Српске битке

Права истина о Боју на Косову

За ЈСО пише: Брат Србин

Доста је било лажи о нашој светлој историји! Србска војска је победила на Косову, 1389. године. Ево праве и истините верзије.

Неколико месеци пре косовског боја султан Мурат шаље писмо великом кнезу Лазару да се преда, положи оружје и буде покоран Мурату. Кнез Лазар није одговорио писмом већ је послао Милана Топлицу да да одговор Мурату. Топлица код Кратова сусреће турску војску и даје кратак одговор Мурату од Лазара речима: „Само рат”!

Мурат је провео Топлицу кроз многобројну турску војску желивши да уплаши Топлицу Милана који му одговара да је србска војска мање бројна али боља и вратио се Лазару.

Кнез Лазар се први улогорио на Косову Пољу а дан касније и Мурат. Постоји неколико верзија о броју ратника. Највероватнији број је био 180.000 Турака и 60.000 Срба. Једно је сигурно, број је био 1:3 у корист Турака. Турску војску је у првом реду чинла пешадија и лака коњица а у другом реду јањичари, резерву је чинила черкешка коњица. Испред Мурата су биле камиле. Србску војску је чинила тешка оклопљена коњица и тешка пешадија. Обе војске су имале резерву. Пре боја србска војска се причестила у цркви Самодрежи. У центру србске војске је био Кнез Лазар, лево крило је водио Влатко Вуковић а десно Вук Бранковић. Турску војску је у центру предводио Мурат, лево крило је водио Јакуб, а десно Бајазит.

Битка је почела око 8 сати ујутро, на Видовдан, 15. јуна 1389. године (28. јуна по Грегоријанском календару). Срби изводе брз и жесток напад да би избегли стреле одапете од стране турских стрелаца. Србска тешка коњица коју је на десној страни водио Вук Бранковић разбија турско лево крило, меље га и наставља даље према Мурату. Бајазит видевши пропаст турског левог крила врши противудар на србско лево крило које је водио Влатко Вуковић. Противудар не успева. Милош Обилић видевши пролаз ка султану са 12 својих ратника формира клин и пробија се до султана те га убија копљем. Да ли је копље бацио или држао у руци не зна се. Милош је довршио убиство Мурата мачем. Ратници око Мурата убијају Милоша Обилића. Везири око Мурата покушавају да сакрију да је Мурат убијен, те по гласнику јављају Бајазиту да иде по резеврну војску из разлога да га извуку из битке и остане жив, јер је смрт Јакубова била неминовна, те је требало сачувати наследника престола да не дође до грађанског рата око власти. Србска војска долази до турске коморе и долази до расула у турској војсци која почиње махнито да бежи. Видевши то Бајазит се склања у шуму са одабраним ратницима да би након битке покупио тела оца и брата. Путници трговци који су ишли ка Дубровнику су посматрали битку и касније се прикључили Влатку Вуковићу који се враћао након боја у Босну. Ти трговци су били гласници о великој хришћанској победи којој су у част звонила звона на цркви Нотр Дам у Паризу.

Битка се завршила око поднева, након битке Лазар са малим бројем велможа одмара и одлази у цркву Самодрежу на литургију у част србске победе. Бајазит долази на место битке око 6 сати по подне и видевши људе у Самодрежи прилази цркви, опколи је и убија кнеза Лазара. Након тога Бајазит се повлачи у Турску да учврсти своју власт.

РЕЗИМЕ БИТКЕ

Ако су Турци победили зашто су звонила звона цркве Нотр Дам у част хришћанске победе?
Зашто је „победник“ Бајазит побегао у Турску, од када то победник бежи?
Зашто је на споменику косовским јунацима Кнез Стефан Лазаревић написао да подиже споменик погинулом оцу и србској господи који су погинули (цитат): „негде око 6 или 7 сати, не знам тачно које време”???????
Што се тиче вазалства Србије ка Бајазиту, Милица је то урадила из разлога да спречи краља Твртка да загосподари Србијом. Хтела је сину Стефану да стави круну Немањића.
Прича о издаји Вука Бранковића је настала због каснијег скривања истине.
Од 12 пратилаца Милоша Обилића њих неколико је преживело, касније се помињу као дародавци манастира Хиландар.
Зашто турски хроничари Леши, Заједедин и Шукурлах до детаља описују начин погибије Мурата и у записима признају пораз Турака?


