактори/”, “Нове државе на Балкану”, “Нестабилне области: Балкан – Централна Азија”, “Пројекат Косово: Мафија”, “НАТО и висока политика”.

Промоција књиге, која има 262 стране, требало би да буде организована у Београду 2. и 5. маја.

СРНА

Коментари (8)

 1. Војин Пантић каже:

  Draga O
  lga , nesrećna devojka je bila devojčica kada su joj se ti užasi dogodili zaslugom KFOR vojske

 2. Olga Juric каже:

  Teks je za svaku pohvalu. No, skrenula bih paẑnju na protivreĉnost koja se ogleda u podatku iz teksta da je silovana devojĉica.
  Ako je ẑrtva zverskog silovanja dvadesetogodiŝnjakinja, onda moẑe biti reĉi o devojci, nikako o devojĉici.

  Shodno tome, bi valjalo ispraviti u ĉlanku, kako bi ĉitalac moga da sagleda u celosti zloĉin NATO krvnika !

 3. Aleksandar каже:

  Kako mi iz Republike Srpske možemo kupiti ili naručiti ovu knjigu Jelene Georgijevne?

 4. Aleksandar Mihailovic каже:

  Tih 300 zlikovaca zaslužuje najgoru smrt, da se udave i otruju sopstvenim praškom za ubijanje, koktelu od OU, plutonijuma i druge hemije koju i dan-danas seju iz aviona. Trebalo bi da budu sterilni i da im se loze ugase, takve zločinačke, monstruozne i krvničke ne trebaju ni da postoje. Od takvih vlasti Srbije očekuju dogovor oko KiM, koja zabluda, koja samoobmana, koja glupost, nerazum, nesposobnost, podaništvo i sluganstvo, totalna nacionalna neprosvećenost i državnička neodgovornost, amaterizam u svakom pogledu.

 5. Elaine каже:

  NATO had no concerns over anyone Serb, NATO being made up of so many nationalities all with their own views of conduct….the propaganda of hate spread with such great effect by USA had already demonised every Serb, when NATO went into Serbia they were not going there to be ‘polite’ or nice to any Serb who had already been pre-judged. The false accusations and distortions of truth rewritten for one reason only…to bring the world together in it’s hatred of all Serbs….hysteria and frenzy whipped up by USA for no other reason than to destroy Serbia, raze her to the ground….not out of humanitarian or genocide…no, much more basic than that….greed, power and domination by USA who wanted Kosovo and set out to get it by any means necessary….

 6. 124Ц41 каже:

  Pošto nedavno su predsednik albanije i takozvane republjik kosova najavili spajanje u veliku albaniju , ima naznake da će biti rata u Makedoniji i u BiH(agresija na Republiku Srpsku). Predlažem svima da u tom novom ratu koji dolazi da NE UZIMAMO ZAROBLJENIKE , svaki NATO vojnik ili terorista mora biti ubijen na licu mesta jer za neljude ne treba da postoje ljudska prava, kakva Ženevska Konvencija i kakva ostala(izvinite na izrazu) sranja , NEMA MILOSTI kao što izraelski MOSAD nema milosti i čuva svoju zemlju. NAŠA NAJVEĆA GREŠKA JE TO ŠTO POKAZUJEMO MILOST , NEMA MILOSTI!! I sve što sam ovde napisao , napisao sam ga iz srca i duše. I Vi i ja znamo da milost nećemo da dobijemo kao narod i država , onda zašto da mi budemo milostivi prema njima. Ako će da nestanemo u ratu dajte barem da povučemo što više njih zajedno sa nama u nestanak. Ne mogu više da trpim ovu nepravdu koja nam je načinjena i koja nam se i dan danas vrši nad nama.

  1. dimce каже:

   Upravo si ali trebalo bi da imas na umu to da ne smes reci nikom da imas,ili je “zrtva”davala znake zivota , bices ZLOCINAC jer si Srbin

  2. MILENA NIKŠIĆ каже:

   SLAŽEM SE SA PRETHODNIM KOMENTATOROM, ŠTO JE NAPISAO ISTINIT I RADNJU ŠTA TREBAMO RADITI, A NE GLEDATI RIJLITI, TO MOŽE I NA IBARSKOJ MAGISTRALI, NEGO KAKO DA SE ODBRANIMO DA NE BUDEMO ROBOVI NA SOPSTVENOJ DEDOVINI,KADA BI ONI HTELI A ZNAJU ISTORIJU OD KADA OVDE ŽIVI SRPSKI NAROD, OD KADA ZEMLJA POSTOJI, MI SMO NAJSTARIJI I NAJPAMETNIJI NAROD NA SVETU, ALI SU NAS LJUBOMORA I POHLEPA VELIKIH SILA STALNO NAPADALI ZBOG NAŠIH RESURSA.GOLORUK NAROD SE BORI I IZBORIO ZA SVOJU PORODICU I DRŽAVU. A SADA? NAŠLI SU ĐAVOLI DRUGI NAČIN DA NAS OIKORE, NAŠLI SU PAROLJUPCE, PEDERE LOPOVE I KRIMINALCE Z VLADU, USTANI NARODE SPAŠAVAJ SVOJA POKOLENJA, DA NAM NAŠA POKOLENJA NE ZAPIŠAVAJU GROBLJA, AKO IH UOPŠTE I BUDE, AKO SE NE DIGNEMO NA USTANAK I NEĆEMO PRAVITI NI PALJEVINU, NITI ORUŽJE SEM MOTKE I GLOGOVE KOLCE, ZA SE KOME TREBAJU GLOGOVI KOLCI LUCIFERIMA <3

Напиши коментар