Србија

Шиптари масовно купују станове у Нишу

Долазе са Косова у тајности и преко посредника купују некретнине. До сада су постали власници 300 стамбених јединица. У купопродајним трансакцијама им помажу Срби притиснути немаштином

Косовски Шиптари, полако али сигурно „окупирају“ Ниш. После великог броја захтева за пребивалиште, које су подносили нишкој полицији током 2010, последњих година су сенамерачили на станове у граду.

Шиптари са Косова су до сада индиректно постали власници око 300 станова у Нишу, а у овом „бизнису“ увелико им помажу Срби, привремено расељени са КиМ, који сада живе у граду на Нишави.

– Притиснути немаштином, Срби су приморани да „шурују“ са Шиптарима – прича Горан С., који се 1999. године „преселио“ из Приштине у Ниш.

– Како би се прикрили и избегли евентуалне проблеме, Шиптари Србима дају новац да купе одређени стан у Нишу. Одмах им исплаћују надокнаду за „сарадњу“, по неколико хиљада евра.

А „шема“ по којој Шиптари долазе до станова у Нишу је следећа: када Србин шиптарским новцем купи стан, укњижи га на своје име. После овере купопродаје у Основном суду у Нишу, склапају уговор да је Шиптар Србину позајмио новац, баш колико је и плаћена некретнина. Као гаранцију за враћање новца, Србин даје управо купљену некретнину. А када после предвиђеног рока „нема пара“ да врати позајмицу, Шиптар постаје власник „његовог“ стана.

О купопродаји станова, иако Ниш „бруји“, званично се ћути. Срби који продају имовину Шиптарима боје се осуде околине, док шиптарски купци страхују да би их у томе могле осујетити власти Србије и само окружење, па због тога чекају неки погоднији тренутак, када ће све то моћи да озваниче.

– Шиптари су добре платише, дају и више од тржишне цене некретнина – каже Нишлија, који је недавно објавио оглас у једном приштинском медију за продају свог стана.

– Препоручивали су ми и да нађем неке посреднике, Србе са Косова који сада живе у Нишу, али сам одлучио да избегнем „проводаџије“ због додатних трошкова.

И на интернету се могу пронаћи сајтови на којима су објављени станови за продају некретнина у нишком крају. А на једном од таквих огласа један Нишлија је навео да се његов град налази на Косову!

Шиптари, иначе, користе и сваку прилику да се распитају за некретнине у Нишу. Тако је својевремено полиција код судије за прекршаје привела једног житеља КиМ, кога су затекли на нишким улицама без личне карте. Шиптар је „галантно“, без било какве примедбе, одмах платио казну од 5.000 динара. Успут, питао је и где у Нишу може да се купи добар стан.

Истовремено, на „мети“ Шиптара су и српска имања у Нишавском округу, која се најчешће продају у тајности, преко посредника. Купопродајних уговора нема, већ се власницима некретнина нуде новчане позајмице, уз хипотеку као гаранцију.

А поред сарадње са Србима са КиМ, који живе у Нишу, Шиптари су од нишких адвокатадобили додатна објашњења како до пребивалишта и српских пасоша могу да дођу – легално. Наиме, лепо им је објашњено да је по слову закона, „пребивалиште место у коме се грађанин настанио с намером да у њему стално живи“. И да су „пунолетни грађани дужни да пријаве и одјаве пребивалиште и пријаве промену адресе стана“.

Пребивалиште у Нишу тражи 11.000 Шиптара

Од почетка јануара до краја августа 2010. године, дневно је у просеку 45 Шиптара са Космета затражило пребивалиште на територији највеће нишке градске општине Медијана! У овом периоду близу 11.000 Шиптара је изразило „жељу“ да постану Нишлије на основу Закона о пребивалишту и боравку грађана.

Коментари (5)

 1. zoran каже:

  Треба забранити такву купопродају и све такве склопљене уговоре поништити. Таквим српским издајницима треба одузети трајно сва грађанска права и казнити их.
  А зашто у ЛК нема ознаке верске и националне припадности?

 2. Nikola каже:

  Treba kazniti, prvo finansijski… svakog… ne nisliju, nego bujanovcanina, vranjanca…… svakog ko proda svoju kucu, stan, zemlju…svoj kucni prag, prag sa srpskim korenima… ne treba dozvoliti siptarima to sto vec dugo pokusavaju…ne sme niko da razmislja ”pa to sam samo ja prodao, to je jedna porodica” jer oni su paraziti dovoljne su im tri porodice u jednom bloku, da za koju godinu budu vec dvadeset coveka u kraju, sto rodjeni, sto pridosli rodjaci… treba se ozbiljno ovim pozabaviti…

 3. srdjan каже:

  kako mogu da kupim stan u Tirani…..

 4. Darko NS каже:

  ima li,neko mozga u ovoj nasoj drzavi!!! ili srbstva u sebi!!! o cemu se vodi glavna rec o prodaji obrazai otadzbine…!!!

 5. Djura каже:

  Oni jos od Drugog Svetskog rata vicu Albanija do Nisa,
  a vi se zezajte,tako su se oni doselili u Evropu,a tako ce
  i nas progutati ako nastavimo da sedimo i ne cinimo nista.

Напиши коментар