Мајицу ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ можете наручити овде

Коментари (1)

 1. Milos каже:

  Mesto bitke je Gazimestan, a Samodreza je mnogo daleko odatle i iza par brda da bi se mogla videti sa Gazimestana…

  1. Вук026 каже:

   Па да. Али није била фудбалска утакмица на терену 60 х 110 метара, него битка. Замисли само 180000 Турака + 60000 Срба… То је укупно 240000 људи који су ратовали. Па сад ти размисли на коликом простору се туче тај број људи… Када се бију навијачи око стадиона (њих око 1000) та туча се развуче од Маракане до Славије… Па ти сад види…

  2. Брат Србин каже:

   Пре боја србска војска се причестила у цркви Самодрежи. Дакле причестила се, мало боље прочитати. Хвала на труду 😉

  3. Ratko каже:

   Vuk Brankovic nije izdajnik, on je i nakon Kosvskog boja nastavio da se bori sa svojim oklopnicima, da bi na kraju bio zadavljen u turskim zatvorima.

 2. Иван Козић каже:

  Драго ми је да се коначно неко сетио да објави да смо ми победили на Косову Пољу и истину о томе како је Обилић убио Мурата

 3. Marko каже:

  Da li mozete da napisete izvor ovog teksta, gde jos moze da se procita nesto na ovu temu,makar i na stranim sajtovima bar sto se tice tih zvona u notr damu? Mislim da bi svaki tekst morao da ima potpisan izvor i autora a ne pseudonim. Ovo je vrlo interesantna teorija i hteo bih svoju znatizelju da potkrepim sa jos cinjenica , hvala

 4. danko vla каже:

  srpska vojska nije ganjala porazenu vojsku i zato je izgubila vladara kneza lazara.turci su tek sutradan pokupili sultana i vratili se odakle su dosli .nesreca srba a i moja sa njima je u tome sto i dan danas imamo te arnaute i osmanlije koji napadaju s ledja i beze a mi ih ne jurimo i to ce nam doci glave.

  1. kontra каже:

   Danko, Srbi su poznati kao casni ratnici koji nelikuju nad pobedjenim neprijateljem. U bitci kod Angore danasnje Ankare Tamerlan je ukazao pocast Srpskim vitezovima na hrabroj borbi i vojnickom drzanju u porazu Bajazitove vojske.

 5. DRAGAN STANIĆ STANKE каже:

  OVO SVE PIŠE U TURSKIM ARHIVIMA-U ISMBULU-IDITE, I UVERITE SE SAMI.

 6. ojdana каже:

  Sama činjenica da se Bajazit vratio u Brusi je dokaz o srpskoj pobedi.Ne samo da su zvonila zvona u Francuskoj cjeli kršćanski svjet je slavio našu pobjedu!

 7. Свевлад Немањић каже:

