Република Српска

Сјећање на легендарног команданта Маузера (ВИДЕО)

Борачка организација и Удружење ветерана Гарде Пантери обиљежили су у Бијељини петнаесту годишњицу убиства Љубиша Савића Маузера.

polaganje-vijenaca-mauzeru
Положени вијенци на споменику Маузеру

Легендарни командант Гарде Пантери, оснивач и лидер Демократске странке и начелник Управе полиције Републике Српске, убијен је 7. јуна 2000. године у Бијељини.

Са данашњег помена још једном је поручено да је, иако је убица пронађен и осуђен за почињени злочин, изостало откривање налогодаваца и организатора Маузеровог убиства.

За убиство Љубише Савића Маузера на 20 година затвора осуђен је Ђорђе Ждрале, а у поступку је доказано да је убиство планирало и организовало више лица, која су позната извршиоцу, али је њихов идентитет до данас остао непознат.

– Нисмо ни тражили име убице, поред осталог јесмо и то, али смо углавном тражили да нам се каже због чега је убијен Љубиша Савић Маузер, ко је то осмислио и ко је то наредио – каже Милисав Трифуновић, члан Удружења ветерана Гарде Пантери.

– Дошли смо да одамо пошту нашем славном команданту и да кажемо да га нисмо заборавили, да ћемо га памтити као великог команданта. И овом приликом би истакли, да тражимо истину о смрти нашег команданта и да нећемо престати да радимо на томе – рекао је Миодраг Стојановић, предсједник Борачке организације Бијељина.

Љубиша Савић је био лидер са визијом, како у рату, тако и у миру, подсјетили су његови пријатељи и саборци из Гарде Пантери, једне од најелитнијих једница ВРС која је увијек била тамо гдје је најтеже, не изгубивши ниједну битку.

Саво Миличић, члан Удружење ветерана Гарде Пантери, истакао је да је из редова Гарде погинуло 100 бораца, а рањено више од 800, на свим ратиштма Републике Српске од Крајине, Купреса, Крупе, Брчког, Сребренице, Сарајева…

Након полагања вијенаца и цвијећа на спомен обиљежју на мјесту убиства у Бијељини, породица и пријатељи посјетили су гробље у Ковачићима, на којем је сахрањен Љубиша Савић Маузер.

 

РТРС

Напиши коментар