Србија

Ово је истина

Пише: Ратко Дмитровић

Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж

ustase

Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж. Неко време становала је у архивама Међународног суда за ратне злочине у Хагу, а након пресуде по тужби Хрватске и контратужби Србије ево је поново овде: у Загребу, где је рођена, и у Београду где се гнезди по потреби и где нико од српских званичника (из још увек неутврђених разлога) већ 15 година не сме ни у очи да је погледа, камоли да оспори њено постојање. То је лаж о рату деведесетих, о растакању Титове Југославије, а гласи: Југославију је разбила Србија, предвођена Милошевићем, тако што је извршила агресију на Хрватску.

Ништа у овој реченици није тачно, ниједна реч, слово, запета. Ово је највећа од свих великих лажи из деведесетих година, из те лажи израсле су све друге. Све оптужбе на рачун Срба, све антисрпске кампање кренуле су из те лажи. А како је заиста било?

Почело је 30. маја 1990. године, доласком на власт у Хрватској истих оних људи који су осамостаљење Хрватске хтели 1971. године. Ово је важан податак због евентуалног “контрааргумента” кроз спомињање Милошевића и Газиместана. Нова власт одмах покреће масовне смене и отпуштање Срба с посла. Као и Павелић 1941, тако је и Туђман 1990. године тражио да Срби у Хрватској потпишу документ о лојалности хрватској држави.

Дозвољен је слободан повратак преживелих усташа у Хрватску. Међу њима и високом службенику Министарства одбране НДХ, Винку Николићу. Вратио се и Иво Ројница, усташки стожерник за град Дубровник, којег је Туђман одликовао и именовао за конзула у Аргентини. Забрањена је употреба ћирилице, извршено насиље над језиком у који су уведени термини важећи за време усташке Независне Државе Хрватске: бојна, сатнија, стожер, сатник, бојовник, постројба, новачење, здруг… а службена валута постаје куна, као и за време НДХ.

У децембру 1990. године усвојен је нови Устав Хрватске из којег су Срби насилно избачени а били су конститутивни народ. У исто време траје акција разоружавања општина са српском већином, што је за последицу имало тзв. балван револуцију. Марта 1991. Хрватска оружано напада Србе у Пакрацу и на Плитвицама. С пролећа 1991. године почињу ликвидације Срба по већим и мањим градовима, укључујући Вуковар. Само у Сиску зверски је ликвидирано више од 500 Срба. Напади хрватске паравојске на касарне ЈНА кренули су крајем лета те године. У Бјеловару пуковник Рајко Ковачевић предаје касарну Хрватима који га, са још тројицом официра, стрељају на лицу места. Нигде у Хрватској није регистровано да су Срби или ЈНА први напали, први започели оружани сукоб.

Први министар полиције у Туђмановој Хрватској, Јосип Бољковац, написао је покајничку књигу “Истина мора ван”, у којој констатује: “Није Југославија напала Хрватску, већ је Хрватска напала Југославију.”

Ниједан од наведених података није могуће оспорити. Тако ствари стоје. Ово је истина о рату у Хрватској.

 

Новости

Коментари (6)

 1. zeljko каже:

  POGLEDAJTE OVU SLIKU DOBRO SRBI IZ SRBIJE OVI LJUDI I DANS U HRVATSKOJ NOSE UNIFORME U SPLITU NJIH 40 000 U OVIM UNIFROMAMA PEVA PESMU SRBE KLATI I U VODU BACITI TZV SDP HRVATSKE TOMPSONA KOJI PEVA NE DIRA ITZV PRAVOSUDE HRVATSKE OVE LJUDE KAO ONI NE DIRA KAKVA JE TO DRZAVA FASISTICKA I BOLESNA DA NIJE TAKO NE BIH SVAKE GODINE ZA TZV OLUJU ORGIJALI S OVIM PESMAMA I FASISTICKIM UNIFORMAMA I TO JAVNO NA STADIONU U SPLITU PEVALI. DA JE ZAKONA OVI BOLESNICI NE BIH NIKAD USLI U EVROPU TA TZV NDH DRZAVA KOJA I DANAS NOSI I DRZI NOVAC KUNU ZA VREME NDH I ONI TVRDE INTELIGENTIM LJUDIMA DA ONI NISU FASISTI I NISU BOLESNI NEIZLECIVI BOLESNICI GENI NJIH 90 % POKOJNI RAKOVIC NIJE BIO LUD KAD JE REAKO TAJ NAROD JE GENETSKI VECINOM BOLESTAN.

 2. ivan каже:

  Ko jebe hrvate.Boranija najobicnija.

 3. cedomir каже:

  Postovan gospodine Ratko ja neznam kome vi ovo pisete dal vi mislite da mi neznmo to i sta je u stvari istina ali dali nas netko pita a dali ce nas iko ikada pitati mozda jednog dana nasa jedina duznost da ne zaboravimo preneti nasoj deci neka i oni znaju .

 4. Spasoje каже:

  Istina uvijek mora da izadje na vidjelo i da pobjedi.Ko čeka,taj će i da dočeka!

 5. Зоран каже:

  Чуди ме да је и ово негде успело да се појави!!!!

 6. nikola каже:

  Te istine i jos mnogo zalosnijih i gorih znamo mi svi koji smo tamo zivili.Znaju to i zapadni mocnici koji su sve od raspada pa do OLUJE i progona SRBA planirali.Fikozofija kaze da izmedju razuma i osjecaja postoji samo jedan stepenik i ako ga preskocis danas mozes se saplest sutra.Na nasu veliku zalost mi smo ga devedesete preskocili i sapleli smo se.

Напиши коментар