  НЕВЕРНИ СРБИ, “ГРАЂАНСКЕ” ДЕМО-ШКОЛИЦЕ ТЈ. НЕКАДА КОМУНИСТИЧКО-ПЕНТАГРАМСКУ, А ДАНАС ЧЛАНОВИ СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕ ГДЕ СУ ПОСТАЛИ ЧЛАНОВИ ПОСЛЕ 5.ОКТОБРА 2000.ГОДИНЕ….АЈД СВИ МАРШ У ЦАРИГРАД, ПА НА ДОПУНСКУ НАСТАВУ, А НЕ ДА МИ СЕРИЈЕ СУЛТАНОВЕ ОВДЕ “ПОДИЖУ” СВЕСТ ПОЛУПИСМЕНЕ ОДЛУКЕ ТЕЛЕВИЗИЈСКИХ КОМЕРЦИЈАЛНИХ УПРАВНИХ ОДБОРА ГРАНДОВСКОГ ПЕДИГРЕА “УКУСА СВИХ СВЕСТИ” И ПОТУРИЧКУ ИЗДАЈНИЧКУ МАНТРУ КАО ХОРОСКОП ЗА ШАКУ ЗОБИ И ДАЉЕ ДИЛУЈЕ, А СВЕ НАСЛЕДИВШИ ДНК-а НЕВЕРНИЧКУ, ИДОЛОПОКЛОНИЧКУ, ОБЕЗБОЖЕНУ И ПЛАЋЕНИЧКУ…ПОТУРИЦА ВАЗДА БИЛО И БИЋЕ, СВЕ СЕ САЗНА ИПАК, ПОТОМЦИ ГРЕХЕ СВАЧИЈИ НАСЛЕЂУЈУ И НОСЕ, ДО ПРОГРЕСА ИЛИ ЗАМИРАЊА…МИСЛИТЕ О ТОМЕ,МИСЛИТЕ НА НЕДУЖНИ ПОРОД.
  АКО СЕ ЗА СЕБЕ ОД БОГА НЕ БОЈИТЕ ДЕЦО ДЕМОНСКЕ “ФИЛОЗОФИЈЕ”, ДАРВИНА, ВАНЗЕМАЉАЦА, “НАПРЕДНЕ” ШКОЛЕ МОДЕРНОГ МАНТРАЊА КРОЗ ГУРУЕ КОЈИ ИНДОКТРИНИРАЈУ ИЛИ ПРОСТО ПОКЛОНИКА СТРАНИХ РАЧУНА, НА НИСКОБУЏЕТНИМ ШАЛТЕРИМА БАНАКА ТЈ. БОГА НОВЦА,ИМЕ МУ ЗНАТЕ….

  ИСТИНА МОЖЕ БИТИ САМО ЈЕДНА И ЈЕДИНА !!!

  СПАСЕЊЕ ЗА СОПСТВЕНА ПОКОЛЕЊА И СВОЈЕ ДУШЕ….ИСТИНА ОСЛОБАЂА !!!

  Амин.

 8. Патриота каже:

  Није 12 ратника са Милошем, него 11. Он је 12. јер толико је витезова Реда Змаја. Зна се шта је сврха реда, зна се да је Милош био први витез. Погледајте мало по интернету слике на којима је Обилић представљен. Обратите пажњу на његов шлем.

  1. kontra каже:

   Da u pravu si, Milos je bijo jedan od “drakula” reda najboljih viteza svoga doba. Red “drakula”(zmaja) je osnovao, odnosno obnovio Kralj Zigmund Luksemburski. Tu su bili pored Milosa Obilica i Boska Jugovica jos:Hrvoje Vuksic Hrvatski ban, Napuljski kralj, Poljski kralj, Vlad Cepes, ……
   Inace red “drakuula” je onovan mnogo ranije. Drakuli su bili i Srpski kraljevi Stefan i Milutin kao i car Dusan.

   1. xxx каже:

    Hrvati tada momak moj nisu ni POSTOJALI !

   2. kija каже:

    Mladji sin Stefana Vukcica Kosace,Hercega i tvorca Hercegovine.nikako ne moze da bude HRVATSKI ban.Po padu poslednje srpske drzave,Hercegovine,povukao se kod Mletaka i postao katolik,a njegov stariji brat muhamedanac i sve to sredinom XV veka.

  2. Брат Србин каже:

   Тада је у србској војсци било четири витеза реда змаја, не дванаест.

 9. Tamara каже:

  Ovaj ko je ovo pisao ili nasao ovaj zapis trebao je jos malo dublje da kopa i da pronadje pravo ime “Milosa Obilica” i njegovo poreklo ipak je ovo blizu istine

  1. Брат Србин каже:

   Милош Кобиловић колико ја знам. Али због мало подругљивог презимена настало је Обилић. Опет, презиме Кобиловић је према легенди настало тако што је Милош као младић успео да кобилу извуче из штале вукући је за реп. Дакле, према легенди.

   1. Mauzer каже:

    Nije Kobilovic nego Kobilic.. I to je izmisljena prica kao i veliki broj njih.. Navodno ga je kobila zadojila.. Najblize istini je da je on brat rodjeni knjeginje Milice.. “Nikola(Milos) ali i to je sve diskutabilno jer nema pravih dokaza za bilo sta od toga.. Osim da je postojala Kosovska bitka i da je zavrsena bez pobednika..

    1. Mauzer каже:

     Turska vojska je razbijena i skoro pa cela unistena, dok je Srpska manje vise isto unistena.. I kasnije moranje biti vazal turcima, zarad zastite ostatka Srpskog zivlja i teritorije od ostalih osvajaca koji su nadirali prema nezasticenom ostatku Srpske drzave..

