Република Српска

Сарајево „укинуло“ Дан Републике Српске

Суд државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ је „утврдио“ да Закон о празницима Републике Српске није у складу са највишим правним актом државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ и наложио Народној скупштини Републике Српске да у року шест месеци од достављања ове одлуке усагласи овај закон са Уставом државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ.

mladic-karadzic

Захтев суду је поднео муслимански члан Председништва државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ, Бакир Изетбеговић.

Уставни суд државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ наложио је Народној скупштини Републике Српске да у року шест месеци од достављања ове одлуке усагласи члан 3б) Закона о празницима Републике Српске са „Уставом БиХ“ и у истом року обавести Суд о предузетим мерама с циљем извршења ове одлуке, саопштено је из ове установе.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да никакав суд не може оспорити Дан Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске ће, у складу са донесеном Декларацијом, утврдити свој однос према одлуци „Уставног суда“ БиХ.

„Чињеница је да је наведена одлука донесена на штету Републике Српске гласовима два муслимана и три странца, што показује да ни ова одлука није легитимно донесена од већине судија из БиХ и да је БиХ под међународним протекторатом, чиме се гуши демократски изражена воља њених грађана“, наводи се у саопштењу .

Министар правде Републике Српске, Антон Касиповић, истакао је да је разочаран одлуком. „Сасвим је јасна и препознатљива суштина апелације, мотиви и разлози и заиста мислим да ово не доприноси било каквом напретку“, рекао је Касиповић. „Сигуран сам да ни самом апелацијом ни одлуком, суда нисмо ближи напретку. Мислим да смо се вратили корак уназад. То је долука која неће допренити бољем животу ниједног грађанина БиХ ни Републике Српске“, закњучио је министар правде Републике Српске.

Витомир Поповић, декан Правног факултета у Бањалуци истакао је да је крајње време да се представници из Републике Српске повуку из те установе, па нек они сами доносе одлуке какве они хоће. „Ми ћемо Дан Републике празновати као што смо и до сада празновали“, поручио је Поповић.

Одлука Суда, донесена је прегласавањем страних и муслиманских судија и њом се изражава непризнавање легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонских решења, сматра правни експерт Миле Дмичић.

Дмичић је рекао да је ова одлука првенствено политички, а не правно заснован акт.

На сличан начин су укинути химна Републике Српске „Боже правде“ и грб Републике Српске.

Аналитичари упозоравају да Република Српска све више тоне у унитарну државу јер све власти Републике Српске до данас дозвољавају пренос надлежности, од укидања Војске Републике Српске, до стварања заједничких структура и безбедносних агенција, па чак и до закона о еутаназији животиња на нивоу државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ, те сматрају да ће се Република Српска свести на ниво месне заједнице. Како ће реаговати власти Републике Српске и да ли ће дозволити и даље укидање надлежности Републике Српске остаје да се види у наредном периоду.

Подсетимо, Република Српска основана је 9. јануара 1992. године када је Скупштина српског народа у бившој БиХ усвојила Декларацију о проглашењу Српске Републике БиХ, чиме је РС постала субјект, прво интерног, а затим и међународног права.

Први устав РС је добила 28. фебруара 1992, а име у Република Српска званично је промењено 12. августа 1992. године. Међународно признање Република Српска је добила 21. новембра 1995. године, када је потписивањем мировног споразума у америчкој војној бази Рајт-Патерсон у Дејтону окончан четворогодишњи грађански рат у бившој БиХ, а Република Српска призната као један од два државотворна субјекта нове БиХ.

Дејтонским споразумом коначно је одређено да Република Српска обухвата 49 одсто територије БиХ, док је Федерацији БиХ, а раније Муслиманско-Хрватској Федерацији припало 51 одсто. 

Коментари (7)

 1. SIKIRA каже:

  ne,ma karadzica nem ni republike srbske

 2. SIKIRA каже:

  ukinuce oni i srbsku i praznik srbske srbe nevole u srbiji kamoli preko drine turci su ti takvi

 3. sumadinac каже:

  Lepo je i sebe i nas pitao g. Konuzin: “IMA LI SRBA OVDE?”

 4. SIKIRA каже:

  srbija kaznula predsednika srbske republike i denerala mladica i oterala na sudenje u hag sto su stvorili srbsku republiku a nije sarajevo ih mogo ufatiti ni pobiti sarajevo ne rusi praznik srbske nego srbija koja ufatila borce srbske republike i dala nepreteljima zive u ruke da im sude za odbranu svog naroda i svoje slobode

 5. SIKIRA каже:

  bosna izaziva ponovni nemir u bosni jer joj smeta srbski krst i slava u siriji se smiriva ali turska prebaciva na balkan nemir i podize federaciju na sukobe sa srbima

 6. aleksandar sekaric sekira каже:

  bakir cia s,arabija.bosna bez srpske,plan nedovrseni posao,bosna po islamskoj deklaraciji iz 62,zapoceta alijom a nastavljena bakirom clanom muslimanskog bratsva je plan koji se uz pomoc canvasa raznih americkih i s,arabijskih nvo-a i domacih izdajnika sprovodi u del0 …radikalizacija,islamisticka zapoceta 12.01 96 stvaranjem aida koju su pomogle aie iaie ,,armwd islamic extremist koja je nastavljena dovodjenjem 8-ice na celo obe slobodnim vrsljanjem vehabijskog pokreta kojeg finansira i sam bakir,,,ali sta reci u trebinju gde se grafiti poput onih da je to grad ducica i sv,vasilija ubrzano brisu ,gde bakirovska marionetska opozicija szp ispunjava sve njihove nesrpske zelje,prodaje srpsku zemlju senadu dzombicu,bingu da bi se zatvarale srpske prodavnice i parama trebinjaca hranile vehabije,,,,ne damo,,srpski dobrovoljci i ,,patriote,,,nisu tigrovi ginuli za srpsku da se pisaju njihovi grobovi,,,srpska mora opstati

 7. aleksandar sekaric sekira каже:

  canvasove galije su ti,udar tuzla je samo generalna proba za rusenje srpske…occrp,montira afere,,,nvo organizacije poput usaida i accounta koje je na jahorini edukovao hrvatski uskok,medzida kreso,apik,slipac lisak,edin karic deluju.OTPORni na korupciju je logo koji je canvas smioslio za srpsku i uz pomoc sarajevskih pajaca,bakirovih marioneta szp-a,sprovode fazu nestanka srpske,,,,

Напиши коментар