Војни полигон

Деца српских ветерана у Русији: Неговање традиције и патриотизма

Деца ратних ветерана Србије боравила у Војном кампу младих у руском граду Кузњецову у близини Москве

На манифестацији, посвећеној 75. годишњици Стаљинградске битке у Другом светском рату, учествовало је и 11 ученика из наше земље

У организацији Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије, деца ратних ветерана из Србије учествовала су у Војно-патриотском међународном кампу младих, који је од 27. априла до 3. маја одржан недалеко од Москве.

Та манифестација, посвећена обележавању 75. годишњице чувене Стаљинградске битке у Другом светском рату, окупила је 350 деце, међу којима и 11 из Србије, углавном из места у Војводини, каже Жељко Вукелић, председник новосадског удружења ратних ветерана.

– Руска браћа су нас изузетно срдачно и топло примила а током кампа, који је био и такмичарски, наша деца су достојно и достојанствено представила Србију – наглашава Вукелић за “Новости”.

У том кампу, организованом код града Кузњецова, руска деца школског узраста уче се пре свега основним људским вредностима као што су неговање пријатељства, узајамно помагање, поштовање ближњих, патриотизам.

Вукелић објашњава да су, током седмодневног трајања кампа, у којем су први пут боравила деца из Србије, овог пута узраста од 14 до 18 година, учесници прошли и посебан вид предвојничке обуке.

– Предавачи су деци представили одговарајућа знања и вештине из више војних дисциплина. Обрађене су теме преживљавања у природи, борилачких вештина, гађања из снајпера, ноћног гађања из пешадијског наоружања и друге.

Није, наравно, коришћена бојева нити маневарска муниција него је, наоружање модификовано у “електронско”, попут оног које се користи на савременим електронским стрелиштима, тако да је било потпуно сигурно и безбедно за руковање, напомиње Вукелић.

– Наши такмичари су тријумфовали у дисциплини гађања из снајперске пушке а осим медаља, екипа из Србије добила је многе награде и признања, књиге са посветом и друге пригодне поклоне.

Да су наши млади “кампери” оставили врло добар утисак потврђује и неколико нових позива које су деца из Србије добила за учешће на сличним манифестацијама у Русији.

И НАША ЗЕМЉА ДОМАЋИН

А већ у јуну ће у нашој земљи бити организовано слично такмичење младих, на којем је најављен долазак и представника Суворовско-Нахимовске академије из Москве. Та манифестација ће, највероватније, бити приређена на Златибору.

 

Новости

Коментари (3)

  1. Elaine каже:

    Pride, patriotism, history, culture, brotherhood…..young Serbs alongside Russians, they will stand strong and fight for their country’s return to freedom and Independence. Let the deviance of USA/EU reap what they sow…..for Serbia and Russia their strength will bring unity and sanity to a mad world.

  2. Зоран каже:

    Лепо написа. Дао Бог да се Срби дозову памети, јер са тренутним медијиским испирањем мозга, што пензионерима, што незаинтерованој омладини, нама , као народу се не пише добро. Мало је остало национално свесних и опредељених Срба. Све ми се чини да смо ми преостали диносаури.

  3. Зоран каже:

    Овакви кампови за обуку треба да буду и у Србији, да је права, народно-корисна власт.

Напиши коментар