Република Српска

Нови Град: У противуставној акцији Сипе ухапшено пет Срба, претрес и у полицијској станици (ВИДЕО)

По налогу Тужилаштва БиХ Новом Граду лишено је слободе пет лица, а врше се противуставни претреси на укупно четири локације. Претрес траје и у згради Станице јавне безбједности коју су опколили припадници Сипе.

053436

По налогу тужиоца из Посебног одјељења за ратне злочине од раних јутрањих сати, већи број радника Сипе учествује у акцији хапшења осумњичених за ратне злочине. Истражиоци Тужилаштва БиХ налазе се на терену гдје координирају акцијом.

Активности се спроводе у оквиру предмета у којем Тужилаштво БиХ води истрагу о ратним злочинима почињеним на овом подручју, над жртвама бошњачке националности, током 1992. године. Ухапшени су: Бабић Љубан (53), Балабан Ранко (56), Карлица Рајко (47), Оџић Мирко (55) и Брчин Миленко (52).

Они су под истрагом и осумњичени су да су починили кривично дјело–злочин против човјечности.

Ангажовани су и додатни тимови Сипе, који пружају подршку у акцији. Претреси се врше у згради Општине и сједишту Комуналног предузећа, те на још једној локацији, а ради проналаска архивског материјала и доказа који се односе на наведени период.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити спроведени поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњичене и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора, или мјера забране у складу са законом.

Институције Српске прекидају сарадњу са Сипом, Судом и Тужилаштвом БиХ

Влада и све институције Републике Српске због данашњег противуставног поступања Агенције за истраге и заштиту БиХ прекидају сарадњу са Сипом, Судом и Тужилаштвом БиХ.

„Влада Српске је оцијенила да поступање Сипе у Новом Граду представља грубо кршење међуполицијске сарадње и противуставни поступак“, изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Он је рекао новинарима да је на ванредној сједници Владе Српске закључено да се претресом зграда општине, полиције и комуналног предузећа у Новом Граду који је обавила Сипа доводи у сумњу повјерење у МУП Српске, које је до сада увијек сарађивало са безбједносним агенцијама у БиХ, те Судом и Тужилаштвом БиХ.

„Суд БиХ је исказао изразито неповјерење наводећи у наредби да постоји бојазан да би предмети истраге могли бити уништени или сакривени, иако су имали могућност да од МУП-а траже да им достави документацију у вези са наведеним предметом или да пошаљу свог инспектора да изврши увид у документацију и по потреби је изузме“, истакао је Лукач.

Према његовим ријечима, Влада Српске је констатовала да је поступање неуставних институција Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и Сипе противно Уставу БиХ и Уставу Републике Српске, те имајући у виду овакво непримјерено и провокативно поступање, Влада и све институције Српске прекидају сарадњу са тим институцијама.

Лукач је истакао и да је Влада наредила МУП-у Српске да спријечи сваки улазак и претрес просторија републичких и локалних институција Српске.

„Влада Српске и даље остаје опредјељена за коректну и професионалну сарадњу свих безбједносних и правосудних институција у БиХ у оквиру уставних и законских надлежности“, рекао је Лукач.

Он је додао да је затражено од Одбора за безбједност Народне скупштине Српске да размотри информацију и владине закључке и да заузме ставове и поднесе извјештај Народној скупштини.

Лукач је рекао и да је од Народне скупштине затражено заказивање посебне сједнице на којој ће бити разматрана информација и закључци које је заузела Влада.

 

РТРС / СРНА

Коментари (2)

  1. SIKIRA каже:

    strasno srbska mora imati svoju policiju i sud i zakon ili je gotova od islama

  2. SIKIRA каже:

    rbska je napadnuta u bosni se samo srbi hapse a ostali nista toje rat na sbsku naciju znaci seli se ode srbin nema mestya opsano po srbe u erbskoj i kuurdima u turskoj i u kurdistanu

Напиши коментар