 10. Budimo realni каже:

  Bitka na Kosovu je bila veoma teška i za jednu i za drugu stranu. Završila se pogibijom i sultana i srpskog kneza, to je činjenica, kakvi god detalji se oko toga preplitali, sa istorijskom pozadinom ili kao legenda i priča. Turci su se vratili u Tursku, i to je tačno, ali Srbija je bila toliko oslabljena da nije mogla da se brani. Dva puta su Ugari zauzimali Šumadiju posle Kosovskog boja i dva puta je knjeginja Milica POZIVALA Turke da dođu i oteraju Mađare. Nakon toga desilo se šta se desilo, Turci ostali. Eto, to su činjenice.

 11. Ivica каже:

  Nesto slicno pise i u knjizi “Boj na Kosovu”, autor: Petar Tomac. Medjutim to je mnogo vojske za ono vreme. Bilo je znatno manje i Srba i Turaka (i to pise u knjizi). Ako nekog posebno interesuje Boj na Kosovu neka pronadje ovu kjnigu. Tamo je opisano vise mogucih “varijanti” ove bitke, sto po retkim zapisima, sto po predanjima.

  1. Miroslav каже:

   koješta! Petar Tomac je 1941 bio zapovednik Vardarske divizije. Kao i mnogi “pravi Hrvati” odmah je izdao, bacio svoju diviziju u rasulo i požurio da se stavi u službu NDH, komandujući 1. zborom sa sedištem u Petrinji. U tom srezu su 1941-42 ubijeni skoro svi srbi (preko 6000). A kad je 1944 video da je na strani poraženih, Petar je časkom postao komunista i antifašista (kao i mnogi “pravi Hrvati”) a posle rata gospodario kao direktor Vojnoistorijskog insituta i šef katedre za istoriju na VA, čime je naša vojna istoriografija toliko unazađena da se ni do danas nije oporavila.

  2. sone каже:

   Zasto bi to bilo previse vojske za ono doba?Zar nekih 2000 godina pre toga persijanci nisu krenuli u pohod na Grcku sa preko 200000 vojnika,a zaustavljeni su od par stotina spartanaca i oko 1500 grka

 12. KOSOVAC каже:

  Evo kakva je ta crkva Samodreža sada… Svi svoju istoriju stite i cuvaju, samo mi prokleti srbi nista, zabole nas… Zato smo tu gde jesmo !!!

  http://www.mestokojevolim.rs/predlozi/mesto/281

 13. Pavle каже:

  Zasto se ovde ne spominje da srpsku vojsku ne cine samo Srbi, da je tu bilo vojnika iz Bosne, poljaka, hrvata itd. zasto se opet prikirva istina, jer u tekstu istorije i to se spominje, pa bi vljalo da i novinari pisu o tom, jer ovde se samo stvara svest da su samo Srbi bili na boju, jesu bili vecina, ali postojali su i drugi koji su pritekli u pomoc.

  1. kontra каже:

   Taj odred koji je poslao Lazarov, mislim, zet borio se pod komandom Vlatka Vukovica. I posle prvog napada su poceli da beze preko Laba i Sitnice nazad u Bosnu. To nije bila regularna vojska, to su bili slabo placeni najamnici Bosanskog kralja, kome nije islo u prilog da Lazar pobedi na kosovu.

   1. Mauzer каже:

    Ne lupaj gluposti kad ne znas! Bar procitaj nesto i informisi se na ovu temu a ne da lupetaras ko maksim po diviziji! Nit je Vlatko bezao sa svojim delom vojske niti je njegov kralj poslao ga tek onako, vec da pomogne Lazaru koji je zasluzio to, boreci se protiv Nikole Altomanovica koji je bio u neprijateljstvu sa Tvrtkom, Bosanskim kraljem.. A Vlatko Vukovic jedan od najboljih boraca (macevalaca) tog vremena.. Kao i sam Lazar..

  2. Брат Србин каже:

   Било је 1.000 коњаника која је послао угарски краљ. Тих 1000 коњаника је предводио извесни Никола Гаровић тако да можете претпоставити да ли је ту било Мађара. Јесте био и одред из Босне, предводио их је Влатко Вуковић.

