Музика

Пјесма Бањалучанки забрањена на Јутјубу (ВИДЕО)

Пјесма „Црвен цвете“, коју изводе сестре Ивана и Исидора Сантрач, а које су отпјевале многе пјесме о Косову, забрањена је на Јутјубу.

Ivana i Isidora Santrač

Изреволтирани оваквом поступком, чланови Фејсбука објавили су је на овој друштвеној мрежи.

Један од њих је, објављујући видео, написао:

„Пјесма је уклоњена са Јутјуба! Е, па у инат онима којима је сметала, ја је ево објављујем овде!“, написао је он.

Пјесма је само ту имала 1,5 милиона прегледа и само са његовог профила подијељења је 30.842 пута.

Ивана и Исидора Сантрач су рођене у Бањалуци. Обје су завршиле нижу музичку школу, Исидора на Одсјеку за клавир, а Ивана на Одсјеку за флауту. Исидора је два пута учествовала на фестивалу „Мали композитор“, за који је била аутор текста и музике за извођене пјесме. На фестивалима је освојила друго и треће мјесто.

С друге стране, Ивана је учесник многобројних дјечијих фестивала широм Републике Српске и Србије, као и међународних фестивала у Пољској, гдје је освојила треће мјесто, и у Мађарској, гдје је освојила прво мјесто за интерпретацију. На републичким такмичењима је три пута освајала прво мјесто. Поред тога, Ивана се већ тринаест година бави латиноамеричким и стандардним плесовима и, поред освојених бројних награда на различитим такмичењима, Ивана истиче да јој је најдража титула државног првака у латиноамеричким плесовима коју је понијела 2011. године.

Сестре Сантрач су активни чланови вокалне групе и оркестра РКУД „Пелагић“. Као дуо редовно учествују на хуманитарним концертима. Кажу да посебно уживају пјевајући изворне, традиционалне пјесме и да, управо овим пјесмама, чувају традицију свог народа, надајући се да ће се њихови гласови далеко чути. Овим чуварима традиције наш тим жели много успјеха у будућности.

Послушајте како Ивана и Исидора пјевају пјесму „Црвен цвете“!

Коментари (4)

 1. Mrki Vukovi каже:

  Samo cepajte naprijed Srpkinje naše, i neka vas “Bog čuva “! !!!

 2. SIKIRA каже:

  niko ne voli srbsko nista jer se stvraju sad nove drzave ova pesma bi trebala i ove dve devojke da bude na radiju svakom u srbiji ako ima srbije

 3. Јован каже:

  Лепо је то, чувају традицију, певају изворен песме, све је то прелепо. Али ето отишао сам на Иванин профил, кад тамо све на латиници. Не, то ми се нимало није свидело. Ћирилица је једино српско писмо. То је наш индетитет, исто као и ове песме. Људи кажу “у баш ме брига за фејсбук и не обраћам пажњу како тамо пишем”, али то је погрешно размишљање. Управо на тим друштвеним мрежама остављате свој траг, приказујете себе, а ту и највише људи види које писмо користите. А још битније је то што коришћењем латинице пљујете на своје претке и на њихова дела. “Ово пишем преко телефона” и “мрзи ме да мењам између енглеске и српске тастатуре”, су јадни изговори. Не би требало да вас мрзи да користите своје писмо. У 90% случајева, ако ваш телефон може да приступи интернету, може и да има ћирилицу, ако не, онда користите македонску. А између две тастатуре на рачунару, промена се врши притиском леве АЛТ типке + леве ШИФТ типке. Дошло ми да све ово напишем.

 4. Darko каже:

  Pesmu nije zabranio i uklonio YouTube, zabranila je autolka licno, tako da ne treba izmisljati bilo koju zaveru jer je nema. ZNAČI PESMU JE ZABRANILA I STAVILA ZABRANU AUTORKA PESME JELENA BOJOVIĆ

Напиши коментар