Република Српска

Пантери поново у строју

Из Удружења ветерана „Гарда Пантери“ из Бијељине позивају бивше гардисте и симпатизере ове елитне ратне јединице Војске Републике Српске, да у уторак, 2. маја, присуствују обиљежавању 25 година од оснивања.

У 10:00 часова биће служен парастос у Цркви „Светог Ђорђа“ за погинуле саборце, а у 11:00 часова слиједи полагање вијенаца и цвијећа на споменик погинулим борцима на бијељинском градском тргу. Од 1992. до 1995. године Гарда је обишла сва ратишта у Републици Српској, 3.600 бораца бранило је српска огњишта на сваком њеном дијелу, а у тим борбама живот је изгубило 100 бораца, док је 800 лакше и теже рањено.

Јединица је основана 2. маја 1992. године под називом Српска национална гарда САО Семберије и Мајевице, а носилац активности на њеном оснивању био је Љубиша Савић Маузер, односно припадници „Српског фонда солидарности“ који је раније основан 7. јула 1991. У каснијем формацијском устројавању бригаде иста је промијенила неколико назива и то: Прва гардијска бригада, Гардијска бригада, Прва специјална бригада, Специјална бригада, да би на крају добила име Прва бијељинска лака пјешадијска бригада, али је међу борцима и у народу остало омиљено и препознатљиво име Специјална бригада „Гарда Пантери“.

Коментари (1)

  1. Caks каже:

    Slava palim borcima panteri ce uvek biti snama…. CCCC

Напиши коментар