Свет

Нови ирански борбени авион – превара?

Иран је с поносом приказао свој нови невидљиви бомбардер, али од тада је више репортера и војних стручњака изнело мишљење да се ради само о макети

Председник Ирана Махмуд Ахмадинеџад на промоцији невидљивог бомбардера "освајач-313“

Председник Ирана Махмуд Ахмадинеџад на промоцији невидљивог бомбардера “освајач-313“

Иран је у суботу с поносом приказао свој нови невидљиви бомбардер назван “kaher” F-313 ili “освајач-313”, али од тада је више репортера и војних стручњака изнело мишљење да се, заправо, ради само о макети, а не правом авиону, пише diplomat.com.

“Чим сам у суботу ујутро видео авион, могао сам да кажем да је лажан. Обратите пажњу на кокпит: ту једва да има жица. У ствари, изгледало је као да су Иранци убацили неке основне команде летења и седиште за катапултирање у оклоп направљен да личи на невидљиве углове онако како они сматрају да ти углови треба да изгледају”, каже Џон Рид из “Форин полисија”.

“Kaher” је најновији производ Ирана који је почео да развија своју сопствену војну опрему 80-их година због западног ембарга на војну технологију и опрему.

Иран је нови бомбардер, за који ирански званичници тврде да може успешно избећи радар, представио у суботу, на церемонији поводом обележавања 34. годишњице Иранске револуције из 1979. у којој је с власти збачен шах Мухамед Реза Пахлави кога су подржавале САД.

Председник Ирана Махмуд Ахмадинеџад је изјавио да иранске оружане снаге нису намењене за “експанзионизам и агресију против других земаља”, већ да по својој природи служе за “одвраћање”.

Министар одбране Ахмед Вахиди је казао да авион може да лети на малим висинама, да може да носи модерно наоружање и да може да полеће и слеће на кратким пистама.

Ирански медији су јавили да је “kaher” сличан америчком бомбардеру F/A-18, напредном авиону произведеном 80-их година који служи за извиђање и нападе, као и за борбе ваздух-ваздух, дању или ноћу и по свим временским условима.

Напиши коментар