Република Српска

27 година од формирања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције (ВИДЕО)

Парастосом и полагањем вијенаца на споменик палим борцима у Центру за обуку специјалне полиције обиљежено је 27 година од формирања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције. Овај одред формиран је 1992. године у ратним и веома тешким временима за српски народ.

Шести одред Специјалне бригаде био је једна од елитних специјалних јединица Српске. Од 1992. до 1995. године кроз Шести одред прошло је 511 бораца, од којих је 200 тешко рањено. 13 припадника живот је уградило у темеље Републике Српске.

– Кључне акције најтеже су биле тамо гдје смо имали погибију наших припадника. Сваки задатак сам по себи је специфичан – рекао је Зоран Крајиновић предсједник Удружења ветерани 6. Одреда Специјалне бригаде полиције.

На данашњи дан прије 27 година ратни пут у овом Одреду почео је и министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач. Жртва јунака који су дали живот за Републику Српску, каже, не смије бити заборављена.

– Ово је наша дужност према тим људима који су заједно са нама ратовали који су са нама стварали Републику Српску. Данас одајемо почаст и сјећамо се свих њихових јуначких дјела које су направили у стварању Републике Српске – навео је Лукач.

Одред је одликован Ореденом Карађорђеве звијезде првог, другог и трећег реда и Медаљом заслуга за народ, а његови припадници појединачно пет пута Орденом Милоша Обилића и Медаљом мајора Милана Тепића.

РТРС

Напиши коментар