   1. јелена каже:

    Угарски краљ је послао 1000 копљаника против Николе Алтомановића, 1373. У Косовском боју угари нису учествовали. Извесни “Никола Гаровић” је мачвански бан Никола Горјански, зет кнеза Лазара, који се није одазвао на кнежев позив. Његов отац, Никола Горјански старији, предводио је тих 1000 копљаника када је угарски краљ подржао кнеза Лазара у сукобу против Алтомановића. Када је полазио на Косово кнез је морао да купи великим количинама сребра, гаранције од угарског краља Жигмунда да неће напасти Србију. Ипак, после само три месеца угари су освојили Шумадију. Такав однос је Европа увек имала према нама. Као и сад. Силеџијски.

  3. Десничар каже:

   А хрватски витезови крсташи предвођени Иваном Палижним ? Да ли је јерес споменути их ?

  4. Mauzer каже:

   Zato sto je to bila Srpska bitka, za Srpski opstanak i Srpsku slavu.. U kojoj su ucestvovali i borci drugih nacionalnosti, neki su bili placeni, neki iz velike mrznje prema islamu i njihovoj najezdi a neki su morali, jer padom i slomom Srpskog carstva i njima se grob kopao..

 14. Петар каже:

  Како се пишу имена турских хроничара: Леши, Заједедин, Шукурлах- на латиници? Како би се и где могло доћи до списа (било на енглеском, турском или било ком другом језику) где они како се каже у тексту “до детаља описују начин погибије Мурата и у записима признају пораз Турака.”

  1. gužvica milenko каже:

   Pročitaj bajazitov ferman(ima ga na netu).

 15. kontra каже:

  Hvala Brate Srbine. U boju na Kosovu polju nisam bas siguran da je bilo oko 180 000 ratnika, ali to sada i nije toliko vazno. Ali vazno je znati da posle boja na Kosovu muskih glava u Srbiji nije bilo koje su mogle da ratuju. Srbija se morala osloniti na nekoga. Kako nije mogla na Bosanskog kralja Tvrtka, koji je sebe nazivao kraljem svih Srba, a po najmanje na pohlepne Ugare, Milica je odabrala najmanju stetu po narod u tom trenutku. Turci su bili zauzeti oko dinastickih problema a i Tamerlan se priblizavao. Mislim da 24. godine Turci nisu napadali Srbiju. Mislim da Vam je poznato kakvu je pocast priredio Tamerlan Srpskoj vojsci koja se borila kod Angore pod Bajazitom. Da se vratimo na Kosovo (dace bog) i boj. Daje Srpska vojska izgubila na Kosovu, stvarno neznam zasto bi zapadne hriscanske crkve zvonima oznacile pobedu. Uopste je poznata tadasnja netrpeljivost zapadne crkve i zapadnih drzava prema pravoslavlju i Vizantiji i Srbiji. Srbija nije imala jos 50 000 oklopnika u rezervi da odrzi samostalnost u tom trenutku.

  1. Milanko Benovic каже:

   na zapadu su crkve zvonile da prenesu vest o pobedi,da smo izgubili nebi zvonile i sva katolicka vojska bi se povukla sa istoka evrope na zapad tako da bi turcima prepustili teritoriju bez bitke…turci su sa njima imali dogovor ako nepokore hriscane da ce ih prepustiti njima…turci su odlucili da se povuku jer nisu mogli u to vreme da drze toliku teritoriju sve i da su pobedili,pametno su postupili jer nisu slabu tacku pokazali

  2. Jovan каже:

   Milica je gledala interes svoga sina. Starešina srpske države u tom momentu bio je kralj Tvrtko. Boj na Kosovu nije završen srpskim porazom, naprotiv. Na bojištu je ostao Vuk Branković, jer je to bila njegova teritorija. Dok je Bajazit putovao ka Bursi, Vuk je bio u Vučitrnu, na 5-6 km od mesta bitke. Vazalstvo je ponudila Milica, mada to od nje nije traženo. Kao ni od Vuka. Propast srpske države počeo je na Marici, gde je nesretno izginula vojska i legitimni zastupnik centralne vlasti kralj Vukašin.

