Србија

Дан када је „невидљиви“ оборен у Буђановцима

F-117A „ноћни соко“, који је после бројних акција у Либану, Панами, Ираку… стекао ореол „невидљивог“, оборила је 27. марта у војвођанској равници јединица пуковника Золтана Данија

Амерички бомбардер „невидљиви“ F-117A, јединице наше војске обориле су на данашњи, у јеку НАТО агресије на Србију.

F-117A, који је после бројних акција у Либану, Панами, Ираку… стекао ореол „невидљивог“, оборен је 27. марта у војвођанској равници у селу Буђановци. Летилицу названу „ноћни соко“ оборио је 3. дивизион 250. бригаде Противваздушне одбране, који су у 20.42 сати, захваљујући способности јединице, исправној техници и „малој техничкој иновацији“ успели да га погоде са земље. „Ноћни соко“ пао је у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са две ракете типа „нева“, а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

F-117A је опремљен са два „џенерал електрик Ф404“ турбо мотора и четворостепеном контролом лета, носи различито наоружање, има савремени навигациони систем интегрисан у дигитални пане у кабини, која појачава ефикасност мисије.

Цена тог авиона, по намени – ловца, којег је од 1982. до 1990. године производила америчка компанија „Локид“, износила је 45 милиона долара. Авион је дугачак 20,3 метара, висок 3,8 метара са распоном крила од 13,3 метара, а постиже максималну високо наџвучну брзину од 0,9 маха.

„Ноћни соко“ је изузетну репутацију стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, по објављеним подацима, 1.270 пута пролетео непримећен над ирачким радарима, у 39 борбених мисија.

F-117A је конструисан у облику брушеног дијаманта, што је неуобичајно за летилице те намене, а у америчкој војној терминологији добио је назив „стелт“, што на енглеском језику значи „кришом“, „у потаји“, или „невидљиви авион“. Овај авион је представљао симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, а што му је омогућавало да буде „невидљив“ за све радарске системе.

f117

Коментари (2)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Да ли је Борис Тадић упутио ВИДЉИВО извињење због обарања НЕВИДЉИВОГ или је Соња Лихт направила неопростив видљив пропуст,чак издају српских непријатеља?!?

  2. Зоран каже:

    Господин који покушава да стекне заслуге за обарање ВИДЉИВОГ 117 јесте био комадант али исто тако треба да се зна да исти НИЈЕ ТАДА БИО НА ПОЛОЖАЈУ ТЕ ЈЕДИНИЦЕ када је та направа оборена а због своје фрустрације што није добио нешто више преузео је сву славу других и од тога направио ПРИВАТНУ КАРИЈЕРУ Зашто нико не спомене имена ВОЈНИКА И ОСОБЉА који су то и урадили СРАМОТА

Напиши коментар