Србија

ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА: Србију у 2014. очекује експлозија обољења од свих врста рака!

Процењујем да ће у Србији идуће године од свих тумора бити 40.000 оболелих и да ће умрети око 22.000 људи услед малигних тумора – наводи Чикарић

У Србији се идуће године очекује „експлозија“ обољења од свих врста рака, као последица НАТО бомбардовања – упозорава председник Друштва Србије за борбу против рака Слободан Чикарић.

Он истиче да се у Институту у Винчи, код Београда, још у неадекватним условима чува радиоактивни материјал, прикупљен после бомбардовања.

„Процењујем да ће у Србији идуће године од свих тумора бити 40.000 оболелих и да ће умрети око 22.000 људи услед малигних тумора“, наводи Чикарић и појашњава да се идуће године навршава такозвани „латентни период“, односно време када се након изложености радиоактивним материјалима, као што је уранијум 238, појављују обољења од рака.

Овакав закључак може се извести из аналогије експлозије обољења од леукемије и лимфома 2006. године у централној Србији, када се навршио просечни латентни период за ову врсту канцера.

„Просечни латентни период за солидне туморе, односно све остале туморе, износи 15 година. Што значи да је то 2014. година, с обзиром да је НАТО бомбардовање Србије осиромашеним уранијумом било 1999. године“, објашњава Чикарић.

Он подсећа да су српски стручњаци утврдили да је на Србију током НАТО бомбардовања пало 15 тона радиоактивног материјала и да су на четири локалитета у Пчињском округу, који граничи са Косовом, пронашли радиоактивна зрна која нису експлодирала и која су пренели у нуклеарни Институт у Винчи код Београда, као материјални доказ.

„У Винчи и даље постоји радиоактивни отпадни материјал и радиоактивни материјал који је прикупљен у Пчињском округу на четири локалитета, уранијум 238, који има време полураспада 4,5 милијарде године и који се налази у неадекватним условима“, каже Чикарић.

Он не зна количину тог материјала који је смештен у Винчи, али прецизира да је склоњен из подручја Пчињког округа, где Србија граничи са Косовом и Метохијом. Чикарић напомиње да је 2006. године у централној Србији дошло до „експлозије“ обољења од рака лимфома и леукемије, што је више од 80 одсто у односу на ранији период, а повећао се и укупан број оболелих од свих тумора, па је протеклих година повећано умирање од рака у централној Србији за 11 одсто.

Чикарић подсећа да је у току бомбардовања Србије 1999. године НАТО бацио 15 тона осиромашеног уранијума 238, чије је време полураспада четири и по милијарде година, колико је стара и сама планета Земља, док је за потпуни распад тог уранијума потребно 45 милијарди година.

Према његовим речима, НАТО је највише бомбардовао осиромашеним уранијумом на Косову и Метохији и на рубним подручјима Пчињског округа, који граничи са Косовом.

„Најчешћи тумори који су се јављали у централној Србији у току ових десет година код мушкараца је рак плућа, а код жена рак дојке, и то су веома високе стопе. Од рака дојке 2010. године оболело је 120, а умрло 44 жена на 100.000 становника. Док је код мушкараца те године оболело 118 и умрло 107 на 100.000 становника. Реч је о узрасту од 50 до 70 година“, истиче он.

Радиоактивна прашина улази у људски организам преко дисајних органа или путем воде и контаминиране хране, а потом се из организма, након што направи штету, избацује после 15 дана, тако да – када човек касније оболи, код њега се не могу наћи трагови уранијума.

„То изађе из организма човека за 10 до 15 дана, у току којих начини штету, па ће човек добити рак који ће се видети након пет, десет или 20 година“, каже Чикарић.

Што се тиче обољења од рака на Косову и Метохији услед НАТО бомбардовања, Чикарић каже за Срну да је Космет потпуна непознаница, јер тамо „неће да таласају“ и да се замерају НАТО-у, а осим тога тамо регистар за рак готово и да не постоји.

Једино у српском делу северне Митровице има података о канцерогеним обољењима, који показују да је у болници хоспитални регистар за рак показао висок пораст малигних тумора.

Нажалост, престанком бомбардовања није престала и агресија на нашу земљу. НАТО агресија на Србију и Србе и даље траје, уместо бомбардера из којих су сејали смрт, сада користе затупелу српску омладину, коју већ увелико врбују и припремају да заузму позиције на политичкој сцени Србије и буду верни послушници и одане слуге крвницима српског народа.

Продали се за шаку крвавих долара: Отпадници који су већ својим првим појављивањем у јавности отишли на сметлиште историје.

Продали се за шаку крвавих долара: Отпадници који су већ својим првим појављивањем у јавности отишли на сметлиште историје.

Коментари (1)

  1. aleksandar каже:

    Ovo nista nije novo niti senzacija.Statistika ce biti nemilosrdna sto se tice naseg ozracenja.Nikave aktivnosti na tom polju nisu biule dok je bilo vreme da se intervenise.Novac problem i sveostalo sto se namerno radilo.Niti ljudi nisu obavesteni na koji nacin da se koliko toliko zastite.Sada je sve kasno.A trebalo bi opet biti na oprezi i pored svega.

Напиши коментар