Свет

Овај авион је оборила америчка војска. И у њему су били људи, али Америма то није било важно! (ВИДЕО)

Лет 655 IranAir“-a 3. јула 1988. године завршио се на пола пута, кад га је америчка морнарица пројектилом оборила у Персијски залив. Погинуло је 290 људи. Американци данас упиру прст у Путина, а никад се нису извинили за овај злочин

Avion-IranAira-koji-je-slican-onome-koji-su-srusili-Amerikanci

Свет је прошле недеље занемео кад је на истоку Украјине, у којој бесни грађански рат који још увек нико не признаје као такав, неко – још увек се не зна тачно ко срушио путнички авион Малезија Ерлајнса са 300 путника и чланова посаде.

Ово није први пут да се овако нешто деси. Међутим, постоји један случај који се издваја: не зато што су у њему били људи вреднији од других, не, већ због лицемерја оних који данас критикују Русију и упиру прст у њу, намерно заборављајући и игноришући шта су сами урадили.

http://youtu.be/rYyvpGmxZUI

Америчка војска је 3. јула 1988. године оборила авион иранске државне авио-компаније, на његовом лету од Техерана до Дубаија, у Персијском заливу. Лет 655 је оборен пројектилом испаљеним с крстарице „USS Vinsens“. У авиону је било 274 путника и 16 чланова посаде. Међу путницима је било и Југословена, њих шест.

Свет се није ни приближно оволико потресао, колико се то дешава данас, с правом.

Да ствар буде гора, „USS Vinsens“је ушао у иранске територијалне воде након што су Иранци из патролних чамаца послали пуцње упозорења према америчком ратном хеликоптеру који је повредио њихов ваздушни простор.

Иранци никад нису тврдили да су Американци намерно оборили путнички авион, већ су инсистирали да се то десило због немара људи који су оперисали бродом „USS Vinsens“, који је погрешно идентификовао летелицу; авион је одашиљао сигнале јасно стављајући до знања да је цивилни, али су их Американци погрешно протумачили и мислили да се ради о непријатељском ловцу Ф-14А Томкету, којег су у том тренутку имале само америчка и иранска авијација.

Вашингтон се никад није извинио Ирану за овај злочин; чак ни када су се 1996, осам година касније, договорили с Техераном око одштете породицама. Признали су само толико да се слажу да је у питању ужасна људска трагедија, те да жале због онога што се догодило.

Као одштету су исплатили свакој иранској породици која је изгубила члана по 213.103 америчка долара.

Напиши коментар