Република Српска

Преминуо потпуковник ВРС Драго Николић

У својој кући, у селу Горња Ковиљача на Дрини код Лознице, данас је преминуо Драго Николић (57), ратни начелник безбедности Зворничке бригаде ВРС

drago-nikolic

У својој кући, у селу Горња Ковиљача на Дрини код Лознице, у недељу је умро Драго Николић (57), ратни начелник безбедности Зворничке бригаде ВРС, који је, правоснажно, осуђен на 35 година робије, пред Хашким трибуналом, за “помагање и подржавање геноцида”. У истом поступку његови претпостављени шеф безбедности Дринског корпуса, пуковник Вујадин Поповић и пуковник Љубиша Беара, добили доживотне робије.

После правоснажности пресуде, Николић је пуштен из Схевенингена, због тешког здравственог стања, и боравио је у више него скромној кући у Горњој Ковиљачи, у подножју Гучева. Последњих месеци здравље му је почело још осетније да се погоршава. Повремено је одлазио на ВМА, али, не само лекари и његови ближњи, већ и сам он, схватили су да му помоћи нема и да је питање дана када ће му опака болест узети живот.

Николић је последње дане живота проводио у “присуству полиције”. У тренутку смрти, уз Драгу Николића, била је његова супруга као и у ратним данима, и данима скривања, тамничења и боловања.

– Скривао сам се све до тренутка док ми кћерке, које су тада биле ученице, нису рекле да их прате неки људи – причао је Драго пријатељима. – Тад сам одлучио да се предам и одем у Хаг.

Вести о пуштању Николића на слободу због болести, иначе нису објављиване код нас.

drago-nikolic-porodica

– Мој брат Драго био је честит официр и частан човек. Био је сужањ у Схевенингену и, како се то каже у народу, на вишегодишњу робију осуђен је невин “на правди бога”. Овим је речима у недељу у породичној кући Драге Николића у Горњој Ковиљачи код Лознице дочекао његов брат Драган.

МЛАДИЋЕВО ПИСМО

Како смо сазнали од Николићевих сродника, Драго ће бити сахрањен у Србији, а у родној Кравици ће бити обављени сви верски обреди. На сахрани ће бити прочитано и опроштајно писмо које је њему у част написао и их Хага послао генерал Ратко Младић који га је, како кажу, поштовао и као официра и као човека.

 

Новости

Напиши коментар