Србија

Решење косовског питања

Пише: Бошко Козарски, оснивач Српско-руског центра

Једна мудра српска глава је рекла да је на Косову све почело и да ће се на Косову СВЕ и решити.

Ово СВЕ има најшири смисао за српски народ, али готово исти и за остатак човечанства. Банализовање „косовског питања“ и свођење на просто анкетирање са понуђеним одговорима типа „један напред, два позади“, опасна је игра и за коловођу и за кибицере. Србија је дефинисана Косовом и без Косова је нема. Ту је почетак свих наших настојања, а сасвим сигурно и крај нашег постојања, кад на њега дође ред. Сви наши напори за очување свете српске земље нису ништа друго до борба за дах, за преживљавање, за достојанствено и предака достојно представљање свих нараштаја на косовском квасцу.

На том парчету српске земље, која и данас окупирана вапи за слободом, наш се народ описменио, пропевао, прославио, крстио, прво кандило упалио, тамјаном огњиште намирио, први пут се окупио и заветно дао одговор на војно-духовном референдуму, доносећи трајну, обавезујућу одлуку. Није Лазарева клетва супротна опција од бриселских шарених лажа. Лазарева клетва је опомена целом роду који данас уместо копаља спремно чека хемијску оловку којом ће прославити или пљунути Лазара, којом ће потписати или своју визу за таблоидима дискредитовано царство небеско или пак оверити тикет за сопствену еутаназију отровом западне шкорпије смрти. Ако смо спремни да се као хришћани одрекнемо Христа, онда смо готови да се као Срби одрекнемо Косова. Још гора опција је да помислимо да Косовом тргујемо, да га дамо ако шта и добијемо.

Како дати себе, а добити шешир?! На коју главу насадити компензовану капу, ако је претходно добровољно посадимо на пањ, дајући знак џелату за потез сечивом. Унутрашњи дијалог не сме постати попут оног цртаног филма где интересна група грабљивица суди исправној јединки своје врсте уз реплику: „Поштено му судите, па да га стрељамо!“ Косовски суд није од овог времена, а Лазареве речи неће загушити бука ријалитија. Наша одлука одјекиваће у вечности. Будимо мудри, храбри и освешћени. Нећемо имати другу прилику.

 

Ало

Напиши коментар