 16. mile каже:

  У Хиландару постоји икона на којој је Милош Обилић приказан као светац

 17. Shega каже:

  Dr. Jovan Deretic prica o ovome. Imate na youtube jedan klip .

 18. marko каже:

  bilo bi mi drago da se snimi film o istini..znao sam za pobjedu ranije i detalje cak se spominje da su srbi koristili topove u to vreme…nije mala stvar imati 60000 teske pjesadije i konjice sto znaci da smo bili jaka vojska..nazalost nismo se mogli odupreti turskom ropstvu kao ni ovom danjasnjem nato eu…U mnogim bitkama u svetu do dana danasnjeg pominje se hrabrost srbskih vojnika samo sto mi imamo horonican problem okretanja od istine i cuvanja svoje velike istorije uzimajuci sumnjivu EU zapadnu robu…SLAVA SVIM SRBSKIM JUNACIMA

 19. Zoran каже:

  Зашто се званично и документовано не тражи измена историјких података, и промена у ђачким уџбеницима ?

 20. Spasoje каже:

  Tačno! Treba se već jednom napisati prava istina o boju na Kosovom Polju,radi budućih generacija.

 21. Александар каже:

  Порука свима нама од нашега Светога кнеза Лазара БИТКА ЈОШ ТРЈЕ! АМИН!!!

 22. Котроман каже:

  Твртко се крунисао Краљем Срба,круном Немањића испред моштију Св.Саве,манастир Милешева. Био је Краљ Срба,Босни,Хумској и приморју,имао је пуна права да буде Краљ Старе Србије.Иначе, Србија је настала у Босни и Херцеговини.Котроманићи и Косаче су данас доста потиснути из Србске историје,а то не ваља.

  http://youtu.be/119ei0Zv7Ho

  http://youtu.be/Utry93xWT9M

  1. Nikola Dimitrijevic каже:

   Kralj Tvrtko, poslednji srbski kralj, imao je pravo na presto jer je jedini bio naslednik Nemanjica po zenskoj liniji jer su svi muski potomci pomrli. Lazar nije teo da se krunise iako mu je to predlagano zbog kletve Nemanjica. Turci su se povukli i nisu dolazili u Srbiju jedno vreme jer su imali svojih dinastickih problema. Bajazit je trebao da ucvrsti svoju vlast. Knjeginja Milica mu je dala svoju cerku Maru da bi ocuvala zemlju od Turskog pustosenja. Inace je placala danak Turcima (otkad to pobednik placa danak?) Stefan Lazarevic je imao obavezu prema Bajazitu da kao njegov vazal sa 5.000 teskih konjanika ucestvuje u pohodima Bajazita (od kad je to pobednik vazal ?). U mnogim bitkama je Srpska tesko oklopljena konjica svojim jurisem razbijala azijatsku laku konjicu i bila odlucujuci faktor u mnogim bitkama. Zato je Tatarski Kan i odao priznanje Lazarevicu i njegovim konjanicima. Hrabrost i vitestvo su se cenili tada. i kod neprijatelja.

 23. rs каже:

  i opet cemo ih sjebati!!!

 24. Чарнојевић каже:

  Ову верзију Косовске битке сам чуо пре 4 године на емисији Ћирилица. Наводно да је неко од наших историчара пре 2 светског рата проучавао архиву Отоманског царства и да је тада наишао на ове податке.

 25. slavko каже:

  tacno srbi su odma isli slaviti pobedu u crkvi ali pre rano turci koji su se povlacili vede da srbi ih ne diraju stali i vidili kako car lazar ulazi u crkvu o i se dogovore i opkole crkvu i pugube cara i danas sri kad slave bozic tad ih naj vise nepretelj napda hrvati tad nisu ni postojali hrvati su stvoreni od srbske vere i pavelic je od evreja mami mu je evrejka

 26. Александар каже:

