Србија

РОДИТЕЉИ ОПРЕЗ: Малишане из Србије краду и продају за 100 евра!

Дешава се да децу киднапују незнанци усред дана, али најчешће их за паре нуде родитељи. Једна мајка дала је своју ћерку од 11 година много старијем мушкарцу за брак

Сви се праве да то не знају!

Око 100 деце сваке године заврши у рукама трговаца људима и за њих су врбовање, киднаповање, сексуално експлоатисање, насилно усвајање, приморавање на брак, крађа и просјачење горка реалност!

Застрашујуће

Слађана Јовановић, професорка кривичног права, каже да је трговина малолетницима у свакодневном порасту, а да су починиоци најчешће њихови родитељи.

– Отмице нису чест случај трговине људима, већ је то један суптилнији вид који води ка продаји или рентирању сопствене деце. У питању су махом дисфункционалне породице, необразоване, са члановима који су ментално или физички болесни. Имамо разне примере: мајку која је своју једанаестогодишњу ћерку продала мушкарцу за 100 евра, и то за брак, родитеље који су рентирали малу децу за просјачење у Црној Гори, али и отмицу девојчице од 13 година усред бела дана на Ади Циганлији – набраја она потресне судбине.

Јовановићева наглашава да је проблем то што центри за социјални рад контролу унутар породица и на терену не обављају темељно. А као „осетљиве“ градове наводи Нови Сад, Суботицу, Сремску Митровицу, Врање, Ниш, Краљево и Крагујевац.

Она наводи да су последице насиља и тортуре коју малишани пролазе катастрофалне, јер уз психолошке трауме имају и и гинеколошке проблеме, абортусе, инфекције, заразе…

Зарада

Маријана Савић, председница НВО „Астра“, која се бави превенцијом и заштитом жртава трговине људима, каже да се оне у највећем броју случајева продају за суме које достижу 1.000 евра, а да трговцу доносе зараду и до 100.000 евра.

– Србија има највећи број идентификованих жртава у региону, али то не значи да је тај проблем овде најприсутнији, него да се с њим најделотворније суочавамо. Жртве из Србије најчешће остају у земљи, али их поред држава у региону проналазимо и у Немачкој, Шведској, Италији, Швајцарској, Француској – прича она.

Савићева додаје да су починиоци првобитно родитељи, пријатељи, породица, емотивни партнери и људи од поверења, а да на крају то постају незнанци.

ВИШЕ КРАДУ ДЕВОЈЧИЦЕ

Мирко Врећа из Центра за заштиту жртава трговине људима каже за Курир да једино њихов центар даје статус жртве онима који су прошли кроз трновит пут трговине људима, а да је у првих десет месеци 2013. године било идентификовано 86 жртава.

– Од тога је 30 малолетника. Сексуално је експлоатисано 11 девојчица, шест је било принуђено на брак, на просјачење су приморане четири девојчице и седам дечака, а на кривично дело двојица – рекао је он.

Где се деца највише краду

– Нови Сад
– Суботица
– Сремска Митровица
– Врање
– Ниш
– Краљево
– Крагујевац

Где деца завршавају

– Немачка
– Шведска
– Италија
– Швајцарска
– Француска

Напиши коментар