Србија

Оптужница за Блера и даље важи?

По свему судећи, оптужница која Тонија Блера терети за повреду територијалног интегритета СР Југославије током НАТО бомбардовања и даље је на снази.

aleksandar-vucic-toni-bler

Како пише Данас, оптужница је на снази пошто за то кривично дело апсолутна застарелост наступа тек после двадесет година. Ипак, уз многобројне промене у организацији судова готово је немогуће ући јој у траг и открити који суд је надлежан да поступа по њој.

Такође, потпуно је нејасно и у којој фази је поступак против некадашњих челника Запада и НАТО, које је режим Слободана Милошевића означио као најодговорније за агресију на СР Југославију.

uhapsite-blera-toni-bler-ratni-zlocinac-nato-agresija-bombardovanjeРазвојни пут оптужнице креће 2000. године када су председник САД Бил Клинтон, државна секретарка САД Медлин Олбрајт, британски премијер Тони Блер, француски председник Жак Ширак, немачки канцелар Герхард Шредер и још девет челника НАТО и земаља које су учествовале у бомбардовању СР Југославије на основу ње осуђени 2000. године у Окружном суду у Београду.

Због процене судског већа да су починили кривична дела подстицања на агресивни рат, повреде територијалног интегритета, покушај убиства највиших државних функционера, ратни злочин против цивилног становништва и употребе недозвољених средстава борбе они су у одсуству осуђени на по двадесет година затвора. Недуго после 5. октобра 2000. Врховни суд је ту пресуду укинуо и вратио Окружном суду на поновно одлучивање.

Члан судског већа Окружног суда које је донело осуђујућу пресуду био је и тадашњи судија Горан Петронијевић. Данас адвокат, Петронијевић објашњава да је, после одлуке Врховног суда да пресуду поништи, Окружно тужилаштво од пет тачака оптужнице одустало од четири.
„На инсистирање западних функционера, који због те пресуде нису желели да долазе у Србију, тужилаштво је остало само при гоњењу за кривично дело повреде територијалног интегритета. У том тренутку за то кривично дело је био надлежан Војни суд“, рекао је Петронијевић.

Према његовим речима, за дело повреде територијалног интегритета после двадесет година наступа апсолутна застарелост, за разлику од осталих набројаних кривичних дела која не застаревају. Подсетимо, Окружни суд у Београду је 21. септембра 2000. године 14 челника земаља Западне Европе у одсуству осудио на по двадесет година затвора.

Ту пресуду је 19. јуна 2001. године укинуо Врховни суд и вратио предмет Окружном суду. Тај суд је 17. септембра исте године одустао од кривичног гоњења оптужених за четири од пет тачака оптужнице.

Како су и даље наши правосудни органи оптужене високе званичнике теретили за кривично дело за повреду територијалног суверенитета, по Кривичном законику СР Југославије тај предмет је препуштен Војном суду.

Ипак, последњег дана 2004. године укидају се војни судови, па се тај предмет на основу Закона о преузимању надлежности војних судова поново нашао у надлежности Окружног суда.

Иако је пресуда против страних функционера који су предводили НАТО бомбардовање укинута недуго након што је донесена, адвокат Горан Петронијевић сматра да је иза тог процеса остала драгоцена документациона грађа.

„То је огроман број докумената о бомбардовању коју су прикупљали чак 27 окружних судова. Посебно је драгоцен део који се односио на бомбардовање Петрохемије и осталих енергетских постројења, као и део који се бавио коришћењем осиромашеног уранијума“, наглашава Петронијевић.

 

Данас

Напиши коментар