  Волео бих да сазнам нешто више о материјалним доказима и оновременским историјским списима који указују на то да је српска(или сербска, како год, срБска сигурно није) војска победила на Косову. Који су ти докази, ко их је створио, шта ту пише, на основу чијих сведочења, и где се налазе оригинали? Ово што пише у овом чланку свакако није довољно да се сазна истина… Осим тога, не можемо слепо веровати у све што читамо, свако ко размишља рационално може увидети неке нелогичности које се косе са људским разумом. Иначе, препознајем овај чланак, писао га је Јован И. Деретић, човек који је дао значајан допринос у изучавању српске историје, човек који има много квалитетних и доказима поткованих теза, али и човек који има и неке изузетно нелогичне тезе за које нема никакве доказе. Искрено, као једном Србину и патриоти, и мени би највише одговарало да се све историјске чињенице поклопе тако да се докаже општа супериорност Срба као нације, али ми је циљ, као неком ко се аматерски бави проучавањем Српске и Словенске историје, не да докажем српску супериорност, већ да сазнам истину. Зато за сваку тврдњу тражим доказе, и нипошто не уважавам једну верзију неке одређене приче док не сазнам све што могу о свим осталим верзијама те исте приче. Поздрав!

 27. bojan каже:

  Verzija ova verzija ona broj ovoliki ili onoliki —
  U svakom slucaju nama su vise stete naneli komsije koje su napadale po granicama , sto se tice brojnosti car Dusan Silni je imao jednu od brojnijih vojski tog vremena , sto je i bio razlog sto se u vremenu njegove vladavine spominju samo pojedinacni incidenti ( to jest , Srbija se tada sirilia i niko nije imao hrabrosti , sredstva niti dovoljno ljudstva u neposrednoj blizini Srbije da mu se suprostavi ) Ehhhh da vaskrsne Dusan Silni pa da obnovi bar deo

 28. Ivan kostic каже:

  Zanima me da li je stvarno knezu Lazaru odsecena glava i ista se nalazi razdvojena od njegovog tela.i glava se nalazi u turskoj.

 29. Jovan каже:

  Nema nikakve logike, da u jeku borbe i totalnog raspada turskog levog krila, Murat posvećuje pažnju nekom navodno odbeglom srpskom ratniku. Da sa njim polemiše, ne znam samo na kom jeziku. Bitka je počela kod Mesta Babin Most, a završila 7-8 km kod mesta Orlović tj južnije, iza turske komore i mesta Muratove pogibije. To je dokaz ko se povlačio i da je Murat poginuo, tj.da nije ubijen na prevaru. Pogibija Lazara nije dokaz poraza, kao ni pogibija Murata. Bitka se odigrala na teritoriji Vuka Brankovića, a on je i posle bitke ostao na istoj teritoriji. Teritoriju je napustio Bajazit! Ako je bio pobednik što nije proterao Vuka, i ostao na tom mestu bar 3-4 dana?

 30. ДАЛИБОР СТАНИША ПАВЛОВИЋ каже:

  Ова верзија која описује Косовску ботку и дешавања односно прилике које су бивале како пре тако и после ње сигурно, је најрелевантнија и најлогичнија, самим тим што су звона у Цркви Нотр Дам у Паризу објавила хришћанску победу, јер иста неби звонила да победе није било. Дакле, та недоумица која влада већ вековима после битке, а нарточито у Српском народу и његовој историји, је овом чињеницом неутралисана. Српска војска је донела победу хришћанима над турском војском, и то је она главница у целој овој историјској причи! Даље, прилике и дешавања пре и непосредно после битке, описи погибија, Кнеза Лазара након саме битке, као и погибије турског султана Мурата у току битке су тачи, што каже и “Забрањена историја” професора Јована Деретића коју би требало прочитати. У том издању се наводи, између осталог да бројчани однос између српске и турске војске јесте био 1:3, међутим није био у питању број од 240 хиљада војника, како је то речено у овој верзији, већ је било све скупа – што се такође претпоставља између 35 и 50 хиљада војника укупно! Све остало што је описано у овој верзији битке, је релативно исправно и поклапа се са чињеницама из “Забрањене историје”.

