Војни полигон

Аеродром Батајница се од сада званично зове – Војни аеродром „Пуковник – пилот Миленко Павловић”

Начелник Генералштаба Војске Србије донео је 6. јуна одлуку да се војни аеродром „Батајница” преименује у Војни аеродром „Пуковник – пилот Миленко Павловић”.

Одлука о преименовању већ је ступила на снагу и њом се највећи наменски војни аеродром на простору бивше Југославије више не зове по географском појму већ по једном од најславнијих пилота ловаца у модерној историји српског РВ и ПВО.

Павловић је у време НАТО агресије на Србију био командант тадашењег 204. ловачког авијацијског пука. Погинуо је у борбеној мисији 4. маја 1999. године недалеко од родног Ваљева.

Његове колеге које су биле с њим пре него што је полетео испричале су да је Павловић од свог заменика, у тренутку наређења о полетању на авионе НАТО-а, тражио да по сваку цену задржи млађег колегу да би сам полетео. Тада је, рекли су, пришао авиону и рекао:
– Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!
Потом је извукао из кокпита младог пилота и полетео сам.

Држава Србија га је одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Војска Србије, пре свега РВ и ПВО баштинили су сећање на Павловића, о његовој погибији снимљен је документарац, његово име носи улица која води до батајничког аеродрома а 101. ловачка авијацијска ескадрила назвала је и један ловац МиГ-29 (18351) по њему.

TangoSix / CrveneBeretke.com

Коментари (1)

  1. неко из блока каже:

    То се 3ову МУДА. ВЕЧНА ТИ СЛАВА ГОСПОДИНЕ ПУКОВНИЧЕ!!

Напиши коментар