Република Српска

Обиљежено 17 година од убиства Маузера

Седамнаест година прошло је од убиства Љубише Савића Маузера, команданта Гарде Пантери, оснивача и лидера Демократске странке и некадашњег начелника Управе полиције Републике Српске. Убица Ђорђе Ждрале издржава двадесетогодишњу казну. Налогодавци убиства још су непознати, иако је у поступку доказано да је убиство планирало и организовало више лица.


Годишњица смрти Маузера / Фото: РТРС

Прије кобног 7. јуна 2000. године Љубиши Савићу Маузеру је пријећено. Породица је живјела под притиском и тензијама, а данас са болом, јер ни након скоро двије деценије нису кажњени налогодавци, нити објелодањен мотив. Маузер је свирепо убијен у родном граду, у свом џипу, из засједе рафалним пуцњима из аутоматске пушке.

– Извјесна особа је оптужена за то убиство на казну затвора од 20 година, а у процесу се није ишло даље, наводно није било елемената да се оптужница прошири на друге људе. То је страшно и због људи који се не осјећају сигурно, који би морали имати више повјерење у систем и закон – каже Бојана Савић, супруга покојног Љубише.

Маузерово убиство повезивано је са убиством Срђана Кнежевића, замјеника начелника ЦЈБ Српско Сарајево који је убијен 7. августа 1998. године у Палама.

Истрагу о убиству Кнежевића које до данас није расвијетљено, водио је Маузер који је у то вријеме био начелник Управе полиције Републике Српске. Удружење ветерана Гарде Пантери годинама тражи одговоре на питања ко је наредио и осмислио његово убиство, које је, сматрају, било политички мотивисано.

– Ми ништа не знамо. Да ли институције неће да кажу, да ли не знају, да ли то крију? Вријеме је да се сазна истина. Љубишино трагање за истином, правдољубивост, човјечност и хуманости су очигледно били мотив и ништа друго, јер су знали да хоће да направи државу и то некоме није одговарало – каже Милисав Трифуновић из овог удружења.

– Он је тада рекао “тражимо да одузмемо од оних који су богати и дамо онима који немају, који су сиромашни,а онда ће нам друштво и држава да напредује”. Можда је и та његова ријеч тешка била – каже Стокан Стевановић, предсједник Удружења.

Током истраге која је трајала годинама саслушана су многа лица, како из криминалног свијета, тако и они који нису били у сукобу са законом , али је ипак била потребна читава деценија да се открије починилац, који се на суду бранио ћутањем. Током суђења изведени су материјални докази, саслушан је велики број свједока, али нису откривени налогодавци убиства.

– Ту смо да би показали да се не бојимо оних који су то урадили и који и данас пријете, пријете гардистима да не би требало да постоје и уопште пријете новим убиствима. Зато смо ту, не бојимо се и тражимо истину – каже Лазар Авакумовић из Удружења ветерана Гарде Пантери.

Да ли је Тужилаштво имало доказе о томе да је убиство било планирано и организовано од стране више лица и да ли је овај случај закључен или се и даље трага за налогодавцима, нисмо успјели сазнати, јер су наша питања остала без одговора.

Након ликвидације Владимира Мачара на Палама, спекулисало се да је и он био могући свједок Маузеровог убиства. Инспиратори, налогодавци и финансијери злочина и данас се слободно крећу, а док се они не похапсе неће бити стављена тачка на расвјетљавање убиства једног од најомиљенијих ратних команданата Војске Републике Српске.

 

РТРС

Напиши коментар