 31. Zmajeviti каже:

  kao sto kazu istorija je uciteljica zivota, a svi su se potrudili da Srbi nemaju istoriju…

 32. Branimir Vasic каже:

  U Bosni postoi kuran iz 1456 koi je napisao AVAZ DEDO , nalazio se u njegovoj dzamiji u PRUSCU. Zaps o arhivi vecini bitaka Boj na plocniku marickoj bicu boj na kosovu.Cuo sam pricu od rahmetl hodze 71-90 MEVLUDIN SMAJLBEGOVIC da je to u IZMIRU u depo jedne dzamije.Nazalost replika kurana postoi orginal pola janjecija koza pola pergament sacinio bivsi Rejs ulema Ceric pruscak

 33. branko каже:

  Srpska istorija je stara preko 7000 godina. Na berlinskom kongresu, jedan od uslova da nam zapad pomogne da se napokon oslobodimo Turaka je pored ostalih bio i taj da se izbriše cela Srpska istrija do Nemanjića a i da se izmene neke stvari i nakon Nemanjića…. Soro sam u jednom manastiru video kalendar na kom je 7563.(lupio sam ove poslednje 3 cifre jer ih se ne sećam tačno ) Pitao sam igumana o čemu se radi iladno mi je odgovorio da je to sada ta godina, tj po Starosrpskom kalendaru. Izvinjavam se zbog latinice!

 34. Gavrlio Princip каже:

  Istina se zna. Srpska vojska je pobedila u Kosovskom boju, ali.. Skoro cela je izginula, i ostala bez glavnine vojske a samim tim i odbrane granica.. Turska isto tako desetkovana, ali turaka tada pa i sada ima kao mrava, a nas? Uvek malo i nedovoljno.. Znaci sve je jasno dalje.. I jos ovo: Stari Turski istoricari su rekli i zapisali, i svi se slazu Srpaska vojska je pobedila, do trenutka dok se ne kaze Alahovi ratnici su izgubili rat, e nisu to ne moze i ne sme, Alahovi ratnici nikad ne gube rat, oni su nepobedivi.. E tako turci gledaju na to, od boja pa sve do danas.

 35. Rade каже:

  Rade
  Busajmo se u prsa da smo pobedili. Možda smo pobedili, ali smo i u maričkoj i u kosovskoj bici pokazali nezamislivu nediscvipplinu. Pobednik je, umesto da slavi, trebalo neprijatelja da goni do granice Srbije, Umesto toga oni su slavili nedovršenu bitku i – na kraju u stvari izgubili. Tu se ne može govoriti o pobedi, iako bi realno bilo da smo pobedili. Konačni ishod je bio nerešen.
  Kako god bilo, Srbi su tada ostvarili tzv. Pirovu pobedu. Ostavši bez vojske, oni su na kraju postali gubitnici.

  1. Влатко каже:

   Влатко Вуковић први разби десно крило, он за живота не бијаше поражен! Он освети Марицу и Мрњавчевиће 1388 крај Билећетако што посјече исту војску што им у окриљу ноћи хињски/турски упадоше, и посјече и предводника им лалу шахина (легенда каже да га је коњем гонио док турски није пао, па је опет В.В сишао и витешки му скину главу! Деретић склон хиперболисању каже : да таквог јунака у Срба било није, да је из преко 30 битки изашао као побједник. И поред Немањића Косаче/Вуковићи уз колебљиве Котроманиће бише 3 стуба 13 14 и 15в

 36. Filip каже:

  Često putujem u Istanbul i upoznao sam dosta ljudi tamo igrom slučaja mi jedan prijatelj pokazuje njihov stari zapis po kome i dan danas se služe istorijski udžbenici za osnovnu školu a u kome piše da je Turska vojska tada doživela težak poraz jedan od najtežih u tadašnjoj njihovoj istoriji da im je Murat stradao na Kosovu polju i da tako oslabljena Turska vojska je morala da se povuče nazad.Meni zaista nije jasno zašto smo mi učili iz istorije kako smo bili poraženi u toj bitci?Zašto jednostavno nam nisu predstavljeni pravi podatci o ishodu bitke i kako je zaista stradao njihov vođa i naš Knez Lazar.Ima dosta ne logičnosti i puno pitanja u vezi toga ali vam kažem opet pravu istinu sam saznao u Turskoj i izgleda da oni svojim generacijama prenose dosta objektivne stvari o ishodu te bitke.

 37. Cofi каже:

  Jedan od podataka do kojeg sam dosao je da je jedan od razloga pobede nase srpske vojske taj sto su koristili maceve od cvrsce legure. Valjda su vrsena ispitivanja i doslo se do podataka da su nasi bili napredniji tehnoloski i da turski macevi nisu imali sanse protiv nasih bas iz tog razloga.

Напиши коментар