Историја

СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКЕ: 99 година од искрцавања српске војске на Крф и Видо

На грчким острвима Крф и Видо сутра и прекосутра ће бити одржане комеморативне свечаности поводом 99. годишњице искрцавања српске војске на та острва и у знак сећања на око 250.000 страдалих цивила и припадника српске армије.

Ostrvo-Vido-spomen-ploca

Како је саопштио Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, комеморативне свечаности ће, у име Владе Србије, предводити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић.

Предвиђено је да Поповић положи ловорове венце код спомен костурнице у Маузолеју на острву Видо, код морнаричког крста и у „плаву гробницу“.

Такође је предвиђена церемонија полагања венаца код спомен-плоче у Гувији где се српска војска искрцала на Крф, као и на споменик Дринској дивизији и код споменика Јанису Јанулису.

Комеморативним церемонијама присуствоваће висока делегација Министарства одбране и Војске Србије, грчки званичници, представници Града Крфа и више српских удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Како је најављено, комеморативним свечаностима ће присуствовати кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда.

После неуспелог покушаја да се српска војска повлачи долином Вардара, а због продора бугарске армије и пресецања комуникација и изостанка планираног продора савезника из Солуна у сусрет српској војсци, Врховна команда је 24. новембра 1915. године одлучила да се трупе повуку преко Црне Горе и Албаније на Јадранско приморје.

После више од месец дана тешких маршева по најтежем времену и беспућу, српска војска се прикупила код Скадра, Драча и Валоне одакле се повукла на Крф на којем се до априла прикупило 151.828 војника, у Бизерти око 13.000, а на Корзици и у Француској њих око 5.000.

Начелник Врховне команде генерал Петар Бојовић на Крф је стигао међу последњим ешалонима 5. (18.) априла 1916. године.

Крфска епопеја представља један од најтрагичнијих и најсудбоноснијих периода новије националне историје, односно у питању је раздобље великог страдања цивилног становништва и припадника оружаних снага који су, исцрпљени дуготрајним маршевима кроз Косово и Метохију и Албанију, спас потражили на грчким јонским острвима Крф и Видо.

Коментари (1)

  1. Srdjo каже:

    Nemci pokazuju samo Normandiju ali ovo ne!!

Напиши коментар