Јединица, Србија

Ветерани ЈСО на десетом Церском маршу – у част јунака и славу предака


Фото: CrveneBeretke.com

Представници Ветерана ЈСО из Србије и Републике Српске учествовали су на десетом Церском маршу, који су, заједно са осталим учесницима марша, препешачили тридесет пет километара у част јунака Церске битке, од Шапца ка Текеришу. Овогодишњи марш посвећен је најмлађем генералу и војводи из Великог рата Петру Бојовићу.


Фото: Удружење грађана „Церски марш”

Десети Церски марш протекао је како и приличи јубилеју. Био је најбројнији до сада, уз многе учеснике ван Шапца и саме Србије, а највише из Републике Српске, док је мото клуб „Ноћни вукови” направио прави спектакл пред долазак учесника до споменика на Текеришу.


Фото: Мото клуб „Ноћни вукови”

Под слоганом „Српски војник је наредио јуриш” још једном је достојанствено обележена прва победа савезника у Првом светском рату, Битка на Церу, а учесници марша су показали да памте своје претке и најсветлије тренутке српске прошлости.


Фото: Удружење грађана „Церски марш”

Више од 3.000 људи савладало је 35 километара дугу деоницу и 30-ак степени температуру. После химне, коју су код споменика отпевале сестре Трифуновић, програм је настављен у дворишту ОШ „Степа Степановић”.


Фото: Удружење грађана „Церски марш”

Организатори, Удружење грађана „Церски марш” поделило је захвалнице, као и постхумне плакете вишегодишњим учесницима марша који више нису међу живима. Захвалница је уручена и Ветеранима ЈСО.

Учеснике марша на Текеришу је дочекао велики број грађана и поштовалаца догађаја. Већ неколико година у маршу учествује и један број деце који сваки пут пређу по неки километар више и показују да манифестација има светлу будућност.

Ветерани ЈСО се искрено захваљују домаћинима из Удружења грађана „Церски марш” на срдачном гостопримству. Захвалност упућујемо и књижевнику Ненаду Милкићу који је све време пешачио са нама, као и многобројним пријатељима и симпатизерима Јединице који су нам пружали подршку током марша.


Фото: Ненад Милкић / nenad.in.rs

Напиши коментар