Војни полигон

Амерички носачи авиона више нису права претња, руски радари „виде“ америчке стелт-авионе

Пише: Михаил Ошеров

У последње време, поред заоштравања америчко-руских односа и заоштравања информативног рата Запада против Русије, у дипломатским круговима САД почела је стална и снажна хистерија поводом опкољавања бандита у Алепу и чишћења града од њих.

Амерички носач авиона „Теодор Рузвелт“
Амерички носач авиона „Теодор Рузвелт“

С војног аспекта, питање потпуног ослобађања Алепа може бити решено за неколико недеља.

Ресурси опкољених бандита различитих фела су при крају – оружје, муниција, људство. Последњи неуспешни покушај деблокирања источног Алепа са југа довео је до уништавања великог броја бандита како на спољном прстену, тако и унутар прстена.

Први пут у последњих неколико година владине снаге ослобађају територије у самом граду Алепу.

Према непотврђеним информацијама, које су објавиле различите информативне агенције, пре око недељу дана „бродови Ратне морнарице Русије, који се налазе поред обала Сирије, извели су прецизне ракетне нападе и уништили координациони штаб представника страних тајних служби у Деир Изи, убивши више од двадесет западних, арапских и израелских обавештајаца“.

Није искључено да хистерична реакција САД, која је почела убрзо после описаних догађаја, има везе са директним губицима америчких инструктора, обавештајаца, војних консултаната и војних руководилаца у Алепу.

Са враћањем сиријског државног суверенитета над другим по величини сиријским градом, кроз који пролазе главне саобраћајнице на северу Сирије, постаје немогуће комадање или подела Сирије, што је један од главних задатака САД у борби против Сирије и сиријског народа.

Васпостављање јединствене и целовите Сирије након ослобађања Алепа биће једини могући исход овог рата.

То одлично схватају у Вашингтону, у Стејт департменту, у Ленглију и у америчкој војсци. Сваки од тих америчких органа штити „своје“ бандите у Сирији, снабдева их финансијским ресурсима и спонзорише их оружјем из трећих земаља.

МиГ-35

Успеси сиријске владе у ослобађању своје земље уз помоћ Русије и других земаља изазвали су хистерију у америчком Стејт департману.

Такође, последњих дана се повећао број захтева америчких и европских руководилаца да Русија прекине своју операцију у Алепу. Министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова хитно зове државни секретар САД Џон Кери, који је у младости ишао на митинге против рата у Вијетнаму раме уз раме са Џоном Леноном, и тражи, инсистира на хитном прекиду војне операције Русије.

Руска дипломатија за сада није поклекла пред дипломатским притиском САД. Руководство РФ треба да издржи амерички притисак пар наредних недеља, док сиријска армија не ослободи Алеп, што би била стратешка прекретница у рату.

Садашња хистерија званичних власти САД изазвана је тиме што САД већ одавно немају полуге утицања и вршења притиска на Русију, какве су имале пре само коју годину, када Русија под притиском САД прво није увела војску у Украјину, упркос молби председника Виктора Јануковича, а затим је потписала Минске споразуме, који су зауставили офанзиву снага Новоросије на Мариупољ.

Економски начини утицања и вршења притиска на Русију од стране САД су исцрпљени, пета колона САД унутар Русије – руски либерали – више немају никаквог утицаја на унутарполитичка збивања у земљи.

САД, па и Запад у целини, давно одавно нису они стари, и просто немају ни економске, ни политичке, ни војне ресурсе за велики рат са озбиљним и одлучним противником.

САД и њихови савезници заостају за Русијом како у обичном, тако и у нуклеарном наоружању. Руске Војно-космичке снаге сада имају значајну предност и на плану функционисања својих веза и у ракетама. Американци не могу да направе чак ни нову ракету-носач која би могла да превезе космонауте на Међународну свемирску станицу.

Руски стратешки бомбардери лете преко целе Европе, уништавају циљеве у Сирији и враћају се у базу, летевши 13 хиљада километара. Амерички „стелт“ авиони, произведени за милионе долара по комаду, видљиви су на руским радарима.

Руски мали ракетни бродови, наоружани крстарећим ракетама „Калибар“, постају стратешки бродови, пошто те ракете могу бити опремљене специјалним бојевим главама.

Амерички стари носачи авиони, произведени 1970-тих – 1980-тих година, одавно не представљају никакву војну претњу. Нови носачи авиона се не граде, половина актуелних су на ремонту.

Главна ударна снага америчке ратне морнарице – фрегате, којих има чак 52, не представљају никакву војну претњу за Русију, пошто је амерички разарач „Доналд Кук“ који је пре пар година упловио у Црно море и који има исту електронску опрему као америчке фрегате, био потпуно „ослепљен“ руским средствима за електронску борбу, пловио је назад до Истанбула уз обалу, оријентишући се према светионицима, звездама и компасу.

Најмодернији амерички разарач нове генерације, који кошта милијарду долара, недавно је процурио и изведен је из употребе.

Због такве немоћи и немогућности даљег вршења притиска на Русију, код америчких власти, које сада не могу да утичу на догађаје у Сирији у целини, нити конкретно у Алепу, почела је дипломатска и информативна хистерија. Русија треба само да не реагује на америчке речи и вербалне претње и да ради свој посао – да настави да помаже влади Сирије да уништава терористе свих фела који ратују против ње и да ослобађа своју земљу.

 

Факти

Напиши коментар