Досије

Први рафал немачких војника после Другог светског рата био је рафал по Србима (ВИДЕО)

Убиство Срба у Призрену

У центру Призрена, 13. јуна 1999. године, други дан од уласка КФОР-а на Косово и Метохију, немачки војници су са равно 220 метака убили цивиле Жарка Андријевића и Славка Веселиновића.

Давид Ферк, немачки поручник КФОР-а, први немачки официр који је током прве акције немачке војске после Другог светског рата наредио: „Feuer frei!“
Давид Ферк, немачки поручник КФОР-а, први немачки официр који је током прве акције немачке војске после Другог светског рата наредио: „Feuer frei!“

ТВ камере забележиле стравичан злочин убиства Срба који су аутом хитали да напусте град да би спасили животе.

Први пут после завршетка Другог светског рата, тачније 54 године од слома сила осовине, Трећег рајха и фашизма, немачки војник излази у једну европску земљу ван Немачке, издаје наредбу о употреби оружја, пуца и убија двојицу Срба – цивила на Косову и Метохији. Догодило се то 13. јуна 1999. године, само два дана од уласка немачког КФОР-а на Косово и Метохију преко граничног прелаза Врбница из правца Кукса у Албанији.

Трупе Бундесвера улазе у Метохију 1999.
Трупе Бундесвера улазе у Метохију 1999. године, након српске полиције и војске.

Радио Телевизија Србије је поводом десетогодишњице од почетка бомбардовања Југославије, марта 2009. године, објавила први путстравичан снимак убиства двојице Срба у центру Призрена који су жутом „ладом“ кренули да напусте град због несигурности од албанских екстремиста. Трагом тог уживо сниманог стравичног убиства двојице Срба, истражилли смо цео случај и први пут објављујемо имена двојице настрадалих Срба, али тек после десет година од злочина.

Немачко демонстрирање силе другог дана присуства на Косову и Метохији, јасно је показало на чијој су страни, и да малобројни преостали Срби у Призрену неће бити заштићени, као ни они који покушавају да оду из града под притиском албанских терориста. Тих дана, јуна 1999. године, Срби у Призрену су буквално били под двоструком окупацијом – пристиглих терориста УЧК и немачкогКФОР-а који се отворено ставио на њихову страну.

Сниматељ једне стране телевизије – Игор Шаљењевић забележио је камером, тог 13. јуна 1999. године, у јутарњим сатима сигурно најпотресније нечувено безразложно убиство – ликвидацију Жарка Андријевића из Призрена, портира у „Косово – вину“ и Славка Веселиновића Босанца, избеглицу из Босне, радника Електродистрибуције у Призрену. Они су тог јутра жутом „ладом“ хитали да напусте град због апсолутне несигурности од стране Албанаца у Призрену и Метохији.

Камере забележиле све

При одласку из својих кућа, улицом код поште у центру Призрена,двојица Срба су се приближавала аутом групи војника немачког КФОР-а који су били на пункту на оклопним транспортерима и поред њих.

Убиство Срба уу Призрену
Жутом „ладом” двојица Срба хитала су из Призрена да спасу живе главе. Нису разумели или једноставно нису чули коменду – HALT!!!

Ту су били у групама и Албанци из редова УЧК који су и други дан славили долазак КФОР-а у Призрен.

Пристигли немачки КФОР је проценио да су им Жарко Андријевић и Славко Веселиновић опасност у жутој „лади“ која им се приближавала, па су испалили хитац упозорења у ваздух да стану. Избезумљени Срби су се зауставили, што се јасно види на снимку, а онда аутом кренули у рикверц.

У том моменту немачки потпоручник КФОР-а на пункту – Давид Ферк, први пут после Другог светског рата ван Немачке издаје наредбу својим војницима да се на Србе цивиле отвори ватра:

Отвори ватру на непријатеља“. Након тога немачки војници испаљују равно 220 метака из више аутоматског оружја у Андријевића и Веселиновића, како је то званично на суду у Кобленцу у Немачкој записано.

У „лади“ Андријевића и Веселиновића, од десетине рафала и 220 метака, неби преживела ни мува.

За воланом ”ладе” Славко Веселиновић Босанац усмрћен је истог тренутка, док се Жарко Андријевић борио још неколико минута за живот поред аута у локви крви која се сливала низ улицу према немачким војницима КФОР-а.

Радник међународне организације „Wоrld Vizion“, који је помагао смртно рањеном Андријевићу, казао је да су задње Жаркове речи биле: „Ја сам Србин, ја морам да умрем“.

Убиство Срба уу Призрену
Пружање помоћи српским бегунцима које су Бундесверови припадници КФОР-а изрешетали

Али, још док је био смртно рањен у ауту Жарко последњим атомима снаге, са исколаченим очима, изговара, што се јасно чује на снимку Шаљењевића: „Не снимај ме, водите ме у болницу“. Језиво!

Немачки публициста и стручњак за Балкан – Јирген Елзесер тих дана је био на Косову и Метохији и добро му је познат случај убиства двојице Срба у Призрену.

Он је у књизи „Ратни злочини – бестидне лажи и жртве НАТО-а у Косовском сукобу“ описао атмосферу терора над Србима, али и то да двојица убијених Срба у Призрену нису били никаква опасност за никога, и да су код себе имали оружје само за самоодбрану, јер су знали шта их чека ако их албански терористи и Албанци ухвате живе.

Убиство за награду

Случај убиства Андријевића и Веселиновића је судски процесуиран у немачком граду Кобленцу, одакле је потпоручник Давид Ферк – први Немац који је после Другог светског рата ван своје земље и први пут од тада да немачка војска излази са оружјем из земље – наредио да се отвори ватра на људе цивиле.

Убиство Срба уу Призрену
Срмтно рањен, Андријевић се неколико минута очајнички борио за живот. Немачки министар је одликаовао заповедника ове трагедије јер су, наводно, дејствовали у самоодбрани.

Међутим, оптужница за убиство је пала у воду јер су судије дошле до закључка да су немачки војници наводно пуцали у самоодбрани. Одмах после тог судског процеса, немачки министар одбране – Рудолф Шарпинг одликовао је Давида Ферка златним орденом Крста части Бундесвера за „беспрекорно испуњење војничке дужности“.

На суђењу у Кобленцу, Давид Ферк је казао: „Нисам убио зато што сам хтео, већ зато што сам морао – и погодио сам право у мету“.

Призрен у пламену
Тих дана је Призрен био у пламену – горе српски цивилни објекти које КФОР, и поред међународне обавезе коју је преузео, није бранио.

И на Косову и Метохији ово убиство двојице недужних Срба-цивила је остало ван домашаја закона и правде, јер је КФОР званично изузет од кривичне одговорности за било какве своје поступке, па и убиства цивила.

Питање је да ли су Андријевић и Веселиновић могли да избегну смрт у Призрену кад су се у то време нашли у двоструком непријатељском окружењу?!

Аустроугарска пропаганда против Срба
На слици: „Serbien muss sterbien“ (Србија мора да цркне). Историја се понавља. На слици: мотив са аустроугарске пропагандне дописне карте с почетка Првог светског рата. Пропагандна стратегија српских непријатеља из „Мителојропе“ је била једноставна и остала увек иста – дехуманизовати Србе и Србију као убице и терористе, да би се произвео легитимитет за насилну војну акцију у корист светских корпорација.

Потресан видео о овом догађају (Напомена: Видео може бити сувише потресан за гледање осетљивим особама!)

Коментари (14)

 1. Srbin anti mason каже:

  David Ferk je jevrejin od davidovog plemena … oni kontrolišu Nemačke snage koje su pune turaka i arapa … oni su i započeli ovaj rat na Kosovu na čelu sa Vesli Klarkom i Medlin Olbrajt …

 2. Бобан каже:

  Фашисти били фашисти остали, исто као и она усташка г.вна. Вук длаку мења али ћуд не мења.

 3. Росић Младен каже:

  Не треба псовати него се борити.Како?
  Ја сам закаснио али ви млади нисте.
  Прво.
  Сви пређите на ђирилицу,на друштвеним мрежама а и у животу,шта год пишете.

  Ко је млад,нека прави дјецу и васпитава их у православном духу.Још нико није од глади умро у Сбији.

  Сјетите се увијек својих див-предака и будите храбри као они.

  Не туците се међусобно,јадна дјецо,на утакмицама.То вам је подметнуто умјесто цркве и правог живота.

  Волите и питајте своје нај драже,ако вам је нешто тешјо или нејасно.Они вам једини желе добро

  Много поздрава.

 4. Ddddd каже:

  kako stoji situacija tzv reciprocitete da porucnik i ostali dobiju saobracajnu nezgodu u svom gradu u nemackoj kao civil

 5. miko каже:

  Na na nemce je hitler ostavio posledice za svagda .

 6. tuga каже:

  stici ce ga bar Bozija kazna kao isve njih, fasisti bili i ostali

 7. Очајан каже:

  То су вучићеви пријатељи затрло му се семе и племе издајничко и угасио кућни праг за век векова,проклет био у оба света!

 8. Milutin каже:

  Protiv koga je država Srbija podigla optužbu za ovaj slučaj:Sve je dokumentovano.Nije i neće dok su u vlassti ljudi koji saradjuju sa NATO-m i EU.Nema Srbinu većeg dušmanina od samog Srbina

 9. DRAGOSLAV каже:

  OVO JE PRAVI DOKAZ,DA SE NEMCI NISU PROMENILI,CHAK SU POSTALI GORI NEGO PRE60 GODINA,AKO IMA BOG NEKA RESI KAKVA CE BITI KAZNA,

 10. Кнез каже:

  Ово треба чешће објављивати,сећам се тог снимка,а треба подсетити и “нашу” власт на који начин су нас протерали са нашег Косова и ко је све и како учествовао против Срба,јебем ли им семе германско,душманско !

 11. pare каже:

  jebem li mu sve po spiski, pizda mu materina…

 12. Sale каже:

  Zasto se ne moze nikakav prilog postaviti?….Sta ste zakljucali sa svih strana kao da ste casne sestre…Otvorite bre dusu i komunicarajte sa Srbima….

 13. Luka каже:

  Da bog da mu se seme zatrlo poreklo mu jebem.

  1. savo каже:

   rat drugi svetci nije zavrsen bijo kao i ovaj sad sto nije .nama samo ostaje da se branimo i da ginemo doklen moramo vojsku tako jaku napraviti kao izrajel pa da se krene .i onda je mir balzeni

Напиши коментар